Tudnivalók zsebtolvajok ellen. Tippek tanácsok biztonságos utazáshoz

A Zsebtolvajokról

Egy megosztásra érdemes cikket ajánlok figyelmetekbe, ahol pár praktikus videó is be van építve, hogy lássátok milyen trükkökkel szabadítanak meg figyelmetlen embereket a profi tolvajok.

Persze a nyakbalógó, elől hordott hátizsák a tömegben, vagy a csoportos közlekedés is segít minimalizálni, hogy mi legyünk a célpont.

Klasszikus meséknek sem kell bedőlni, az ATM-ből sem a nyomornegyed közepén kell felvenni  a pénzt, diverzifikálod a nálad levő értékek elhelyezését, meg ilyen alap dolgokat betartasz, akkor a nyaralásodat nem rontják el ilyen malőrök. A videók angolul vannak. Akkor itt a cikk:

„Itt a nyaralási szezon és nagyon sokan útra kelünk! Bárhova is utazunk azonban, szinte a világ minden szegletében felbukkanhatnak zsebtolvajok, akik értékeinkre/pénzünkre vadásznak! A profik hosszú évek kitartó „munkájával” fejlesztik kézügyességüket, sőt, városi legendák szerint egyesek még az ujjaikat is mesterségesen meghosszabbítják. A legrafináltabbak zsebre dugott kézzel kerülnek közvetlen közelünkbe, és egy rejtett (cipzáras) nyíláson keresztül lépnek akcióba. Jó ha elkerüljük őket, és először is nem árt, ha nem tűnünk nagyon feltűnően szórakozott turistának.

A szélhámosok gyakorlatilag a bűvészekhez hasonlóan elterelik, sőt irányítják figyelmünket, mégpedig azzal a nyilvánvaló céllal, hogy eközben kifosszanak minket. Ez ugyan egy ősrégi trükk, de folyamatos az utánpótlás naiv, tájékozatlan „áldozati bárányokból”. A legjobb megoldás, ha még a szemkontaktust is kerüljük a gyanús idegenekkel, és semmilyen beszélgetésbe – különösen pénz váltásba – nem megyünk bele, hanem udvariasan, de gyorsan lelépünk. Az elkövetők között nagyon magas arányt képviselnek a 10-16 éves gyerekek/fiatalok, akiknek többnyire a büntethetősége sem lehetséges.

 Jó tudni, hogy az illuzionistákat is megszégyenítő vérprofik egyedül, de a csibészek többsége szervezetten dolgozik! Általában ketten, vagy hárman igyekeznek megfosztani minket értékeinktől, – de látszólag semmi közük egymáshoz. A szereposztás szerint az  első eltereli a figyelmünket, a második elemeli pénztárcánkat, míg  a harmadik – az „értékmentő” – villámgyorsan kereket old a zsákmánnyal.

1/ Lehetőleg kerüljük a kriminológiailag fertőzött területeket, különösen külföldi utazásaink során. Természetesen senkit sem kívánok lebeszélni attraktív célpontokról, de nem árt ha az árnyoldalakkal is tisztában vagyunk. A közkedvelt turista paradicsomok – mint pl. Barcelona, Róma, Párizs, Madrid,Athén, Prága, Lisszabon, Firenze, London, Amszterdam,-  a zsebmetszőknek is paradicsomi lehetőségeket kínál, – érdemes tehát a helyi rendőrségi weboldalak bűnmegelőzési tanácsait, vagy ha elérhető, a bűnügyi térképeit tanulmányoznunk. Egyes országokban utcára került kiskorúak is akcióba lépnek, és szinte piranhaként igyekeznek célt érni. A koldulós trükk csapatatában résztvevő utcagyerekek, erőteljes nyomulás közben közel sem engedik meg, hogy eldöntsük megszánjuk- e őket némi aprópénzzel, – ehelyett hideg profizmussal szaggatják ruhánkat és rabolják el értéktárgyainkat.

2/ Ugyancsak kerüljük a nagy zsúfoltságot és tumultusokat, mert a tömeg szinte mágnesként vonzza a zsebeseket. Legyünk nagyon óvatosak ha valaki „véletlenül” belénk ütközik, vagy bizalmaskodó módon belénk karol, vállunkra teszi a kezét, – mert ez egyfajta figyelemelterelő manőver is lehet. A hozzánk csapódó, ismerkedni akaró vagy bármilyen szívességet kérő „versenyzőkkel” szemben is legyünk roppant óvatosak. Azonnal ellenőrizzük le pénztárcánkat és távozzunk a kockázatos helyszínről. Sorban állás közben se engedjük meg senkinek, hogy közvetlen közelünkbe lépjen, hiszen jogunk van a saját intim szféránkhoz.

Egyes profi csoportok szándékosan teremtenek tumultust, vagy torlódást például liftben, vagy tömegközlekedési eszközön a vészgomb megnyomásával, hogy a rövid kis felfordulást kihasználhassák.

3/ Figyelem elterelés! Klasszikus trükk a kontaktus rafinált kieszközölése, például egy véletlen ütközéssel, miközben a hamburgert majszoló „akaratlanul” ruházatunkra keni a mustárt, vagy ketchupot. Sűrű elnézések közepette udvariasan elkezdi letisztogatni a foltot, miközben társa akcióba lendül. Mások madár ürülék eltávolítás fedőszöveggel nyitnak, vagy éppen régi ismerőst vélnek bennünk felfedezni, de a módszer logikája ugyanaz, vagyis megállásra és figyelemelterelő beszélgetésre kényszeríteni minket.

Megint mások valamilyen petíció aláírását kérik tőlünk. Udvarias, de határozott hárítással kell azonnal tovább haladnunk!

Dekoratív fiatal hölgy „véletlenül” kiszór a pénztárcájából egy csomó aprópénzt, miközben lovagias úriemberek azonnal segítségére sietnek leguggolva szedegetik az érméket. Eközben a cinkostárs – közel sem gáláns módon – tarol.

4/ Fedett akció. Jól bevált trükk a nagy térképpel előadott útbaigazító segítségkérés. Miközben az adott utcát, vagy teret keressük a tolvaj közben már a zsebünkben, vagy a táskánkban kutat a pénztárcánk után.

Ugyancsak bevett szokás a bűncselekmény fedése karra vetett zakó, vagy kézben tartott nagy méretű újság segítségével.

De az igazi profik a célkeresztbe vett személyhez szorított elegáns kézitáskájukban (hangsúlyozom a sajátjukban) kotorásznak, melynek alsó része cipzárral kinyitható, – és azon keresztül emelik be a lopott tárgyat.

Kocsmákban, szórakozó helyeken fordul elő, hogy látszólag jópofa fickók  jönnek oda hozzánk a következő poénnal:  fogadtak a barátjukkal, hogy meg tudják becsülni a súlyunkat. Megengedjük-e hogy felemeljenek minket? Semmiképp se menjünk bele ebbe a bizalmaskodó, de primitív „játékba”, mert mire földet érést követően felocsúdunk, gyorsan rájövünk, hogy a pénztárcánkkal könnyebbek lettünk!

Ugyancsak szakállas módszer amikor erősen ittas állapotban lévő áldozatnak hirtelen egy hölgy hódolója támad, aki az egyre közelebbi kontaktus során – akár szexuális ajánlattal kábítva –  egy laza mozdulattal magához emeli a pénzes erszényt.

Csinos fiatal hölgy/ férfi egy csokor virággal lép oda hozzánk, és mire feleszmélünk a meglepetéstől már meg is ölelt minket, majd villámgyorsan távozik a helyszínről a tárcánkkal együtt.

„Na ki vagyok?” -kiáltással lép hozzánk egy ismeretlen személy és hátulról befogja a szemünket, – mire kiszabadulunk a méltatlan és tolakodó helyzetből, már az értékeinknek is lába kelt.

Segítőkészségünkre utaznak azok a szélhámosok, akik pénzt akarnak váltatni, vagy parkolási célra kérnek tőlünk aprót. Mit sem sejtve elővesszük  pénztárcánkat, miközben azt azonnal kitépik a kezünkből és elrohannak vele, vagy csak egyszerűen belemarkolnak, és kiemelik a nagy címletű bankjegyeinket és úgy oldanak kereket. Mi pedig hoppon maradva, és frissen szerzett tapasztalatokkal elemezhetjük a tanulságokat.

5/ Lehetőleg sohase induljunk el egyedül sétálni, bevásárolni, különösen olyan országokban és területeken, ahol igen erőteljes az utcai bűnözés. Az Olimpiára utazó turistáknak célszerű bizonyos környékeken inkább csoportokba szerveződve – egymásra figyelve, ill.  egymást támogatva –  róni az utakat.

Egyedül közlekedő idősek, és tapasztalatlan tizenévesek számára még kockázatosabb lehet egy ilyen „forró” pillanat. Ugyanez vonatkozik az ittas-, ill. bármilyen más tudatmódosító szerek által befolyásolt személyekre. Ha ketten-hárman sétálunk, már eleve kevésbé kerülünk bűnözők látókörébe, hiszen ők könnyű prédára pályáznak!

6/ Különösen vigyázzunk tárcánkra, és személyes iratainkra!  Tarsolyunkat soha se hordjuk kezünkben, és lehetőleg ne nyilvános helyeken számoljuk meg mennyi pénz van nálunk. Mihelyt fizettünk, azonnal tegyük  el a belső zsebünkbe, vagy zárható kézi táskánkba.

Ugyanez vonatkozik a bankkártyánkra, – annak tokjára soha se írjuk rá a pin kódot, mert ha ellopják, nem tudják azonnal leüríteni. Ha bárhol bankkártyával fizetünk, a pin kódot mindig úgy üssük be, hogy azt senki se láthassa. Ha készpénzt veszünk fel az utcai automaták helyett, válasszunk kamerarendszerrel felügyelt banképületeket.

A biometrikus védelemmel ellátott okos erszény, kizárólag  ujjlenyomatunkkal nyitható, egyúttal azonnal riasztást küld az okostelefonunkra, ha véletlenül hátrahagyjuk, vagy (több mint 3 méteres távolságba) illetéktelen kezekbe kerül. A karbon szálas technológia egyúttal a bankkártyánk RFID adatlopását is megelőzi.

7/ Ne tartsuk brifkónkat/mobilunkat a farzsebünkben! A hátsó zsebben tárolás egyrészt nem elegáns, másrészt pedig rendkívül kockázatos is.  Inkább használjuk nadrágunk elülső-, vagy kabátunk belső zsebét, esetleg övtáskánkat. Rejtett zsebekkel tervezett ruhadarabok beszerzése különösen turisták számára lehet biztonságos!

Ha már mindenképpen ragaszkodunk berögzött szokásainkhoz, – akkor legalább gombbal vagy cipzárral igyekezzünk megnehezíteni a zsebesek dolgát.

8/ Vigyázzunk a poggyászunkra! Meglehetősen rizikós ha készpénzt, tabletet és más értékes tárgyakat cipelünk a hátitáskánkban.

Szenzitív helyeken a hátizsákunkat inkább magunk elé emelve hordjuk. A mögénk kerülő zsebmetszők egy pillanat alatt pengével vágják fel és szedik ki értékes tárgyainkat, de ha felületesen pakoltunk, akkor egyszerű kézmozdulattal is célba érnek.

A kézitáskáinkat mindig lezárt állapotban, közvetlenül magunk mellett és előtt tartsuk, – és nagyon hasznos ha iratainkat, és pénzünket egy  belső rejtett zsebben tároljuk. A vállra akasztós változatot minél rövidebbre állítsuk be, hogy értékeinket zártan és a hónunk alatt tudhassuk. Ezzel a megoldással a „klasszikus” trükk – vagyis a bőrszíj átvágása is könnyebben megelőzhető. Az öv táskák is biztonságosak, ha elöl hordjuk a tartó részét.

Manapság már óriási választékban beszerezhetők lopásbiztos táskák, amelyek egyrészt elegánsak, másrészt szinte tökéletes védelmet nyújtanak tolvajokkal szemben.

A Kickstarter jóvoltából immáron előredelhető a rejtett cipzárral kivitelezett  Lifepack amely lakattal zárható és fix tárgyakhoz rögzíthető, vízálló, ellenáll még erős késeknek is.

9/ Gyors lelépési lehetőség! Értékeinket egyetlen másodpercre se hagyjuk felügyelet és őrizet nélkül. Alkalmi tolvajok bárhol, bármikor felbukkanhatnak, áruházakban, éttermekben, pénztári sorban állás közben, vagy akár a metrón.

A szokásosnál is jobban kell figyelnünk olyan közlekedési helyzetekben, amikor a zsebes azonnal eltűnhet a zsákmánnyal. Ilyen szituáció lehet például a forgóvillás kapun történő belépésünk-, vagy a metró ajtó zárását megelőző pillanat, vagy ha éppen kilépünk a liftből.

10/ A vásárlás gyakran elvonja a figyelmünket, és megfeledkezünk arról a közismert tényről, hogy a tolvajok nem csupán az áruházakat fosztogatják. Következésképpen érdemes a környezetünket is folyamatosan szemmel tartanunk.

Értéktárgyainkat soha ne tegyük bele a bevásárlókocsiba, onnan ugyanis egy gyors mozdulattal azt  kiemelhetik. Részben nagyobb értékhez juthatnak, másrészt pedig egyszerűbb elhagyni a helyet, mert az érzékelő kapu nem jelez egy lopott pénztárcára. Amennyiben idegen nyelvi környezetben és számunkra eddig ismeretlen helyen shoppingolunk, még nagyobb körültekintéssel kell eljárnunk.

„Elnézést kérek nem tudja, hol találom a fogkrémeket?” Miközben kedvesen útbaigazítjuk a kérdezőt, társa közel sem kedvesen kiemeli a bevásárlókocsiba dobott táskánkból az értékeinket.

10 + 1/ A legdörzsöltebb  digitális zsebtolvajok már nem a pénztárcánkra, hanem a bankkártyánkra utaznak,- ráadásul mindezt olyan fondorlatosan, hogy egy ujjal sem érnek hozzánk. Egy elegáns kézitáskát kezükben tartva közelítenek hozzánk, és látszólag semmi érdemleges nem történik. Csak éppen az elegáns táska mélyén egy profi hightech (RFID, vagy NFC) „leolvasó” lapul, amely szinte pillanatok alatt „letapogatja” az  bankkártyánk  adatait. (Vigyázat a kártyák 70%-a támadható!) Ha biztosra akarunk menni akkor szerezzünk beRFID blokkoló tartót, vagy helyette használjunk egyszerű alufóliát, és megelőzhetjük ezt a ravasz trükköt!

Ezúton ajánlom korábbi bejegyzésemet, melynek címe: Vigyázat az ATM-eknél

Ha tetten érjük a zsebtolvajt, azonnal hangosan kérjünk segítséget, – és reménykedjünk, hogy lesz valaki, akire számíthatunk. Ne engedjük futni a zsiványt, lehetőleg tartsuk vissza és azonnal hívjuk a Rendőrséget. Elsősorban magunkra számítsunk, – mert tapasztalatok szerint a legritkább esetben kaphatunk segítséget! Amennyiben későn kapunk észbe, igyekezzünk azonnal rekonstruálni az eseményeket és haladéktalanul tegyünk feljelentést. A bankkártyánkat és mobil telefonunkat pedig haladéktalanul tiltassuk le!

El kell döntenünk, hogy filantróp módon minden ismeretlen személlyel szóba állunk, vagy esetleg kevésbé leszünk udvariasak, – de áldozattá sem válunk. Ha idegenek lépnek oda hozzánk, hogy váltsuk fel a pénzüket, vagy bármilyen más trükkel  – inkább kedvesen hárítsuk el a kérést. Ne legyünk naivak, – a megnyerő modor álcája mögött alantas szándék is lehet.

Drága és feltűnő ruhadarabokkal, értékes ékszerekkel, fokozottan magunkra vonzhatjuk a bűnözők figyelmét. De nagy címletű bankjegy kötegekkel se igyekezzünk személyes varázsunkat megalapozni, mert csúnyán pórul járhatunk!
Azt tanácsolom, hogy csak annyi készpénzt vigyünk magunkkal, amennyit aznap el kívánunk költeni.  Különösen az idősebb és egyedül közlekedő személyeknek ajánlom a fokozott éberséget. Ne engedjük, hogy bármilyen agyafúrt trükkel, vagy bűbájosan „kábító” szöveggel szélhámosok/zsebesek áldozatává váljunk!

 …http://steve4security12.blog.hu/2016/08/09/vigyazzunk_a_zsebtolvajokkal

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*