wadirum Jordan

Jordánia – A Nabateusok földjén

A Covid miatt elővettem tizen pár éve megírt Jordán programomat. Ami a különlegessége, hogy mi betettünk 2 nap all inclusive Wadi Rum sivatagi jeep túrát szuper luxus sátras kivitelben. Illetve mivel a természetre fókuszálunk, több vizes kanyon, Dana túra és a kis petra túra is lesz benne a sok kulturális látnivaló mellett. Nagyon aktív út, de minden perce megéri.

Így Jordánia, Marokkó és Egyiptom Sinai félsziget és a Fehér, Fekete sivatagok, oázisok , libanon, szaudi, programokat teszem ki. Ezek közeliek, korlátozásmentesek és aránylag olcsón berepülhetőek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha bármelyik utam érdekel, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém itt,

Illetve ha a Jordán részletes program érdekel, akkor olvass tovább itt:

Jordánia,

Jordánia Időpont: ápr 16, okt

A repjegy most retur 60 ezer ft + csomag

Étkezésre napi 20 Eu

Belépőkre kb. 120 Euro (de Jordan pass-al kiváltható majd mindegyik és a vízum is benne van akkor.)

Az út ára létszámtól is függ, így kérlek írj ha érdekel, de kb. 670 Euró körül lesz.

Jordánia, wádik, kanyonok,
Jordánia, wádik

Jordánia – változatos tájak, világörökségi helyszínek, Holt tenger és a közeli wádik, Wadi Rum sivatagi miliő és sziklaképződmények, ókori városok maradványai egy országban.

Ki ne akart volna átutazni évmilliókat a földtörténet kezdeteitől és évezredeket a történelem lapjain a nagy civilizációk nyomdokain utazni?

Ki ne akarna a világ legizgalmasabb kultúráinak találkozási pontján eltölteni pár napot? Utunk során pontosan ezt kínáljuk fel, hiszen fantasztikusan szép helyekre kalauzolunk el benneteket klasszikus Jordánia utunkon.

Jordánia, Holt tenger
Jordánia, Holt tenger

A 3000 évvel ezelőtti Nabateus kultúra nyomain épült csodálatos, UNESCO világörökség részét képező Petra utunk egyik csúcspontja, ám ezen kívül is rengeteg látnivalót tartogat az ország. Itt vonultak keresztül a zsidók az Ígéret Földjére, itt keresztelték meg Jézust, s még számtalan bibliai táj és történet helyszínét érintjük. A római hódítás nyomai, a keresztesek várai mind egy időutazás részét képezik.

OLYMPUS wadi Rum

S a történelmi emlékek fényét csak kiemeli, hogy olyan csodálatos természeti tájakat érintünk, mint a Wadi Rum felejthetetlen vöröses homok- és sziklasivataga, hőforrások, szédületes kanyonok, az ezeket összefogó Holt-tenger, valamint a búvárok paradicsoma, a Vörös-tenger. Irány hát Jordánia!

Jordánia, Wadi Rum
Jordánia, Wadi Rum

Kiemelt látnivalók utunk során:

– Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek
– Umm Ar Rasas 8. századi római – bizánci kor templomai, mozaik emlékek (UNESCO site)

 Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, mely egyben Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
– Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét

Jordánia, Wadi Rum
Jordánia, Wadi Rum


– Petra: a Nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
 Wadi Mujib vagy Numeira: izgalmas kanyontúra
– Dana Természetvédelmi Terület: túra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén vadregényes tájakon
– Wadi Rum: kalandozások a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
– Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben

Jordánia,
Jordánia,
 1. nap  Amman érkezés

A repülőgép du. / vagy esti érkezése után felvesszük kisbuszainkat és indulunk Madabába a szállásunkhoz.

2. nap Madaba a mozaik város, Umm Ar Rasas, Szent György templom, Nébó-hegy,

Reggel elindulunk egy kultúr körre Madaba környékén.

Umm Ar Rasas 8. századi római – bizánci kor templomai felé, ahol mozaik emlékek között sétálhatunk. Az UNESCO Világörökség listáján található komplexumban jó állapotban megmaradt és mozaik emlékek várnak ránk. Kedvünkre bóklászhatunk az 1600 éves romok között, ahol átélhetjük Jerash görög -római romjainak egyedülálló hangulatát.

Madabában keresztelő Szent János templom harangtornyából csodálatos panoráma kilátás nyílik a környező városra. A következő megállónk a Nébó-hegy lesz, amely 1000 méterre magasodik ki a Jordán folyó felett.

Több kilátóponton is megállunk. Az Ószövetség írása szerint Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, látta meg az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Már innen is jól látszik következő úti célunk a Holt-tenger.

Madaba,

Ezután indulunk Madabába, s maradék időnkben ismerkedünk a város látnivalóival. Elsőként a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz indulunk, ahol a Közel-Kelet térképét, a Szentföldet ábrázoló mozaikot nézhetünk meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, amik közül a legjelentősebbeket közösen felkeressük.

Jordánia, Holt tenger
Jordánia, Holt tenger

Természetesen nem állhatjuk meg, hogy ne mártózzunk meg ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában.

Kipróbáljuk saját magunk is, milyen a vízen lebegni itt, ahol a víz kristálytiszta, és a só kirakódások kápráztatják a szemünket. Bekenhetjük egész testünket a gyógyhatású iszappal, majd egy újabb fürdőt vehetünk a kellemes tengervízben.

Szállás: Madaba

Jordánia, Holt tenger
Jordánia, Holt tenger

3. nap  Madaba, Holt tenger, Wadi Mujib, Karak

A wadi jadidnál a dolmen, Main Hammam (termálfürdő, 20 euro), Dead sea fürdés (20 euro), Mukawir – A bibliai Jánost fejezték ott le, shobak castle a környéken még látnivalók, így ha belefér időnkbe, akkor megnézzük amit tudunk.

A Holt tenger környékén sok vizes kanyon van, amelyek száraz idő esetén nyitva vannak a látogatóknak. A téli hónapokban csak akkor engednek be, ha nincs eső veszély, mert a villámár veszélyes lehet. A természetjárást egy túrával kezdjük a Wadi Mujib (vagy mellette 37 km-re levő Wadi Numeira, vagy Kerak melletti Wadi Bin Hammad) különleges szurdokában.

Jordánia, Holt tenger kanyonok
Jordánia, Holt tengeri wádik

Az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz simára mosta falait, a kőlerakódás különböző csíkos szintjei látszanak az oldalában a 2 órás, 4 km-es túránk során, ahol néhol a vízben is gázolunk, hogy eljussunk a végén levő vízesésig.

A pár órás szurdoktúra során hol szárazon, hol pedig bokáig vagy derékig vízben gázolva haladunk majd, többször is megállva vízeséseknél és fotópontoknál.

A megfelelő mennyiségű adrenalint adó 2-3 órás túránk után továbbindulunk,

Jordánia, Holt tengeri wádik,
Jordánia, Holt tengeri wádik,

Ha túrázós a társaság még 1 vizes kanyont ejthetünk útba.

Ha inkább keresztes várat néznénk inkább, akkor még zárás előtt odaérünk Karak városkájához, mely a lovag váráról híres.

Szállás: Karak

4. nap  Dana Természetvédelmi Terület, Wadi Musa

A másnapi indulás függvényében ezt nézzük meg reggel vagy Shobak várát ami Petra előtt van

Dana nemzeti park
Dana NP

Délelőtt Jordánia egyik kevésbé ismert természeti látványosságát keressük fel. Panorámatúránk egy XV. századi apró falucskából indul, könnyű túra, ami végig fantasztikus kilátást kínál az alattunk nyíló méretes szurdokra és a környező homokköves kősivatagos sziklavilágra. A Dana Természetvédelmi Terület csodálatos világában elveszünk, és egy 3- 4 órás hegyi túra keretében fedezzük fel a mesés sziklavilágot.

Dana Nemzeti park
Dana nemzeti park

Mivel a terület nagyon látványos, itt még 1 kisebb túrát is megejthetünk, ha már úgyis befizettük a Nemzeti park belépőt (7-10 JOD)

A túrák után késő délután folytatjuk utunkat Petra felé. Az esti órákban érkezünk meg Wadi Musa településen lévő szállásunkra, ahol két éjszakát töltünk.

Dana, Jordania
Dana, Jordania

Túratáv: 8-10 km, szint: 200 m, menetidő: 3-4 óra.

Szállás: Petra

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi Musa

5. nap  Petra (UNESCO Világörökség)

Jordánia fő kulturális látványosságát fedezzük fel a mai napon, ahol már 9 ezer éve laktak Edomiták, s így a világ egyik legrégebbi letelepedett, növénytermeléssel foglalkozó közösségének adott otthont. A római kor előtt az arab eredetű, nomád Nabateusok fővárosa volt, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és  egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak.

Petra, OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csodálatos sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót, hogy milyen minőségű életet éltek elődeink pár ezer évvel ezelőtt. Az Indiana Jones filmből is ismert szűk szurdokvölgy felől közelítjük meg a leghíresebb épületet, a Kincstárat.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Petra, Kincstár

A fő látványosság a kincstár, de az oda vezető szoros is már sok történelmi emlékről árulkodik. A kanyon végén a Kincstár, s elsétálunk egy monostorhoz, felmászunk a királysírokhoz, egy áldozó helyhez is. Reliefek, obeliszkek, a barlangok, az 5 ezer fős amfiteátrum, az oszlopokkal szegélyezett utcák, a börtön, a ciszternák és csatornák és bizánci templom maradványok amik végigkísérnek utunkon.

Petra, OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 80-as évekig éltek itt beduinok, akik élvezhették a barlangok nyújtotta védelmet, hiszen ekkoriban még nem kapott UNESCO világörökségi besorolást Petra, a későbbiekben azonban védettség alá helyezték. Petrai napunkon a híres siq-et (az ősi városba vezető kanyon), a kincstárt, a csatornákat, a kőből kivájt színházat, a templomromokat és egy hosszú kaptató végén (500 méter felfele) a kolostort keressük fel.

Petra, OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aki ezt a hegyet kihagyná, több lehetőség is van teázni, suvenireket válogatni, sőt aki korábban elfárad az a belvárosi szállásunkhoz korábban is elmehet, nem kell zárásig bóklászni (habár érdemes)

Szállás: Petra ismét

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Petra

6. nap  Kis Petra (Siq al-Barid), túra, Wadi Rum

A mai nap kettéosztjuk a csapatot, s lesz egy túrázós csapat, aki kis Petra feletti területről ereszkedik le egy 3-4 órás túra keretében a Petrát átszelő völgyhöz.

Wadi Rum OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A csoport lazulósabb fele pedig Kis Petra romjait sétálja be. A Petra „elővárosaként” ismert, nabateus karavánok pihenőhelyéül szolgáló Kis Petrával (Siq al-Barid) ismerkedik, s onnan át lehet kirándulni Petrába. megnézni ami kimaradt előző nap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Délután 2 óra alatt leutazunk Wadi Rumba, ahol már vár minket a jeepünk, és elrepít minket Arábiai Lawrence sivatagi világába.

Wadi Rum a Rif-völgy és a Negev-sivatag határán fekszik, ez kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációkat kőhidakat látunk, völgyekben sétálunk, s távoli hegyek teszik változatossá a homokos sivatagi tájat, melynek túloldalán Szaud-Arábia van már.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

Ez a változatosság és könnyű elérhetőség teszi népszerű desztinációvá kalandozó kedvű utazóknak, ahogy a sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak és a romantikus pároknak is, akik a kimerítő nap után a háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát.

Jordánia, Wadi rum nomád sátor,
Jordánia, Wadi rum

Wadi Rum egy komplex ökoszisztéma, igen ritkán, de néhol látható az éjszakai életet élő sivatagi macska, róka, sakál, farkas, orix, vadkecske, sas, keselyű, hogy csak a nagyobbakat említsük. Egész napos túránk során részint jeepjeinkkel, részint gyalogosan derítjük fel a Wadi Rum kanyont, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat.

 Szállás: Wadi Rum, komfortos beduin sátor; ellátás: vacsora.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

7. nap  Wadi Rum, homok- és kősivatag, kőhidak, kanyonok, sziklarajzok, források, dűnék

A mai nap végigmegyünk jeepjeinkkel a legismertebb látványosságokon a környéken.

Korabeli forrásokhoz megyünk, ahol az ellenállók megbújtak, kőhidakat nézünk és mászunk meg, lesz a terítéken egy könnyebb félórás, majd egy kicsit nagyobb kanyon túra is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kimegyünk egy homokdűnéhez is, ahol megtapasztaljuk a 2 lépés fel, miközben lecsúszunk egyet. A kilátás itt is pazar lesz, garantálom. Aki szeretné kipróbálni a sandboard-ot az egyik meredek dűnén vendéglátóink deszkáin kipróbálhatják a homokcsúszás élményét is. Látni fogunk nabateus feliratokat, sziklarajzokat, szóval kimerítő napunk lesz ma is. Napnyugtás ponton pedig teázunk, amíg a nap megadja magát az éjszakának.

Büfévacsoránk lesz ismét a közös helységben. Vacsora után a helyi beduinok összeülnek egy kis zenére, hogy átjárjon a sivatag ritmusa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Utána még kimehetünk csillagokat nézni, meg fényírni.

Szállás komfortos beduin sátrak, ellátás reggeli-ebéd- vacsora

8. nap Wadi Rum 2. nap, Fehér sivatag, , utána Amman és hazarepülés este

Kora reggel még tehetünk egy kis sétát a táborunk mellett a sivatagban, ahol mindig döbbenetes átélni a napkelte fényeit. Közösen elköltjük büfé reggelinket, majd elindulunk jeepjeinkkel a sivatagba.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mai nap megmásszuk a sivatag legmagasabb pontját, ami egy 2-3 órás kirándulás. A kilátás felejthetelen lesz. Utána amikor már meleg van visszavisznek a táborunkhoz és megebédelünk.

Ezután elvisznek minket jeepjeinkkel a szaudi határhoz, ahol a fehér sivatag formációiban kontemplálhatunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Délután jeepjeinkkel visszatérünk Rum faluba, majd amint befejeztük sivatagi akciónkat, elindulunk közösen Amman vagy Aqaba felé.

(Ez a repülőjárattól és a csapattól függ, hogy aki ma nem repül el Ammanból és aki hosszabbít 3 napot, ők mit választanak)

Amman és környéke program

8 nap Ammanból  hazarepülés. + Hosszabbítás indul

Wadi Rum program után megebédelünk, majd kisbuszokkal délután elindulunk Ammanba, ami 240 km Északra, kb. 3.5h út.  Szállásunk a városban lesz egy apartmanos saját konyhás szobákkal.

Alvás Ammánban

9. nap Ápr 24 Jerash, Ajloun erőd – Jordán völgye

 Ma elindulunk 50 km-re a fővárostól, hogy az egyik legizgalmasabb római romokhoz jussunk el. Jerash: a római kor egyik legnagyob romvárosa (UNESCO listára jelölve) https://hu.wikipedia.org/wiki/Dzseras   amely egész jó állapotban megmaradt. Színház, templomok, lakóépület maradványok között sétálva átérezhetjük milyen is lehetett az élet a 3. században amikor fénykorát élte. A dekapolisz városi szövetségnek legjelentősebb városa.

Pár óra séta után elindulunk a kocsinkkal a közeli Ajloun erődjéhez – 76 km-re van a fővárostól, egy 12. századi kastély a felföldön festői környezetben.  

Hazafele pedig a Jordán völgyénél is mehetünk, ahol az ország mezőgazdasága folyik.

Este szállás Ammanban

10 nap Ápr 25  A sivatagi kastélyok és erődök,  

Qasr Kharanak

Ma lehet tenni egy nagyobb vidék kört Északon, ahol élvezzük az úton levést, a tájat és apropónak megnézzünk a sivatagi erődöket.  (Qasr Al-Kharanak, Qasr Amra, Al Mafraq.)

Qasr Al-Kharanak 60 km-re van Ammantól Keletre, a legismertebb sivatagi kastély a 8. századból. A környék legkorábbi iszlám építészetet tükröző épülete.

Qasr Amra UNESCO világörökségi helyszín, – 8. században egy ummajad kalifa építette, iszlámelemekkel, fogadótermek, trón terem, benne hammam (fürdő), falakon fresskók is megmaradtak.

Al Mafraq – Szíria és Irak felé vezető úton található s neve is kereszteződést jelentett. Mafraq mely már 2400 éve lakott település, Nabateusok, Bizánciak lakták, de az ottománok és később a brittek is használták

Al Mafraq

Alvás Amman-ban

11. nap Ápr 26 Amman, Citadella, Római színház, Odeon, múzeumok, piac

Ma lehet a fővárosi látványosságokra fókuszálni: s pld. Ammanban felmenni a Citadellába, (Jebel Al Qala), mely Amman legmagasabb hegyén van, kiváló panorámapont a városra letekinteni. (az összes látnivaló 8-16h között van nyitva.) Az ammoniták ősi székhelye, tengerszint felett 850 méterre.

Majd 2 km a városfala, a rómaiak, bizánciak és ummajádok idején töltött be védelmi funkciókat. Benne a régészeti múzeum, és az Umajad Palota (720-ban épült). Oszlopsorral szegélyezett utca, trónterem stb. Egy bizánci templomban pár mozaik nyomelemekben megmaradt, a Herkules templom néhány oszlopa is felfedezhető.

 A ma is funkcionáló római színház a domb alján a másik látnivaló, amely egy korábbi nekropolisz-ra épült a 2. században, és elég jó állapotban fentmaradt. A színház előtti oszlopsor a fórum maradványa, mely a római birodalom legnagyobb nyilvános tere volt. Az 500 férőhelyes Odeon látogatható.

A közelben még a néprajzi múzeum is, meg a hagyományok háza.

A városban vannak piacok, ott is lehet sétálgatni. A futottak még kategóriában indul: Husszein király mecsetje, Abu Darvis mecset,  Nymphaeum egykori 2 emeletes mozaikokkal és kőfaragványokkal díszített  szökőkút maradványainak maradványai. A Nemzeti Galériában betévedve pedig kortárs festészet a jutalmunk. Mártír emlékmű  és a Hadtörténeti múzeum sem fog odabilincselni egy fél napig.

Este repülés haza

Program vége.

Ha a tengerpartos részt választják, akkor így szokott kinézni a program:

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

8. nap Aqaba, Vörös-tenger

A mai napunk első fele a pihenésé, amit Vörös-tenger szépségeinek felderítésére használunk fel. Egy déli parti privát tengerpartra lehet kimenni Aqabából, ahol a partvonaltól 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szabadon választhatunk a Vörös-tenger nyújtotta lehetőségek közül.

Raja-Ampat-szigetei korallok
Aquaba, korallok

Lehet csak pihenni és élvezni a napsütést, fürdőzni, de lesz módunk sznorkelezésre, palackos búvármerülésre, de igény szerint lehetőség lesz üvegfenekű hajóval megfigyelni a tenger gazdag koralltelepeit, a színes élővilágot. A késő délutáni órákban aztán transzfer a főváros közeli, már ismerős Madabába.

Szállás: Aqaba ismét

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. nap Aqaba, indulás vissza Mo-ra.

Transzfer a reptérre, ahonnan megkezdjük haza utunkat Budapest felé.

Az utunk a térképen: https://goo.gl/maps/c298FNfuHyjeZ9FU9

Aki jönne tovább Egyiptomi 2×1 hetes blokkra, az itt olvasson tovább. Sínai-Félsziget és Egyiptom oázisai programunk szintén változatos és érdekes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

21 érv, hogy miért utazz velem?

Ha utam érdekel, kérlek írj, és szándékodat jelezzed felém itt.

Képgaléria böngészése itt alul. Kattints a nyílra és léptessed a képeket , 120 kép látható az útról.

day  program sleeping
1.nap Amman érk.  Madaba Szent György templom, Madaba
2.nap Madaba, Umm Ar Rasas, Nébó-hegy, Holt-tenger Madaba
3.nap Madaba, Wadi Mujib, Karak Kerak
4.nap Dana Természetvédelmi Terület, Wadi Musa  Petra
5.nap  Petra (UNESCO Világörökség) Petra
6.nap Kis Petra (Siq al-Barid),Wadi Rum jeep, all inclusive Wadi Rum
7.nap  jeep tour 2 nap, all inclusive, rock formatio, etc. Wadi Rum
8.nap délutáni  transzfer Ammanba, repülés Bp-re flight/ Aqaba
9.nap  hosszabbítás Aqaba-ban  Aqaba
10.nap hosszabbítás Aqaba-ban  hazarepülés

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Amit tudunk jelenleg:
   Egyiptomba való belépés szabályai és feltételei:
   https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

   1. Már beoltott személyek
   Egyiptom 2021.06.24.-től PCR teszt nélkül fogadja azon utasokat, akik:
   – legalább 14 napja megkapták az utolsó oltásukat. Vagyis a 2. dózist a 2 adagos vakcinákból: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V illetve az 1 dózist a Johnson & Johnson vakcinából.
   – rendelkeznek angol nyelvű QR kóddal ellátott igazolással arról, hogy a szükséges oltásokat megkapták (milyet és mikor, bizonyítva, hogy elfogadott oltást kaptak, mindkettőt megkapták vagy Johnson esetében 1-et és az utolsót 14 legalább napja).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*