Jaspers, Kanada körutazás

Kanada 14 nap utazás

Összeraktam egy hosszabbítást a 11 napos Alaszka utunk utánra, ami egy 8 napos hajós utazás lehetőséggel van kombinálva. Kanada után lehetőség van folytatni egy USA Nyugati part utunkkal, mely itt olvasható.

Kanada fantasztikus, látványos és változatos. Banff, Yoho, Jaspers, Kootaney és Icefield parkokba megyünk, egy korábbi programomat optimalizáltam Alaszkából érkezésre, s beiktattam több várost pihenésképpen.
Érdeklődésedet ezen űrlap kitöltésével jelezheted, s akkor elküldöm neked a részletesebb tudnivalókat.

A teljes utunk térképen 

Kanada körutazás – 5 Nemzeti Park 14 nap alatt

Összeraktam egy hosszabbítást USA és Alaszka utunkat követően. Kanada fantasztikus, látványos és változatos, Banff, Yoho, Jaspers, Kootaney és Icefield parkokba megyünk, emelett még több erdei rezervátumba is az utunk során. Minden ami természet, gyönyörű túraútvonalak, nagyon aktív körút, minden percünk ki lesz használva utazásra és túrázásra. Több mint 4000 km-t megyünk, rengeteget túrázgatunk, s még többet látunk.

A teljes utunk térképen:  https://goo.gl/maps/AAPQQNnMk6D2

Kanada Jasper Np.
Kanada Jasper Np.

1. nap Budapest – Seattle

Indulás Budapestről, átszállásokkal érkezés USA-ba, Seattle-be késő este.

Transzfer a szállásra.

Szállás: Seattle reptér közelében

Ha korábban érkeznél 1-2 nappal, túravezetőnk eligazít a városban. Ezt majd jelezzed felénk. Vagy az út végén maradj itt 1-2 napot pluszban.

2. nap     Seattle – Snoqualmie Falls – Glacier National Park

A Sziklás-hegységben leszünk a következő bő egy héten keresztül. Ma 600 mérföldet, kb. 900 km-t kell levezetnünk. Kora reggel indulunk Seattle-ből, s az első lábmozgatásunk 50 km után, a híres Snoqualmie Falls lesz. Érdekes információs táblák mesélik el a geológiai történetét, illetve Nicola Tesla találmányát is itt használták először az erőműnél, amit a hatalmas vízesés működtet.

A következő kitérőnk Ginkgo Petrified Forest State Park lesz, 250 km-re van Seattle-től. A megkövesedett erdő környéken egy kis sétát tehetünk, s megismerkedünk történetével.

USa, Snoqualmie Falls
USa, Snoqualmie Falls

A Petrified Canyon innen még 50 km, amit akkor fogunk csak beiktatni, ha tényleg korán indultunk el Seattle-ből.

Itt egy album is pár képpel Kanadáról

Innen még egy bő fél napos vezetés Montana államig, Columbia Falls-ig, ahol a szállásunk is lesz. Ez már a Gleccser Nemzeti park kapuja. A tájban gyönyörködhetünk, ismerkedünk, sztorizunk útközben.

Szállás Kalispell, vagy távolabb egy hangulatos farmon aludhatunk bungalókban vagy indián tipiben.

https://goo.gl/maps/aL6MRTQFiU8LcLdT7
 

3. nap          Gleccser Nemzeti park – Calgary

Ma durván 450 km-t teszünk meg. Az Apgar látogatóközpontba bemegyünk térképért, majd a McDonald-tó partja mellett autókázunk. Rengeteg kilátópont lesz a következő 150 km-en a Gleccser Nemzeti parkban, ahol kötelező gyakran megállni, fotózni, mert minden szeglete mesés. A szűk utak és a teli parkolók nehezítik a gyors haladást, de szerencsére már nem sietünk annyira, így egy-egy sétát is beiktatunk. Folyóvölgy, szakadékok, tű kanyarok, gleccser kilátópontok.

A 2000 méteren épült Logan hágó látogatóközpont közelében is tehetünk egy fél órás sétát, pazar panoráma tárul a szemünk elé. Innen már lefele gurulunk, a Jackson glecser kilátópont, a Sunrift szoros után már újra konszolidálódik a táj, és visszatérünk a fenyőerdős övezetbe, és a Saint Mary tóhoz, ahol véget ér ez a 6-7 órás ismerkedésünk a Gleccser Nemzeti parkban.  https://goo.gl/maps/R8zhtcRutR6vB4fL9

Ezután KANADAig meg sem állunk. Átmegyünk a határon. A határátkelés után otthon érezhetjük magunkat, mert ismét km táblákat látunk a mérföld helyett, s rögtön Európa léptékű lesz minden.

A Watertone-tó nemzeti park a Gleccser park folytatása, Kanada 4. parkja, bioszféra rezervátum, amely őrzi a préri és a hegyvidék élővilágát is, vadjuhok, prérifarkasok hogy csak az emlősöket említsem. Ide akkor megyünk csak, ha marad időnk. Már rögtön a bejáratnál a 2700-as Anderson csúcsot pillantjuk meg. Kisebb sétákat tehetünk vízesésekhez, vagy a tóhoz, ami belefér a mai napba.

Késő esti érkezés Calgaryba. Ide fognak érkezni, akik a rövidebb Kanada programot választják.

 Alvás Calgaryban.

 4. nap    Calgary városnézés, Banff

 A világ egyik legélhetőbb városa Calgary. A nemzeti parkok közelsége miatt a télisportok és az ökoturizmus kanadai központja. A Bow-folyó partján elterülő nyugodt város belvárosa 2-3 óra alatt bejárható. A város egyik szimbólumára, a 191 méter magas Calgary Towerbe is fel lehet menni, illetve számtalan múzeum, kiállítás is található, sétálóutca éttermei csalogatják a turistákat.  Ami érdekes még, a város felett elterülő parkból megnézni a panorámát, majd sétálni egy órát a belvárosban, bevásárolunk.

Ezután nekivágunk a természetnek, irány a Banff Nemzeti Park.

A síksági táj fokozatosan emelkedik, s Canmore után válik egyre látványosabbá.

Innen a Kastély-hegy elágazásánál egy mellékutat választunk, hogy réteket, tavakat csodáljunk a kilátópontokról.  A Johnston kanyon jó opció ismerkedni a környezettel, mert 1- 2 órás kirándulókört is választhatunk fittségtől függően. ( 3-4 km retur)

Ha marad időnk, akkor a Banff melletti Vermilion tavaknál is autózhatunk egy kicsit, békés, nyugodt táj kerül elénk, emberek horgásznak, vagy hajókáznak a tavon, szép kilátópontok. A Minnevanka-tó körül is érdemes egyet autózni és élvezni az alkonyi fényeket.

Szállás: Banff

5. nap    Banff, Kootenay Nemzeti Park 

Reggel elindulunk a Kootenay Nemzeti Park–on keresztül. A Márvány kanyonnál egy 45 perces sétát teszünk. Nem messzebb innen 1-2 órás kirándulás a Paint pots színes vasas kioldódású tavaknál, enyhe emelkedőn kell csak mennünk. Megállunk a Numa-vízesésénél, illetve több völgy kilátópontnál. Maga a 93-as főút egészen a rádium fürdőig csodálatos út. A Kutya-tóhoz is lehet egy 2-3 órás kirándulást csinálni, ha marad energiátok, garantáltan turista mentes. A Kootenay kilátópont, vagy az Oliva-tó körül is lehet kisebb sétákat tenni.

Kanada
Marble Canyon

Visszatérve Banff felé, időnk függvényében még válaszhatunk egy-egy látványosságot.  Banff keleti részén van a Hoodoos kilátópont, ahonnan Hodoos sziklaformációiban gyönyörködünk, amint a háttérben a Runde és a Kén hegy 3 ezres csúcsait vörösre festi az alkony fényei. Alattunk a Bow folyó völgye, kajakozókkal. S nem kell meglepődni, ha jámbor agancsosok legelésznek mellettünk.

Szép búcsú a természettől, amit tetézünk egy melegvizes fürdővel a hőforrásnál. A finom meleg vízben áztatjuk fáradt végtagjainkat, a medencéből látjuk a hegyeket és levonhatjuk a következtetést: az élet szép.

Maga Banff városa nagyon élő, rengeteg szórakozási és souvenir vásárlási lehetőség van a városkában. Nagyon hangulatos sétálni a 2-3 központi utcában. Majd visszatérünk szállásunkra.

 Szállás Banff

https://goo.gl/maps/1mBjd2bw5RG2 200 km

Banff, Hoodoos

6. nap         Yoho Nemzeti Park, Takakkaw, spirál alagút,  Lake Louise

A mai nap indulunk tovább felfele, a Yoho Nemzeti Parkot fedezzük fel közösen. Elautózunk fantasztikus természeti környezetben ebbe a kevesek által ismert régióba.

A spirál alagutaknál állunk meg először, ami a kor mérnöki zsenialitása volt, hogyan is menjenek fel a nyersanyagokkal megpakolt vonatok a hegyre. Mind a mai napig szemtanúi lehetünk, ahogy a 100 szerelvényes vonatok kacskaringóznak alattunk alagútból ki, majd újra be. Ezután Field-ben állunk meg a látogatóközpontban, lehet szerezni térképeket, friss időjárás jelentést, majd irány a hegyekbe.

Útközben a Természetes híd sziklaképződményéhez, melyet az erózió hozott létre, majd a híres Takakkaw szivárványt fakasztó vízesése lesz a célunk.  Innen kis séta után nekiindulunk egy fantasztikus 8 km-es túrának az iker vízesés felé. Az ösvény a Yoho folyó mentén halad, szintben, színes virágok, fenyők, kis vízesések útközben, majd pallóhidakon megyünk át egy gleccserfolyó felet. Időnk függvényében a túra folytatható végig, vagy korábban is visszamehetünk a parkolóhoz. (retúr kb. 3-4h)

Ha marad sok energiánk, akkor még a Sherbrooke-tóhoz is felmehetünk, oda-vissza 4 km.

Amennyiben komoly túrázók jönnek össze, akkor lehet egy 800 méteres emelkedős túrát is bevállalni, a kis Yohó folyó felé, és a fennsíkon visszamenni a Takakkaw-vízesésnél parkoló kocsihoz, s ott találkozni a többiekkel, vagy 2 kocsi esetén nem kell várni egymásra.

Ha nincs nagyobb túra, az estig fentmaradó időnkben belekóstolunk az Icefield Parkba, ahol számtalan gleccser, tavak, folyók látványa vár ránk. Helén-tó, Varjúláb gleccser kilátó, Bow-tó, Bow gleccser vízesés lesz a célpontunk, ameddig jutunk, s a többit Lake Louise után nézzük meg.

Szállás:  Lake Louise-ban szállunk meg.

7.  nap  Lake Louise, Ágnes-tó, 6 gleccser kilátó, Moraine-tó

Korán kelünk, és még a tömegek előtt reggel 7-kor elindulunk egy kirándulásra a Lake Louishoz, melyet Kanada legszebb tavai között tartanak számon, különleges türkiz színe miatt. Itt épült Chateau Fairmont meseszép kastélya is 100 éve az első turistáknak. Reggel a tó fodrozatlan vize szép fotó téma, s még csend van.

Elindulunk tó feletti hegyekbe egy tengerszemhez (1h), van ott egy kis büfé, ahol megpihenhetünk. Az Ágnes-tó után lehet tovább felfele menni a Méhkaptár hegyre, még 40 perc emelkedő, de megéri a légszomjat, mert a kilátás pazar onnan. Akik a rövidebb sétát választották, visszafordulhatnak s megvárnak lent a Louise-tónál, vagy szintben tovább mennek a 6 gleccser kilátóig, ami extra 5 km enyhe emelkedővel.

A látvány felejthetetlen, útközben több kilátópont a Louise-tóra meg a végén a Victoria gleccsere. Vissza a kastélyhoz a tó partja mentén érünk 2 óra alatt, ahol már addigra zajlik az élet, s turisták hada lepi el a kávézókat.

A túra után közösen felautózunk a Moraine-tóhoz, ami már 1900 méter magasan van.  Lehet a tó körül, vagy a mellette levő domb magaslatra sétálni és ott szemlélődni. Azután aki erőt érez magában, azokkal elindulunk a Babel patak mentén

Vigasz-völgyön át, egy mohás, fenyvesen keresztül a kopár gleccser vájta völgyhöz, melynek alján van a Consolation-tó.  Kb. 2-3 óra szükségeltetik erre a kirándulásra. Kellemes alpesi táj.  Errefelé lehet már medvékkel is találkozni ha szerencsénk van, ezért csoportos közlekedés ajánlott.

Miután jól elfáradtunk, visszaautózunk a szállásunkra, főzünk egy kiadósat és készülünk a másnapi kihívásokra.

Alvás Lake Louise-ban.

8. nap                  Icefield Parkway, Parker Ridge, Jasper Nemzeti Park,

A mai nap is sűrű és hosszú lesz. Búcsúzunk a Louise-tótól, s elindulunk tovább a felvidékre, ahol már hidegebb is van, s egyre több gleccserrel találkozunk. Ezért is nevezték el a Banff melletti területet Jégmező Parknak. A világ egyik legizgalmasabb és legszebb panoráma-útvonala 2000 méter környékén. Számtalan kirándulásra van lehetőség a 230 km hosszú Icefield Parkway völgyben.

A Helén-tó, Varjúláb gleccser kilátó, majd a Bow-tó és Waterfowl-tó (reggeli tükröződéses képekre csodálatos) – ami esetleg kimaradt korábban.

A Peyto –lake kilátó kihagyhatatlan, 10 perc sétával elérhető, és életed egyik legszebb látványa lesz.

Mistaya kanyon-hoz is teszünk egy kis sétát, kb. 300 méter kiépített járdákon.

A nap legszebb és legnehezebb túrája a Parker Ridge, ahol 600 métert szintet emelkedünk, de minden perce megéri az erőfeszítést. A platóról lelátni a gleccservölgybe, háttérben hatalmas hegyek, gleccser, gleccsertó.  Fent kellemetlen hideg tud lenni napos idő esetén is, erős széllel.  A túra kb. 3 órát vesz igénybe, többet, ha bóklászunk is a fennsíkon, s elmegyünk a baloldali vége felé.

Innen már csak 12 km-re van az Icefield center (látogatóközpont) mely az Athabasca gleccser végéhez épült. Itt megismerkedhetünk a környék geológiájával és vízrajzával. A Columbia jégmező 450 km2-es területén majd 30 gleccser található, melyek közül néhány a 350 méteres vastagságot is elérheti, de ezek is rohamosan visszahúzódnak már, amit  táblákon is jeleznek. Az Athabasca gleccsert az utóbbi 150 évben 1,6 km-t húzódott vissza, ám így is igen impozáns látványt nyújt.

Egy filmet is megnézhetünk gyönyörű képekkel, illetve éttermek is vannak. Itt be lehet fizetni egy speciális buszra, amely felvisz a jégmezőre (90 USD) és lehet sétálni fent a gleccseren, illetve egy üveg kilátópont is benne van a csomagban.

Mi gyalog közelítjük meg a gleccsert szép idő esetén, mert ugyanannyit látunk, mintha busszal mennénk fel. Nekiindulunk a 90 perces fagyasztó sétának az Athabasca gleccser lábához, majd kicsit elindulunk fel a jégen. Különleges élmény azoknak, akik még nem voltak ilyen helyen.

Kirándulásunk végeztével eszünk valamit, majd indulunk tovább. Ha még van időnk és energiánk a Tanglee vagy a Beauty patakhoz egy 2 órás séta keretében felmehetünk.

A Sunwapta-vízesés egy 20 perces séta, a szédületes erejű víz lenyűgöző.

Mára valószínűleg nem fér több látvány az időnkbe, így átautózunk Jasper-be, bevásárolunk és elfoglaljuk szállásunkat.

 Szállás: Jasper

https://goo.gl/maps/xStGDAB5nXS2 280 km

9. nap         Jasper Nemzeti Park, Angyal Gleccser, Maligne kanyon és tó

A mai nap is aktív lesz, ezért korán indulunk megint.  A nap csúcsa a Cavellhegy ésaz Angyal-gleccser, ami Jasperstől 30 km-re található. Itt több sétát is tehetünk a 40 percestől a 3 órásig, kinek-kinek erejéhez mérten. Lemehetünk a tengerszemhez, ahol jéghegyecskék úszkálnak, életed élménye lesz. Van egy másik útvonal, ott feltúrázhatnak a gleccser aljáig is. Ha egy nagyobb kört akarunk, akkor a gleccserrel szemben levő oldalon lehet egy 2.5 órás meredek túra körutat tenni. Felejthetetlen panoráma.

A mai délután célpontja pedig a Maligne-tó és környéke. Itt is számtalan kihívás leselkedik ránk.

A Maligne kanyon, a főúttal párhuzamos, a természet erői ismét valami szépet alkottak. Kb. 1.5 órás kirándulás alatt több hídon is átkelünk, s élvezzük a természetet.

A Medicine-tónál is megállunk egy fotó szünetre, és gyönyörködünk a csodás kanadai tájakban. Ha szerencsénk van, itt ismét belefutunk grizzly vagy barna medvékbe, de agancsosokkal biztos találkozunk.

A Maligne-tónál kiválasztjuk a legszebb séta útvonalat, és teszünk egy 3.4 km-es sétát a tó partján.

Este ha kedvünk van kiáztatni magunkat a Miette hot spring termál fürdőben,  akkor irány a megérdemelt lazulás (6 usd, kb. 2h).  Útközben van egy kis bányász helyen egy körséta, pár kilátó pont, 30 perc séta, ha még van rá energiánk.

Este pedig a hostelünkben főzünk egy finom vacsorát és vegyülünk a többi kirándulóval.

Alvás Jasper-ban

https://goo.gl/maps/iqNkZU8R85C2 200 km

10. nap                 Jasper – Wells Gray Provincial Park

Ma kicsit nyugisabb napunk lesz. A Piramis-tó környékén is körülnézhetünk, van egy kis sziget, kellemes séta. Az Öt-tó völgyéhez is elmehetünk, ott kb. 2 óra sétát tehetünk levezetésképpen.  A környéken még sok fakultatív program lehetőség van: pld. felvonóval a Whistlers csúcsra 2460 méter, sziklamászás, lovaglás, kenuzás. De aki túrázni jön, azoknak a legjobb programot állítottuk össze, nem lesz igénye fizetős extrákra, biztos nem csalódik. Az extrém sportok „fővárosában”,’ Jaspers faluban  is lehet sétálni, (akár souvenireket vásárolni), a látogatóközpontban tanulni a természetről. 

Ezután irány a 100 km-re levő Robson-hegy állami park, Kanada 2. parkja, 2200 négyzetkilométeren terül el, Unesco világörökségi helyszín.  A nagy Sziklás- hegység része, itt található a legmagasabb hegye, a 3950 méteres Mt. Robson is.

Innen még 250 km a Wells Gray Provincial Park, ahol igazi alaszkai erdős táj tárul szemünk elé, tiszta sebes folyókkal.  Az időjárás itt már kedvezőbb mint volt Jaspers környékén, élvezzük az estét, a nyugalmat és a kellemes klímát..

Ma is autóztunk vagy 460 km-t, itt a park közelében alszunk Clearwater falujánál

Szállás:  Clearwater

https://goo.gl/maps/ix87s59Bv6bDesRY6

11. nap       Clearwater – Vancouver

Reggel felfedezzük a parkot. A Spahats-vízesés egy rövid séta a parkolótól, s meglepetésszerűen mélyre, 73 méter magasról zúdul alá a víz. 

A Moul-vízesésnél is megállunk, illetve a 141 méteres Helmcken-vízesésnél, ami 3x magasabb mint a Niagara-vízesés. A kilátópontoknál mindenhol információs táblákon leírják keletkezésüket, formálódásukat.

A Clearwater lake a lazacok végső ívóhelye, ha éppen szezonban érkezünk láthatunk belőlük elég sokat, pld. előtte a Baileys Chute-nél is, ami 57 km-re van a park bejáratától. 

Innen már csak 550 km-t kell autózzunk Vancouverig, s a tájak egyre lankásabbak, az idő is szelídül, ahogy megyünk lefele.

Vancouverben egy kis városnézést teszünk délután és megnézzük az esti életet. Ha a repülő este indul, a program vége itt. Hazarepülés.

Akik még városnéznének, nekik extra éj lesz.

  Szállás Vancouverben.

https://goo.gl/maps/8RuYQXyJgZQpbwXs7

Még egy adag kép kiegészítésnek Kanadáról.

12. nap   Vancouver – Seattle

Ma felfedezzük a világ egyik legélhetőbb városát. Elmegyünk a Stanley parkba, ami kvázi városi dzsungel, kedvelt rekreációs park, ahol indián totem oszlopok is vannak kiállítva. Lemegyünk a tengerpartra, kicsit sétálunk a belvárosban is, a Gastown régi negyedben, illetve a kínai negyedben is.

A Granville félszigetén pedig van egy művészközösség és egy nagy piac, kombinálva sok étkezdével és utcazenészek biztosította hangulattal. Itt kulináris élvezetek várnak,  gasztro csodákkal kényeztethetjük magunkat. Aki szeretné, befizethet kis hajótúrára az öbölnél akár bálnalesre is.

 Aki Kanadából indul haza, a repülő indulási idejének függvényében sétálgat, majd kimegy a reptérre.

   Aki jön USÁ-ba azokkal délután elindulunk az utolsó 230 km-re, s visszamegyünk Seattle-be. https://goo.gl/maps/iBjnkt9dEP5iPDZ78

Nekik extra 1 éj lesz.

Alvás Seattle-ben.

13. nap Seattle – Budapest

Ma városnézés, a repülőgép indulástól függően az alábbiak közül érdemes választani.

A Pike Place Market a belvárosi piac nyüzsgése, kis hajókázás az öbölben, a Pioneer tér és a belváros utcái és hangulata. A kiváló múzeumok miatt is érdemes itt eltölteni extra időt.

A Space needle tudomány múzeuma, vagy a Pop kultúra múzeuma egészen egyedi, mert ki lehet próbálni  a hangszereket stúdiókban, s tanulni használatát. Pacific Science Center, Chihuly Garden and Glass egy üvegfújó különleges alkotásai. Seattle akvárium.

Transzfer a reptérre, majd irány Európa.

Aki még 1 napot szánna a városra, érdemes maradnia egy extra napot,  gyalog is jól bejárható, kiváló múzeumok vannak, s vonat visz ki a reptérre.

14. nap  érkezés Bp-re.

Az itinerünk itt látod:

  AKanada rövid 11 nap/ 10 éj, aug 6 – 15
  BTeljes Kanada aug 2 -19
2022.08.02kedd1repülés este Seattle
2022.08.03szerda2Seattle városnézés
2022.08.04csütörtök3Indulás: – vízesések,  kirándulás,  Columbia falls
2022.08.05péntek4Gleccser Nemzeti Park, kilátók, tavak,
2022.08.06szombat1 Gleccser park északi rész – Calgary / BP. indul
2022.08.07vasárnap2Calgary városnézés  – Banff
2022.08.08hétfő3Kootaney NP.
2022.08.09kedd4Banff – Lake Louise
2022.08.10szerda5Lake louise
2022.08.11csütörtök6Yoho Npark
2022.08.12péntek7Icefield Nemzeti park, parker ridge
2022.08.13szombat8Angyal gleccser, Piramis tó
2022.08.14vasárnap9Maligne tó, kanyon
2022.08.15hétfő10Jasper -Mt Robson state park
2022.08.16kedd11Vancouver érkezés / hazarepül
2022.08.17szerda1 Vancouver városnézés, hazarepülés Bp-re
2022.08.18csütörtök2tovább  Seattle,  hazarepülés
2022.08.19péntek3Hazaérkezés

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*