Kairó, Egyiptom, A Fáraok ideje, Kairo (10)

Egyiptom körutazás, sivatagok, oázisok.

Az utazás 2 blokkból áll: a 7 napos Sínai félsziget programunk itt klikk , illetve az Egyiptom sivatagjai, oázisai körutunk, amit itt alul olvashatsz rácsatlakozva a Jordániai vagy a Sinai programhoz.

Amennyiben érdekel az út, akkor, szándékodat jelezzed felém itt   

A tervezett indulás ápr 9, a Jordániai utam után.

Az egyiptomi sivatagos, oázisos program:

1. nap: Kairó a fáraók idejében

Gizai piramisok, Faraok földjén, EgyiptomKairo (2)
Gizai piramisok, Faraok földjén, EgyiptomKairo (2)

Délelőtt megérkezünk a fővárosba. Kairó még annak is érdekes lehet, aki már többször járt itt, mert eme kulturális kaleidoszkópban, állandóan változó, pulzáló városban mindig felfedezhetünk valami újat. Nekem nagy kedvencem a gigapolisz jellege ellenére is.

Egyiptom, szfinkx, Kairo
Egyiptom, szfinkx, Kairo

Reggeli után egésznapos városnézésre indulunk a 3 ezer éves városban. Kairót a helyiek a világ anyjának nevezik, talán nem is véletlenül. Ez a napjainkban 20 milliós város évezredek történelmének szemtanúja, aminek mi is részesei lehetünk tematikus városnézésünkön.

Egyiptom régmúltjában kalandozva a fáraók korába érkezünk, évezredek korlenyomatát érintvén.

Kairóról pár életkép is amivel utunk során találkozhatsz. A nyillal léptethető az album itt alul:

Az ókori világ 7 csodája közül mára csak a gízai piramisok maradtak meg – ezek megcsodálása (a Szfinx-szel egyetemben) kötelező. Kheopsz piramisa a leghatalmasabb, 146 méter magas, Jézus halálakor is már 2500 éves volt – s azóta áll itt a város és a sivatag szélén, (b)ámulatba ejtve minden odalátogatót. Ugyanitt az egyiptomi üzleti szellemmel is találkozhatunk: (mozgó)árusok, „tevetaxisok” formájában..

Kairó múzeumai
Kairó múzeumai

A Völgytemplomba is ellátogatunk, a Papirusz Múzeumban megismerkedhetünk a papiruszkészítés évezredes mesterségével, s végül a Parfümök Palotájában egy bemutató keretében betekintést nyerhetünk a fáraók korára visszamenő illatszer- és illóolaj-előállítás különleges világába. A közösen elköltött ebédet követően ellátogatunk a híres Egyiptomi Múzeumba, ahol eredetiben és közelről szemlélhetjük meg a legendás történelmi kincseket órákon keresztűl.

Szállás: Kairó.

Az Iszlám Kairó építészete
Az Iszlám Kairó építészete

2. nap: A muzulmán Kairó

Kairót a Nílus Párizsának is nevezik, mert építészeti múltja és hangulata Afrika és az iszlám világ fővárosává teszi – ebben mélyedünk el a mai napon. A Citadella, az ezeréves Al Azhar mecset, a régi városkapu, az egyetemek (madraszák), a rengeteg karcsú minaret, a múzeumok és egyéb építészeti remekek mind-mind az Ezeregyéjszaka meséinek korát idézik elénk.

Kicsit sétálunk majd az igazi nyüzsgő, bár kopottabb, de nem turistás negyedben is, hogy végül elérjük a város modernebb központi részét, amely a 19. századi építészeti stílusok jegyeit viseli magán.

Kairói bazár és kézművesek
Kairói bazár és kézművesek

Végső állomásként a Khan El Khalili bazárban lehetőség nyílik az ajándéktárgyakból, kézműves termékekből, szőnyegekből és egyéb szuvenírekből álló kínálat megtekintésére, a kötelező alkudozással együttjáró vásárlásra – vagy csak kávéházi ücsörgésre, s a színes forgatag szemlélésére.

Egyiptomi gasztronómia
Egyiptomi gasztronómia

Estére vendégek leszünk egy roppant színes és látványos előadáson: a kerengő dervisek táncát (tanoura – ma is élő hagyomány) nézzük meg autentikus környezetben. A szufi vallási irányzat hívei zenén és táncon keresztül kerülnek közvetlen kapcsolatba istenükkel, mindezt tradicionális hangszereken kísérik a zenészek.

Kairó, szufi est
Kairó, szufi est

3. nap: Kairó – Szakkara – Bahariya Oázis, Arany Múmiák, Nagy Sándor temploma

Kora reggel indulunk tovább, Egyiptom nyugati sivatagjának első nagyobb oázisa lesz a célpont, mely 360 kilométerre van Kairótól. Kora reggeli buszos indulásunk lehetővé teszi, hogy a Bahariya oázisban található kulturális emlékeket is meglátogassuk – utunk során a természeti szépségeken túl az ember alkotta örökség felfedezése is szerepet kap.

Útba ejtjük Szakkara-t, Kairótól 30 km-re. Itt található az ókori Egyiptom egyik fővárosának, Memphisznek legősibb temetője, 7 km hosszú nekropolisza. Magántemetkezésekre és uralkodók nyughelyéül használták mintegy háromezer éven át. Közülük a leghíresebb Dzsószer fáraó, akinek síregyüttese, közepén az első piramissal, az ún. lépcsős piramissal az egyik legismertebb egyiptomi műemlék. A Szarapeum is ott van, extra belépőért az is meglátogatható már. https://en.wikipedia.org/wiki/Serapeum_of_Saqqara

Érkezésünk után elfoglaljuk szálláshelyünket, majd ebéd után megtekintjük a környék nevezetességeit.

Ain El-Muftella templa, Egyiptom
Ain El-Muftella templa, Egyiptom

1990-ben kerültek napvilágra egy temetői ásatás során a görög-római időkből származó Arany Múmiák. Eme korszak kevésbé ismert a médiából, mert átmenet volt a fáraók korából a kereszténységébe. Akkoriban a terület még termékeny volt, fontos búza- és szőlőtermő hely, mely kivette részét a római seregek ellátásából. A közelben található Nagy Sándor temploma, Zed-Amon-ef-ankh (26. dinasztia korabeli kereskedő) temetkezési helye, ill. Bannentiu sírja is: a fáraók korából reánk maradt kultikus építmények.

Egyiptom,
sírok,

Estére szabad program gyanánt a közeli 5 hőforrás egyikéhez látogathatunk el: a fárasztó nap lezárásaképp a háborítatlan csillagos ég alatt lazulhatunk egy korsó sör kíséretében.

Alvás: Bawitiben vendégszálláson.

Fekete sivatag, christal mt.
Fekete sivatag, christal mt.

4. nap: Fekete és Fehér Sivatag szafari, Kristály Hegy, Kőformációk

A mai napot teljes egészében a természetben töltjük, első állomásunk a Fekete Sivatag, mely a nyugati sivatagok mélyföldjei közül a második legnagyobb. Felszínéből erodálódott fekete vulkáni kúpok emelkednek ki: lenyűgöző látvány még egy sokat látott utazónak is.

Black desert EGyiptom
fekete sivatag, Egyiptom

Jeepünkből kiszállván megmásszuk az egyik vulkánt, ahonnan fantasztikus fényképeket készíthetünk. Innentől utunk egy természetvédelmi területen folytatódik tovább, első állomása a Kristály Hegy, mely egy kvarckristály-lerakódásokból kialakult kisebb domb, látványos különlegesség itt a sivatag közepén.

Utunkat egy másik hegység felé folytatjuk, ahol  kisebb barlangot fedezünk fel, s felidézzük Almásy László gróf (az „angol beteg”) életének a tájhoz kötődő egynémely epizódját. Itt, a sivatagban költjük el közös ebédünket, s míg az étel elkészül, a környéken elszórt érdekes kavicsokat lehet gyűjteni.

Ebéd után a Fehér Sivatag (Sahara el Beida) felé indulunk, mely a múltban tengerfenék volt, majd később kiszáradt. A tengeraljzatot mészkő borította, mely szavannás területeknek lett otthona. Az üledékes kőrétegek maradványai ma is láthatók: a rétegek letöredezése, víz és szél általi erodálása hozta létre ezeket a csodálatos és változatos kőképződményeket.

Egyiptom sivatagjai
Egyiptom sivatagjai

Jeepünkkel a környéken bolyongunk egész délután, hogy minél több fotót készíthessünk. A legnevezetesebb formációk: kőgombák, majom, öregember, szfinx, csirke, táncosok… Fantáziánk akár minden egyes képződményt más-más névvel tudna felruházni, lévén eme formák a fényviszonyokkal együtt változnak. Sötétedés előtt a kőfigurák rózsaszín árnyalatúvá alakulnak, ahogy a nap lassan nyugovóra tér.

Ekkorra már elfoglaljuk táborhelyünket, ahol kísérőinknek köszönhetően közösen készül a kiadós vacsora – gyakran hangszerekkel felszerelve teszik hangulatossá az estét.

sivatagi róka, Egyiptom
sivatagi róka, Egyiptom

Sivatagi rókákkal is összefuthatunk, akik előszeretettel lakmároznak az ember által hátrahagyott maradékokon, a szemfülesebb fotósok pedig akár lencsevégre is kaphatják ezt az eltűnőfélben lévő állatfajt. Lassan mi is elcsendesedünk, s a pléd alól szemlélhetjük a háborítatlan világegyetem hírnökeit, a számtalan csillagot, amint fejünk fölött róják napi útjukat, álmainkra vigyázón…

Alvás: a sivatagban

fehér sivatag kőcsodái Egyiptomban
fehér sivatag kőcsodái Egyiptomban

5. nap: Fehér Sivatag, Farafra oázis, Kairó

Hajnalban a kávé illata fog kicsalogatni minket hálózsákunkból, megreggelizvén látni fogjuk rókáink nyomait, s a köröttünk fehéren csillogó sivatagi hullámokat. Lassan továbbindulunk a kőképződmények között, s megnézzük, ami előző nap kimaradt. Mágikus hely ez, nehéz szívvel búcsúzunk majd a helytől, hogy újabb kalandok és kilométerek elé nézzünk.

A következő állomásunk Farafra oázisa a sivatag közepén, benne egy piciny városka, mely datolya, olíva, sárgabarack, füge és narancs termesztéséből él. Egy római erőd romjai között sétálgatunk kicsit, vályogtégla házmaradványok röpítenek vissza a múltba.

Fehér sivatag, White desert - Farafara
Fehér sivatag, Egyiptom- Farafara

A városnak van egy ismert művésze is, így az otthonában lévő Badr múzeumba is ellátogatunk, mert kreatív és érdekes képzőművészeti alkotásokat hozott itt létre a világtól elzárva. Innen indulunk vissza Bahariya oázisig, ahol megebédelünk, s busszal indulunk vissza este Kairóba.

Avagy a Kairós 6. napot előre vesszük, s innen Hurgadába megyünk, ahonnan lett heti 2 nap Wizz járat Bp-re közvetlen.

Alvás: kairói szállásunkon.

Farafara Egyiptom
Farafara Egyiptom

6. nap: keresztény Kairó, Kopt Negyed

A kopt kereszténység emlékei között sétálunk ma tematikus városnézésünk lezárásaképp: nyugodt, békés, zöldellő negyed – Kairó oázisának nevezném.

A koptok az eredeti egyiptomiak leszármazottainak vallják magukat (nyelvük is rokon az ókori Egyiptoméval), megkülönböztetve magukat az iszlám bevándorláskor érkező népcsoportoktól. Már az i. e. 6. században voltak itt települések, majd a rómaiak építettek egy erődöt a 2. században, amelyet Egyiptom Babilonjának neveztek – emlékeit a Kopt Múzeumban tekinthetjük meg.

Az erőd tornyaira épült 7. századi függőtemplom (Mária templom) Kairó legszebbike, benne szentek ereklyéi, 110 darab ikon, mozaikok és fafaragások.

A környéken is szétnézünk, mivel rengeteg kopt templom található errefelé: Szent Merkúriusz, a Szent Szűz, Szent Mária, Szent Ménász, Szent Barbara és Szent György temploma.

Kopt Kairó, Egyiptom
Kopt Kairó, Egyiptom

Utóbbi talán a leglátványosabb – érdekességét fokozza, hogy az utóbbi kétezer évben 6 méterrel emelkedett a felszín, így a templomokba lefelé kell bemenni. A 9. sz.-i Ben Ezra zsinagógát is itt találhatjuk, mely a legrégebbi az országban. Ezután metróval vagy hajóval indulunk vissza a belvárosba. Délután szabad program lesz, mindenki kedvére fedezhet fel eddig ismeretlen városrészeket, piacokat, múzeumokat, parkokat, szigeteket, a Kairó Tornyot, az Operát – lehetőségekben igazán nincs hiány. Búcsúesténken – igény esetén – egy hastáncos műsorra is elnézünk.

Alvás: kairói szállásunkon.

Kairó utcái, Egyiptom
Kairó utcái, Egyiptom

7. nap: visszatérés Budapestre

A menetrendtől függően délelőtt közösen indulunk szállásunkról a repülőtérre. Érkezés Budapestre a délutáni órákban.

Amennyiben érdekel az út, akkor, szándékodat jelezzed felém itt. 

Ha tetszett a leírás, akkor like alul..

Tudnivalók pedig itt: https://vandorboy.com/egyiptom-utazashoz-tudnivalok/

Fotókért pedig az albumban lapozgass lent a nyíllal.

.

napprogramSzállás
1délután Kairóba repülés Kairó
2Kairó piramisok, Nemzeti múzeumKairó
3Az iszlám Kairó, Citadella, Al Azhar, Bazár Kairó
4Keresztény Kairó, SakkaraSakkara
5Sakkara, Bahariya oasis, múmiák, templomokBawiti
6Fekete -Fehér sivatag, Kristály hegyszabad ég alatt,
7Farafra Oázis, Badr, Dakhla
8Hurghada,  indulás 22h haza Bp.-re repülés Bp./Sharm
   
1repülés  Sharm/ bus to Dahab Dahab
2Dahab, Blue hole, snorkelezésDahab
3Ras Abu Gallum túra, 2x3hDahab
4Sinai -hegye túra, Szt. Katalin monostorNuweiba bungallók
5Fakultatív: Színes kanyon, Nuweiba bungallók
6Pihenés, tengerSharm El Sheik
7Ras Mohammed Nemzeti Park / SharmSharm El Sheik
8repülés haza 
 ráadás Sharm – Luxor repülés 
16Asszuan / Luxor  templomok, sírok, Asszuan
17Hajótúra a Niluson 1 AsszuánHajó 
18Hajótúra a Niluson 2 EdfuHajó
19Hajótúra a Niluson 3 LuxorHajó/ Luxor
20Kairó, Hazarepülésrepülés

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*