Fülöp szigetek irány a paradicsoom

Fülöp-szigetek körutazás

Télen a paradicsomba! Dec 20 – jan 4

Fülöp szigetek irány a paradicsoom
Fülöp szigetek irány a paradicsoom
 1.  Trópusi paradicsom, több mint 7600 szigetből áll, az évi középhőmérséklet 26 fok – egy ideális paradicsom  ahova télen elutazni melegséggel tölt el.  S Ráadásul sok kaland vár ránk, mert egy aktív utazásnak nézünk elébe.  Az időpontot úgy választottuk meg, hogy a száraz évszakra essen, mert akkor a legtöbb a napsütés, nincsenek elárasztva a barlangok, s kevesebb a rovar is.

Jelentkezni, érdeklődni, infót kérni itt lehet az utazásra. 

Fontos! A repülő indulásának függvényében (pld olcsóbb a repjegy 50 ezerrel) az érkezés lehet 1 nappal később is, de a program tartama nem változik, illetve az utastalálkozón elhatározottak szerint. ( Pld Manila napok helyett beteszünk inkább Cebu-n cetcápás, vízeséses kanyoningos + 1 nap programot, vagy/ és Malapascua 1 napos túrát. Illetve a repjegyek függvényében a programok sorrendje változhat (pld. Princessa és El Nidós napok sorrendje felcserélődhetnek) Illetve lehet jönni korábban is azoknak akiknek több szabdságuk van, pld. dec 16 is Coron szigetére, s akkor kipihenve kezdjük utunkat.

Az alap program:

  1.  nap dec 20 Indulás Mo-ról.

Menetrendszerinti járattal, átszállással repülünk a Magellán által felfedezett, s nevében a Spanyol uralom idejét rögzítő Fülöp szigetekre.  

2. nap dec 21  FÜLÖP SZIGETEK-re érkezés. Manila, Puerto Princesa

Ma reggel érkezünk Manilába. Innen egy másik repülővel indulunk tovább Palawan szigetére, Puerto Princesába. Becsekkolunk hotelünkbe, és kipihenjük a hosszú repülés fáradalmait, jókat eszünk.

Fülöp szigetek földalatti folyó
Fülöp szigetek földalatti folyó

Első pár napunk a térképen

https://goo.gl/maps/sX6iQyHY1cF2     

3. nap  Palawan, Puerto Princesa, Sabang

Reggeli után 90 perces buszozásra indulunk Sabang felé, Palawan sziget egyik különleges tengerpartjához ahol pár napot paradicsomi nyugalomban tudunk tölteni.  Elfoglaljuk a szállásunkat, fürdünk a homokos tengerparton és élvezzük a trópusok meleg klímáját.

4. nap Sabang, föld alatti folyó,  dzsungeltúra

Sabang, Underground river, Fülöp-szigetek
Sabang, Underground river, Fülöp-szigetek

Reggelink után kimegyünk a kikötőbe, felvesszük engedélyeinket, addig lehet vízhatlan zsákokat venni, ami jól jöhet még utunk során.  Itt kezdjük meg, rövid hajókirándulásunkat, a világörökség részének választott Puerto Princesa Föld Alatti Folyó Nemzeti Parkban. Fülöp szigetek egyik különleges látnivalója ez a világ új hét csodája egyikének tartotta világ leghosszabb hajózható föld alatti vízfolyása.  

40 perces hajózás után fogunk kikötni, majd a regisztrációt követően már egy újabb, ezúttal alig 5-6 személyes csónak segítségével  haladunk be a hatalmas mészkőbarlangba. Vezetőnk evezve, kristálytiszta lagúnákon és bámulatra méltó cseppköveket rejtő barlangok mélyén kalauzol minket.

Fülöp szigetek Sabang dzsungel túra)
Fülöp szigetek Sabang dzsungel túra)

A felszín alatti 500 méterre mehetünk be, ám a látvány így is egyedülálló lesz. A barlangrendszerben a víz szédületes formákat hozott létre, zseblámpáink fényében pedig hatalmas termek és érdekes sziklaformák kelnek életre a bent töltött nagyjából 1 óra alatt.

Utána aki akar visszahajózik, a többiekkel pedig belevágunk egy 2-3 órás könnyű dzsungeltúrába, elindulunk a Majom-ösvényen. Kis szerencsével belefutunk Varánuszokba és a palawani szarvascsőrű madárba is. A park mintegy 800 növényfajnak, 165 fajta madárnak, 30 féle emlősnek, 19 fajta hüllőnek és 9 különböző denevérfajnak ad otthont.

Fülöp szigetek, Sabang, zipline
Fülöp szigetek zipline

Alvás ismét  Sabangban

5. nap Sabang mangrove túra, zipline, fürdőzés

Akik még egy kis aktivitásra vágynak, fakultatív program keretében felkereshetik a közelben lévő Ulang-sziklákat, melyről csodás panoráma nyílik a Sabangot körülvevő öbölre, vagy zipline-on a dzsungel felett suhanhatnak. Csónakázhatunk a mangrove fák között, vagy csak élvezzük a napsütést és a homokos tengerpartot.

Alvás ismét  Sabangban

 

6. nap  Sabang, El Nido, tengerpartok

El Nido, Fülöp-szigetek
El Nido, Fülöp-szigetek

Kora reggel bérelt kisbusszal (vagy ha indul akkor hajóval) indulunk tovább a nagyjából 5-6 órára északra fekvő tengerparti El Nido városa felé. Napunk második része aztán a pihenésé, motoros taxikkal elmegyünk a közeli Los Cobanos partszakaszra, vagy messzebb a Nacpan Beach-fele, hogy megmártózunk a hosszú utazás után, naplementéhez pedig akár egy kis Fülöp-szigeteki rumot is elkortyolhatunk.

Alvás El Nido-ban.

 7. nap El Nido – All incluziv hajótúra, sznorkeling

El Nido, Fülöp szigetek hajótúra
El Nido, Fülöp szigetek hajótúra

Mai nap választhatunk a hajókirándulások között. A Shimizu beach, Paradise beach, Bukal beach, Hidden beach, vagy a blue lagoon fele. Paradicsomi képek, háborítatlan korallzátonyok, pipabúvárkodás a színpompás tengeri élővilág között a türkizkék, kristálytiszta tengerben.

Ismét lesz piknikünk az egyik tengerparti megállónál.

Délután pedig felfedezzük a kis tengerparti városka kis utcáit,  s a szuvenír boltok kínálatában veszünk el. 

 

Fülöp szigetek, El Nido, hajótúrán
Fülöp szigetek, El Nido, hajótúrán

 Este beülünk közösen vacsorázni egy tengerparti étterembe, előttünk a tenger hullámzik, nyári szellő simogat, és ázsiai konyha illata cirógat.

Alvás El Nido-ban.

 

8. nap El Nido, all incluziv 2. hajókirándulás, sznorkel, 

A következő napon ismét felejthetetlen élményben lesz részünk, ismét egy hajókiránduláson veszünk részt. Kis  hajónkkal indulunk el,  a hajó két oldalán stabilizáló rudak segítenek a  hullámok leküzdésében.

Bascuit, El nido temgerpart
Bascuit, El nido temgerpart

Ennek köszönhetően minimális a tengeribetegség esélye. A túra all incluzív, lesz ivóvíz, ebéd. A sznorkel felszereléssel kihajózunk ismét a Bacuit vagy bármelyik közeli szigetvilág felfedezésére.  Délkelet-Ázsia talán legszebb, de mindenképp egyik leglátványosabb szigetcsoportja vár minket.

A kristálytiszta vízben magasodnak a méregzöld trópusi növényzettel borított karsztkúpok, mészkősziklák, szigetek, melyek  felderítésre váró lagúnákat, strandokat rejtenek. Körülöttük a  víz alatt pedig korallok és a köztük élő halak színes és nyüzsgő világa vár minket Az egyik lagúnához hajónk be se tud menni, térdig érő vízben gázolva jutunk el a függőleges sziklákkal bekerített rejtett vízi világhoz.

El Nido, Fülöp szigetek
El Nido, Fülöp szigetek

Másik helyen (árapály függvényében) víz alá bukva kell átbújni egy hatalmas sziklafal mögé, hogy élvezhessük a világtól elzárt homokos partot. Ebédünket egy sziklafal árnyékában fogyasztjuk el, majd lazítunk a parton. Természetesen szigetről szigetre hajózva szakítunk elegendő időt, hogy búvármaszkban és légzőcsővel felszerelkezve gyönyörködhessünk a tarka, színpompás trópusi korallokban, halakban.  

Alvás El Nido-ban.

9. nap El Nido szabadnap

El Nido, Fülöp szigetek gasztro
El Nido, Fülöp szigetek gasztro

Mai nap a pihenésé, szabad program lesz.. Van a főszigeten délen a Las Cabanas és északon a Nacpal beach ahová elmehetünk jeepni-vel vagy motoros tuktuk-al.. és a helyi bárokban pálmafák árnyékában dorbézolunk. Taraw via ferrata / canopy útvonalon is lehet mászni kirándulni aki kipróbálná magát a sziklákon.

Amennyiben pedig inkább részt vennél egy nagyobb hajótúrában a Miniloc szigetére is  oda is elvitorlázhatunk fakultatív programként.

 10. nap El Nido – Cebu

Bohol, Fülöp szigetek (Csokoládé hegyek
Bohol, Fülöp szigetek (Csokoládé hegyek

Ma utazós nap lesz. Ha lesz aznap gép El Nidó-bol repülünk, ha nem, akkor visszajutunk Puerta Princessa-ba, majd   onnan átrepülünk Cebu szigetére. Cebu sziget a Visayas szigetcsoport része, az ország közepe táján helyezkedik el  A szép strandokkal rendelkezik, Malapascua, Bantayan, Camotes, Moalboal, valamint a Kalanggaman szigetecske, illetve lehet cápákkal is úszni Oslob-an, illetve a Tumalog és a Kawasan vízesések is ismertek. Sok izgalmas piaca van, tehát jó kiindulópont a felfedezésekhez. 

(!! Ha olyan a csapatunk, hogy elmenne Oslob-ba cetcápával úszni, vagy Kawasan-ba canyoningra, akkor be tudunk itt integrálni egy plusz napot.! Tumalog waterfalls, Oslob Cultural Heritage Tour,  Cuartel Ruins is benne lehet a program csomagban. Ebben  esetben megosztom a csapatot erre a napra, és hajnali 4h-kor indulás, vagy lehetne az El Nido szabadnap rovására elmenni.)

Alvás Cebu

https://goo.gl/maps/G1okwykWV5G2

Fülöp szigetek, Bohol
Fülöp szigetek, Bohol

11. nap Cebu, Bohol, Csokoládé-hegyek, kobold makik, folyami hajókázás ebéddel

Cebu kikötőjéből átkompolunk (kb 1.5h) Bohol szigetére, ahol vár minket a kisbuszunk, hogy a mai körutunkat megcsináljuk vele. 

A mai nap fénypontja a rejtélyes Csokoládé-hegyek felfedezése. A sok száz, szabályos kúp vagy félgömb alakú dombocska eredetét a mai napig homály fedi. A különleges természeti jelenség bejárása után egy újabb érdekesség vár ránk: találkozás a Fülöp-szigeteki koboldmakival egy természeti parkban.

kobold maki, Fülöp szigetek
kobold maki, Fülöp szigetek

Az egyik legkisebb főemlős magassága mindössze 10-15 cm, testtömege pedig 80-160 g. A koboldmaki legfeltűnőbb ismertetőjelei a hatalmas szemei, melyek akár 16 mm szélesek is lehetnek. Ezek az aránytalanul óriási szemek ráadásul rögzítettek üregükben, a kobold maki azokat mozgatni nem tudja, fejét viszont 180 fokban is képes elfordítani. A trópusi őserdők sűrű növényzetében és a bambuszhajtásokon élő kisállattal való megismerkedés után motorcsónakokba szállunk és behajózunk a Loboc-folyón. A fedélzeten ebédelünk és gyönyörködünk a tájban.

Fülöp szigetek folyami hajókázás
Fülöp szigetek folyami hajókázás

Délután pedig egy folyami hajókázáson veszünk részt, ahol kulturális show van a megállópontoknál, illetve teljes ellátás a hajón, ahol helyi specialitásokat és tengeri herkentyűket ehetünk. Ha marad időnk, egy pillangó és egy kígyó farmra is elnézhetünk.

A nap végén Tagbilaran fele vesszük az irányt, átérünk a Panglao szigetre, ahol a hosszú nap után végre élvezzük trópusi szigetünk tengerpartját és hotelünk kényelmét.

Szállás: Panglao sziget

https://goo.gl/maps/Z3dhTAKDryu

Fülöp szigetek, Bohol, Tagbilaran
Fülöp szigetek, Bohol, Tagbilaran

 

12. nap Bohol, vízesésekhez túrázás

Ma pedig tehetünk kisebb túrákat Bohol szigetén.  Ingkumhan és a Pahangog vízesés amit választhatunk. Bérelt busszal tudunk menni egy faluig, amin keresztül sétálunk, majd leereszkedünk a vízesésekhez. Kellemes de fárasztó napunk lesz, s a jutalom a megmerítkezés a friss édes vízben.   Egy másik vízesés is érdekes, mert ismét ismerkedhetünk a helyi élettel, emberekkel, s a túra végén megint egy vízesés vár ránk.

Lehet éjszakai túrát is választani, ahol  a szentjánosbogarak tömege világít a tenger közelében. 

Szállás: Panglao sziget

13. nap Bohol, tengerpart, pihenés – Manila

Bohol, Fülöp szigetek
Bohol, Fülöp szigetek

Napozás, pihenés, tengerpart. A mai nap lehet pihenni és a tengerparton tölteni a napot, De lehet elmenni a vízesésekhez, s ott kirándulgatni a mai nap. Délután pedig kimegyünk Tagbilaran repterére, majd irány Manila. Érkezés után transfer a fővárosba, elfoglaljuk szállásunkat, vacsorázunk.

Alvás Manilában

 14. nap Manila városnézés

Ma  városnézésre indulunk. Intramuros az óvárosi rész az erőddel, régi templomokkal, sétálható távolságokkal.

Fülöp szigetek Vigin sziget)
Fülöp szigetek Vigin sziget)

Ez Manila történelmi magja, a város legrégebbi negyede. A XVI. század második felében a spanyol hódítók által emelt falak között eredetileg a gyarmatosító Spanyolország itteni képviselői éltek.

Az épületeken mindenhol a régi spanyol korszak befolyását láthatjuk.

Megnézzük a Santiago erődöt, a Manila katedrálist, majd egy XIX. századi spanyol koloniális házat, ahol bepillantást nyerhetünk a korabeli spanyol építészetbe.

Fülöp szigetek, paradicsom
Fülöp szigetek, paradicsom

 Miután eleget kóboroltunk a kis utcákon, lesétálunk a tengerpart mellet futó Roxas sétányra, hogy megtekinthessük a Manila-öböl felett lenyugvó napot.

Elsétálunk Manila legnagyobb parkjába, a Rizal parkba, ahol hatalmas területen, füves nyitott területek, fás, bokros részek, és a Fülöp-szigetek szinte összes híres történelmi személyiségének szobrai várják a manilaiakat.

Minden nap több száz filippínó jön ki a parkba, sportolni, zenélni, piknikezni, vagy csak kipihenni a nagyvárosi nyüzsgést, a kaotikus forgalmat, dugókat. 

 Este alvás Manilában hostelben

.

Fülöp szk ingkumhan vízesés
Fülöp szk ingkumhan vízesés

15. nap Manila

  Mára jó szívvel tudom ajánlani az óceán parkot, ahol nemcsak fóka és delfin show látható, de lehet rájákat simogatni, no meg az akváriumban elképesztő szín és formavilágú élőlényekkel ismerkedhetünk meg, s ezek közül a színes medúzák voltak a kedvenceim. 5-6 órát könnyen eltölt itt az ember.

Fülöp szigetek

Este pedig befizethetünk egy napnyugtás hajótúrára, s vacsora közben tudjuk nézni a tengerről a színes metropoliszt. 

Fülöp szigetek kereszténység

Aki valami nagyobb túrára vágyik, azok fakultatívan elmehetnek egy egynapos kirándulásra Manila vonzáskörzetében vízesésekhez vagy tengerparthoz.

16. nap Manila – BUDAPEST

Mai nap repülőnk indulásának függvényében még sétálunk a városban, majd transzfer a reptérre és hosszú repülés haza.

Manila, Fülöp szigetek Manila, Fülöp-szigetek

 Érkezés várhatóan a 17. napon lesz reggel.

————————

Aki maradna még pár napot:

16-19 nap – A Busuanga szigeteket javaslom, repülővel könnyen elérhető, sok hajós túra is abszolválható  a környező szigetvilágban, rengeteg karsztkúp, változatos geologiai formációk és még tengerpartja is szép. Szállás Coron vagy Busuanga lenne.  Csinálunk kissebb kirándulásokat pld.  Kayangan-tóhoz, melyben megmártózhatunk. A Twin Lagoon-a is jó hely, illetve elmehetünk kipróbálni különböző tengerpartokra is (pld. CYC Beach), illetve sznorkelezünk  a Siete Picados korallszirtjei között. Egy másik nap pedig  Lusong és Pass szigetekre hajózhatunk ki sznorkelezni. mert csodás koral mezők és színes halak várnak minket. Illetve thermál fürdő is van a környéken, ha valaki azt próbálná ki.

 
Manila Katedrális
Manila Katedrális

19- 21nap – Innen van közvetlen repülő Borocay szigetére, ahol még 2-3 napot kellene szánni,  a világ top tengerpartjai között szerepel.

21-25 nap – Luzon szigetén a rizsteraszokat érdemes megnézni, és még északabbra a Kaparkan vízesést a sódombjaival, vagy Apao Rolling hills dombságát javallom kiruccanásnak. (ez extra 3-4 nap) Ha éjszakai buszt vállaljátok 2x, akkor 3 nap elég rá.

25 – 28. nap Továbbá beilleszthető még extra 3-4 napra a Malapascua szigetek.  https://goo.gl/maps/ZRib9yzXia52

Busuanga szigetek
Busuanga szigetek

Cebuból busszal port of Maya-ig, 4-5h, ott aludnánk. Másnap egy hajókirándulásos napunk lenne, klasszikus trópusi sziget van a közelben.

A Fülöp-szigetek középső Vissayas nevű régiójában fekszik Malapascua szigetek, egy viszonylag védett, csendes tengerben Cebu szigetétől északra. Egész évben kellemes a klímája, mivel az ország egyik legnaposabb, legszárazabb régiója ez.  Ez egy csodaszép lapos korallsziget Cebu északi csücskétől néhány tengeri mérföldre. A szigeten 1 kisebb halászfalu található valamint további néhány pici halászkolónia.

Malapascua szk. Fülöp szigetek
Malapascua szk. Fülöp szigetek

A szigeten nincsenek autók, és fél nap alatt kellemesen körbejárható. A fő turistacélpont Bounty Beach, amely egy hosszú félhold alakú fehérhomokos tengerpart. Kb 2 kilométer hosszú, melyből 1 kilométeren vannak kisebb bungallós resortok. Komolyabb szálloda a szigeten nincs, ahogy édesvíz és állandó áramszolgáltatás sem.

Olyanoknak javasolt, akik szeretik a kicsit Robinsonos feelinget. Jónéhány szép korallszirt van a parttól néhány méternyire.

Búvároknak különösen ajánlott, mivel nem messze van egy híres hely, ahol pörölycápák szoktak találkozni (Shark point)

Rája, Fülöp szigetek 

  és egy másik parányi sziget, ahol rengeteg tengeri kígyót lehet megnézni a természetes környezetükben.
A sziget fő tengerpartján kívül további 10-15 kisebb, sokkal szebb öböl is van még a szigeten.

 

21 érv, hogy miért utazz velem?

Várom jelentkezéseteket, kérdéseiteket.

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

 

nap dátum program program szállás
         
      Előhosszabbítás  
1 12.17 kedd Budapest indulás előhosszabbítóknak  
2 12.18 szerda Calamian  szigetvilág, Coron szigete (Busuanga) Coron
3 12.19 csütörtök Coron szigete (Busuanga) Coron
4 12.20 péntek Coron szigete (Busuanga) Coron
5 12.21 szombat Indulás hajóval El Nidoba El Nido
      Az alap program  
1 12.20 péntek Bud  indul 23.50h – Moszkva-  repül
2 12.21 szombat repül, moszkva – sanghai- repül
3 12.22 vasárnap Manila érk  05.40 hajnal   – 10h El Nido El nido
4 12.23 hétfő El Nido  pihenő nap, környéki beachek El nido
5 12.24 kedd hajós kirándulás A. El nido
6 12.25 szerda hajós kirándulás B El nido
7 12.26 csütörtök  Sabang fele (hajó vagy busz) Sabang
8 12.27 péntek Sabang, Underground river, + trekking Sabang
9 12.28 szombat zipline, mangrove, pihi Sabang
10 12.29 vasárnap Puerta Princessa – Cebu (repül) du.  Cebu
11 12.30 hétfő Cebu cápázás, vízesés, kanyoning cebu
12 12.31 kedd malapasca sziget day tour cebu
13 1.1 szerda Csokoládé hegyek, Lobok, kobold maki  Panglao
14 1.2 csütörtök Hajótúra  Panglao
15 1.3 péntek Vízesések, fürdés Panglao
16 1.4 szombat Tagbilaran – Manila Manila
17 1.5 vasárnap Manila este repül Repül
18 1.6 hétfő Manila – Bp, érk este 22h  

Bejegyzés megtekintése

About the author

The most traveled Hungarian

Comments

 1. Szia,

  Érdekelne az alap program és a plusz pár napnyi program is. Van esetleg még csatlakozási lehetőség a társasághoz? Ha igen akkor mennyi költséggel járna körülbelül az egész program indulástól érkezésig?

  Köszönöm

 2. Nyilván repjegyek annál drágábbak, minél későbben veszed meg. Illetve ez Karácsony, főszezon, ezt be is árazzák a légitársaságok.
  Ha eldöntötted, hogy van szabadságod, akkor írj, keresünk jó áron jegyet.

 3. Sziasztok,
  Lehet tudni, hogy áll a túra?
  Hány hely van még? A belfőldi jegyeket meddig kell megvenned? Úgy értem ha valaki csak később veszi meg a Manila jegyet, már más áron tud csatlakozni?
  Köszi

 4. Szia Andrea!

  Érdekelnének a költségek. Az útiköltség, egyéb belépők és költőpénz. Vízum ha szükséges.

  Előre is köszönöm.

 5. Szia!

  Egyelőre még csak érdeklődés szintjén.
  Szóval érdekelnének a részletek is és hogy körülbelül mennyi lenne az összköltség + mennyi költőpénzt érdemes vinni.

  Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies