Ararát Csúcsmászás, a Süphan hegyre

Ararát mászás, Törökország

indulás aug 13 szombat

Törökország kulturális diverzitása mellett ne feledjük természeti látványosságait. Aki kihívást keres, annak ajánljuk Kelet-Anatóliában a legendás ötezer méteres Ararát hegyét, ahol a legenda szerint Noé Bárkája is földet ért. Erre a kirándulásra invitálunk most.

1. nap  Budapest – Törökország

Érkezés Van vagy Dogubayazit / Agri repterére. (kb 400 euro retur jegy)

Transzfer szállásra, majd vacsora és ismerkedés anatoliai gasztróval. Majd a  programot ismertetjük, ismerkedési estet tartunk.

Alvás: Dogubayazit

2. nap Dogubayazit, Ishak Pasha Palace, Ararat 1. táborhelyünk.

Kisbuszunkkal elindulunk az oszmán birodalom 17. századi palotájához, az Ishak Pasa palotához. gyönyörűen harmonizálnak benne a szeldzsuk, grúz, török, perzsa és örmény elemek. Kicsit az 1001 éjszaka világát idézi a selyemút állomásán ez a palota.

Onnan pár kilométerre van egy kenu formájú természeti képződmény amit a legendák  ’Noé Bárkája’-ának tartanak.

Innen aztán megyünk tovább túránk kiindulópontjához, s eljutunk az Ararát hegy tövéig. Kb. 2200 méter magasra juthatunk járművünkkel, ahol nomád kurd pásztorokkal is fogunk találkozni, akik biztos megkínálnak egy korty tejes itallal.

S innan délután kb. 1000 méter szintet haladunk felfele. Csomagjainkat lovak viszik fel a táborunkig.

Itt még nincs légszomj, egyszerű trekking, kb. 4-5 óra alatt feljutunk. Frissítőkkel és snackekkel várnak házigazdáink.  

Kísérőink estére elkészítik a vacsorát, majd alvás a sátrakban.

3. nap Akklimatizációs nap

Reggeli után felkerekedünk és ma is haladunk fel 800 métert, hogy vérünk alkalmazkodjon a magashegyi környezethez. A tábor feletti gerincen indulunk felfelé. Ebédre előre csomagolt ételünket visszük, de kiegészíthetjük aszalt gyümölcsökkel, csokival is. A sziklapárkányon gyönyörködünk a kilátásban, majd 4000 méterről visszaereszkedünk táborunkhoz.

Vacsora és alvás sátrainkban

4. nap  Feljutás a 2. táborunkig

Reggelink után ismét emelkedünk 1000 métert a 2. táborig. Kb. 5 óra mászás. Szakácsunk ebéddel vár minket. Fent már a kilátás fantasztikus, a környéken sétálunk és pihenünk, mert másnap korán kelünk..

Alvás 2. táborban

5. nap  Csúcsmászás nap, 5137 méter, majd visszaereszkedés az 1. táborba.

Hajnali 1-kor kelünk, kis reggeli, eltesszük zsákunkba az ebéd dobozt, majd indulás. Fejlámpa és a hold fénye segíthet. Ellenőrizzük a felszereléseinket (hágóvas, túra bot, fejlámpa).

Kb. 6-7 órát fogunk mászni és délelőtti órákban felérünk a csúcsra 5137 méter.  Látvány, Győzelmi fotó, csúcs csoki.  kis pihenés után pedig elindulunk lefele az első táborunkig. Útközben tea, kávé, evés a 2. táborban, majd teljes csomagunkkal elindulunk 1. táborunkig.

Vacsora a táborban, alvás a sátrakban

6. nap Visszatérünk Dogubayazit, majd irány a Van tó

Korán reggelizünk táborunkban, majd visszaereszkedünk az útig, ahol buszunk már vár ránk. Becuccolunk, majd irány a Van tó felé. kb. 2-3 óra buszozás vár ránk. A területet nomád pásztorok lakják, festői táj. Tartunk egy rövid fotószünet a Muradiye-vízesésnél.

Érkezésünk után kis kulturális körutat teszünk a Van tó környékén, mely már az Urartu civilizáció egyik központja is volt 3 ezer évvel ezelőtt. Később örmények telepedtek meg a környékén.  Az 1800 méter magasan elhelyezkedő víztározó sok történelmi emlékkel rendelkezik, hisz ez a Kelet-Anatóliai rész volt a történelmi Nyugat –Örményország is.

Tudunk fürdeni kicsit a tóban, melyet a középkorban Örményország tengerének hívták. Felszínét számos sziget képe töri meg, melyeken örmény templomokat, monostorokat alapítottak. Mi a legjobb állapotban megmaradt, csodásan díszített, ősi Szent Kereszt templomot látogatjuk meg, melyet a X. században az örmény király építtetett. Akdamar-szigetén, az egyik leghíresebb példája a középkori örmény művészetnek. A kolostort Gagik Artsruni, Örményország királya építette i. sz. 915–921. között. A templom falain feltűnnek bibliai jelenetek, így Ádám és Éva, Jónás és a cethal,  Dávid és Góliát alakjai.

Alvás Van környékén

7. nap  Indulás vissza Budapestre / (isztanbul hosszabbítás.)

Ma repülőjárattól függően indulás a reptérre, és átszállással haza.

Amennyiben szeretnél pár napot még Isztanbulban eltölteni, s belefér idődbe, jelezzed felénk.

Túránk kiscsoportos, 8-12 főre optimalizáltuk.

Mit tartalmaz az ár:

Transferek reptérről , majd a hegyi túra kiindulópontjához és vissza

Felszerelések, matracok, 2 fős sátrak, hágóvasak,

Állatok a felszerelésünk hordozásához, ennek személyzete

Mászó és katonai  engedélyek

Étkezések a mászás során végig

Helyi mászó vezető és egy magyar túravezető

szállások  a városokban hotelekben reggelivel

Belépődijaka Ishak Palotába

Amit extra te  fizetsz

Repülőjegyek

biztosítás

városokban az étkezésed

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies