Egyiptom utazáshoz tudnivalók

Egyiptom és a Sinai- félsziget tudnivalók

Egyiptomba való belépés szabályai és feltételei:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

1. Már beoltott személyek

Egyiptom 2021.06.24.-től PCR teszt nélkül fogadja azon utasokat, akik:

– legalább 14 napja megkapták az utolsó oltásukat. Vagyis a 2. dózist a 2 adagos vakcinákból: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V illetve az 1 dózist a Johnson & Johnson vakcinából.

– rendelkeznek angol nyelvű QR kóddal ellátott igazolással (EESZT-ből letölthető) arról, hogy a szükséges oltásokat megkapták (milyet és mikor, bizonyítva, hogy elfogadott oltást kaptak, mindkettőt megkapták vagy Johnson esetében 1-et és az utolsót 14 legalább napja).

Az egyiptomi sivatagok 7 nap utazásról, illetve a hozzá kapcsolódó Sínai-Félsziget természeti látnivalói  7 nap utazásról érdeklődtél. A sorrendet a repjegy határozza meg, de persze lehet csak az egyik blokkot is választani, ha megvan a minimum létszám. A tudnivalókban leírom, mire számíts.

 A tengeri édenkerttől a káprázatos sivatagig

Fontos! Utazásunk árát 330 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk. Árkorrekció esetén az utazási szerződésünkben rögzített szabályok szerint járunk el.

ÚT ÁRA TARTALMAZZA        az utazást bérelt és helyi buszokkal, taxival, a szállást egyszerű tengerparti panziókban, szállókban, szállodákban,  bugalóban, a programok költségét, a szervezést és a magyar nyelvű túravezetést.

ÚT ÁRA NEM TARTALMAZZA       a nemzetközi repülőjegy árát és az illetékeket, a belépőket, a fakultatív programokat, a biztosítást és az esetleges védőoltások árát. Étkezés önellátó. (habár szállásokon reggeli benne lehet pár helyen), illetve a sivatagi map túránál a vacsora és reggeli is benne.

 A repülőjegy várható ára illetékkel együtt: 80-120 000 Ft-tól. (2021.okt) Kérésre segítünk a repjegy vásárlásában, vagy összekötjük egy irodával, ha az instrukciók alapján sem tudja megvenni a megbeszélt időpontokra. (de vannak charterok, meg fapadosok is már opcióként)

Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Létszám 9-14 fő. A  program minimum 8 fő jelentkezése esetén indul! A belépők egyénileg, a helyszínen fizetendők.

2x 7 napos programmal várjuk azokat, akik többet szeretnének látni a Közel-Kelet természeti kincseiből és kultúrájából, de szeretnének egyben kikapcsolódni a kellemes klímájú korall paradicsomban is.

A Sínai félsziget:

Ha a Közel-Keletre jőve zavartalan, nyugodt kikapcsolódásra vágysz, mindezt tiszta és érintetlen természeti környezetben, akkor ez a program pont neked szól, hisz a világ legváltozatosabb koralljait és legszínesebb halvilágát felvonultató Sínai-félszigetre és a Vörös-tengerhez invitálunk. Lehetőség van palackos búvárkodás vagy pipabúvárkodás közben gyönyörködni a korallokban, s ezernyi színes hallal egyetemben úszkálni a kellemes hőmérsékletű vízben. Aktív programokon kipróbálhatjuk milyen a vízisízés, szörfölés a türkizkék tengeren, s lesz búvárhalvacsora, sivatagi tevehastánc, kolostori zarándoklat is közösen a Sínai-hegyre. Ez Egyiptom második legmagasabb csúcsa, ahol a hagyomány szerint Mózes megkapta a Tízparancsolatot, s a közelében lévő keresztény monostorban betekintést nyerhetünk a szerzetesek hétköznapjaiba is. Ras Abu Gallum tengerpartja, Dahab híres Blue hole búvárhelye, illetve az utolsó napon a Ras Mohammed Nemzeti Park halvilága is felejthetetlenné teszi ezt a hetet.

A sivatagi oázisok út:

Ebben a blokkban  Kairót nézzük meg tematikusan, Piramisok vidéke és a fáraók ideje, a muszlim kairó, és a kopt Kairó hármasra bontva.  Utána pedig bbérelt kisbusszal elindulunk délre a sivatagokhoz, amely különleges formavilágával teszi kerekké utunkat. Természetesen itt is sok történelmi emlékre bukkanunk, amelyet útbaejtünk. Lásd a programleírást.
Fontos !

Figyelem! Akik az Izrael vagy a Jordánia utazáson is részt szeretnének venni ezen út előtt, azok írjanak vagy weblapon keressék meg a programomat. https://vandorboy.com/jordania-a-nabateusok-foldjen/ 

Útjaink nem csak a természetjárás szeretetében térnek el a megszokottól, hanem abban is, hogy gyakran olyan helyre visznek el, ahová ritkán, vagy egyáltalán nem szoktak utazást kínálni. Ez a program az Egyiptom, illetve hozzá kapcsolódó Sínai Félsziget utunk. Körültekintően szervezett, kitalált útvonalról van szó, de tudni kell, hogy előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amelyekre nem számíthatunk.

 A még nem kialakult rendszeresség hiányában érhetnek minket meglepetések, de tapasztalt túravezető megoldja ezeket.  Ezért különösen fontos, hogy fenntartjuk a jogot arra, hogy indokolt esetben az utazás menetét megváltoztassuk, a programok sorrendjét felcseréljük, s az eredetivel azonos értékben helyettesítsük! Természetesen nem erre készülünk, hisz gondosan előkészítjük az utat, csupán felhívjuk a figyelmed arra, hogy Európán kívül (de alapvetően itt is) mindig fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, ami rugalmasságot, és türelmet igényel.

A változtatás mindig az utas, azaz a Te érdekedben történik, a célunk az, hogy a lehető legjobban érezd magad. Fontos tudni, hogy az út során helyi eszközökkel is közlekedünk, így kalandos, de embert próbáló utazásra kell felkészülni, így érdemes csak annyi csomagot hozni, amivel kényelmesen mozoghatunk.

A közlekedési eszköz általában egyszerű bérelt buszokat jelentenek, illetve a sivatagban jeep, de fogunk utazni olyan járművekkel is, ami életre szóló élmény lesz, de ott helyben bizony némi megértést és türelmet kíván. Bármikor és bárhol előfordulhat Vis Maior helyzet (tehát természeti katasztrófa, társadalmi feszültség, stb.), melyek következtében akár többletköltségek merülhetnek fel (utazás félbeszakítása, kényszerű útvonalváltozás, stb.). Ezeket a résztvevők vállalják magukra, hisz életszerűen nem várt események következtében lépnek fel. A fentiek szerencsére nem gyakori esetek, az utak során fellépő problémákat legtöbbször anélkül megoldjuk, hogy bárki észrevenné.

Útjaink zökkenőmentessége természetesen függ a résztvevők hozzáállásától is, de elmondhatjuk, hogy ezzel csak nagyon ritkán van probléma. Útjaink nem átlagos túrák, és ezzel mindenki tisztában van, így ha figyelsz a napi időpontok betartására, rendelkezel némi csapatszellemmel és a világ dolgai iránti megértéssel, akkor biztosan remekül fogod érezni magad!

Utazás

Bud – Kairo / Sharm el Sheik-ig repülővel, országon belül helyben bérelt busszal, kisbusszal, taxikkal. Térképen: https://goo.gl/maps/6ENhnvmt6uUH1Ut47

Létszám

9-14 fő. rugalmas kiscsoport!! Nem 50 fős csoport tehetetlenségét kell megélni.

Túrák nehézsége

Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. Az utazás alatt pár rövidebb túrával lehet számolni. A Ras Abu Gallum Természetvédelmi terület közepes nehézségű túrája során sziklás terepre kell számítani a tengerparton, néhol az ösvény kitett helyeken vezethet, átlag erőnléttel teljesíthető.(kb 5-6h retur, szint 100m)

 A 2285 méteres Sínai-hegye már komolyabb kihívás, kb. 3 h felfele lépcsőkön, de mivel híres zarándok hely, rengeteg idős ember is felsétál a csúcsig, no meg persze csacsi háton is fel lehet jutni. De akár a szálláson is meg lehet várni, míg a többiek visszaérnek, s ott becsatlakozni a többi programba. A többi kalandunk a tengerben lesz, így úszni tudás kimondottan előnyt jelent.

Mindig fokozott figyelmet szenteljünk az elegendő víz fogyasztásra a meleg klímában. Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Közel-Kelet, így az átlagosnál kicsit “eltérőbb” természeti viszonyokra számítsunk, pld. meleg, de életre szóló élmények kárpótolják majd a résztvevőket.

A területről

Utunk kiemelt érdekességei: Dahab és a Blue Hole,  Nuweiba korál szírtjei és csodálatos türkiz tengere, 2285 méteres Sínai-hegye, Szent Katalin monostor, Ras Abu Gallum Természetvédelmi terület, Ras Mohamed Nemzeti park, Színes kanyon.

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy Közel-keleti kalandos, kulturális utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne! Természetesen helyi partnereink és túravezetőink elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek, avagy egyéb, előre nem látható tényezők (vis mayor) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Ország

A Sínai-félsziget a Földközi és a Vörös Tenger  által közrefogott, Ázsiát Afrikával összekötő jellegzetes, háromszög alakú félsziget, Magyarország területének mintegy 2/3-a. Egyiptomhoz tartozó félszigetet félmillió ember lakja csak. A tengeren határos Jordániával és Szaud Arábiával, Északkelet felől Izraellel. Délkeleten az Akabai-öböllel (Vörös tenger), délnyugaton a Szuezi-öböllel, nyugaton a Szuezi-csatornával határos. A félsziget déli részét magas hegyláncok jellemzik, itt van az ország legmagasabb pontja, illetve a Sínai-hegye, amely 2285méter, ahova mi is eljutunk. Északi része sivatagos síkság. 

Időjárás

Két évszak közül a nyár áprilistól októberig tart. Éghajlata mérsékelt mediterrán. Télen esik némi eső, de a hosszú meleg évszak tavasszal, áprilisban kezdődik és októberig tart.  A December és a január a leghidegebb hónap, középhőmérséklet januárban 17-21 °C, júliusban 25-28 °C. A Vörös-tenger vize még télen sem megy 20°C alá, mely a koráloknak ideális klíma.. A Vörös-tenger és a Holt-tenger partján a víz hőmérséklete az év bármely részén alkalmas úszásra. A tengerparton különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata! A hegyvidék hűvösebb, tehát a Szent Katalin kolostor megmászásakor éjjel 8-13 fok hideg is lehet. Nappal már újra felkúszik 30 fokra a hőmérséklet.

Felszerelés

Mediterrán és sivatagi éghajlatról lévén szó a könnyű kényelmes viselet ajánlott, póló, lecsatolható szárú túranadrág, fürdőruha, estére hosszú ujjú ing javasolt. A tengerparton lehet nyugati stílusú nyitottabb, a monostorban viszont nőknek hosszú szoknya, fedett vállak feltétlen, illetve fejkendő ajánlott. Férfiaknak hosszú nadrág a templomba lépés etikai alapszabálya. A sivatagi túrázáshoz érdemes betenni legalább egy váltás meleg felsőruhát (polár felső), egy kényelmes túracipőt (amely megfelelően tartja a bokát) a kisebb túrához pedig túraszandált, sapkát- vagy kendőt napszúrás ellen. Ezeken túl javasolt egy kényelmes, 50 liter körüli hátizsák, a túrákra kishátizsák.

Ha a higiéniára kényesebbek egy könnyű nyári hálózsák javasolt, (ez a bungalóban alváshoz is jól jöhet), napszemüveg, naptej, legalább egy váltás felső ruha, elemlámpa (fejlámpa), elemek fényképezőbe, kés vagy bicska, gyufa vagy öngyújtó, és szúnyogriasztó. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, aki a fakultatív programot választja, annak a felszerelést ott biztosítja a helyi iroda. Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, a fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait a legtöbb szálláshelyen lehetőséged van feltölteni.

Szállás

Hoteljeink és panzióink helyi színvonalúak, ami elmarad az európaitól, de a tisztaságra természetesen figyelni szoktak itt is. A zuhanyzók és vécék állapota tehát elfogadható. Nem szabad európai jellegű szállodára várni, de a helynek megfelelő jó lehetőséget mindig a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk.

Szállásaink többnyire 2 fős szobákban, a magyarországi 2-3 csillagosnak felelnek meg.  Akik privát vagy magasabb kategóriájú szobát szeretnének, azokat kérjük, hogy jelezzék ezt az igényüket a jelentkezéskor az ügyfélszolgálatnak, és egyeztessenek a túravezetővel, így a különbözeti felár megfizetése után magasabb komfortfokozatú egy vagy kétágyas szobákat foglalunk számukra. Ennek extra költsége 10-18 dollár éjszakánként igényektől függően.  A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet, az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az érzékenyebbeknek érdemes egy hálózsák huzatot, illetve egy vékony nyári hálózsákot hozni, mint ezt említettem a felszerelés rovatban, hisz fogunk bungalóban is aludni. Zuhanyzási lehetőség ott is biztosítva lesz, de nem a szobákban. Fontos, hogy a terület jellegéből adódóan például nincs (mert nem lehet mindig) előre lefoglalva minden szállásunk, és bár célirányosan megyünk mindenhová, előfordulhat, hogy nem a tervezett helyet tudjuk elfoglalni.

Az egyiptomi sivatagi túrán alszunk 1 éjszakát a sivatagban, ott a helyi cég biztosítja a matracot és plédeket, de érdemes hozni magunkkal egy higéniai céllal egy lepedőt, vagy saját nyári hálózsákot

Higiénia

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol Európán kívül előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetők, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető. Csak – az egyébként mindenütt kapható és olcsó – palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! http://www.oltokozpont.hu/ A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-476-1364, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között.

Rovarcsípések ellen a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú szúnyogriasztók beszerzését és használatát, habár sok szúnyoggal nem számolhatunk. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítőszert, kötszert és ragtapaszt.

Élelem

Az egyiptomi árak a magyar árak alatt vannak. Az alapélelmiszerek beszerezhetőek kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, a tengerparti éttermekben lehet majd a bőség kosarából falatozni. A partvidékeken igen népszerűek a tengeri herkentyűk, ezt a gasztronómiai ziccert semmiképpen ne hagyjuk ki. Kedvelt gyors ételek itt is a falafel és a kebab, de a városokban éttermek hosszú sorai várják a napnyugtakor tengerparton korzózó külföldieket, érdemesebb komplexebb ételekkel kényeztetni magunkat. Sört az éttermekben és a szállásokon lehet kapni.

Pénz-ügy

A hivatalos fizetőeszköz 1 egyiptomi font (EGP) 25 Ft. 1 USA dollár =15.7 (EGP), 1EUR = 17.7 (EGP)LE. Forintot nem váltanak, az egyszerűbb átszámolás miatt marad tehát a dollár vagy euró! Bankkártya használatára majd mindenhol van lehetőséged. A reptéren illetve pénzváltóknál könnyűszerrel lehet pénzt váltani, de az ajándékboltok is elfogadnak dollárt és eurót. Belépőkre kb. 50 euro, költőpénznek minimum 150 Eurót ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

A bazárokban, ajándék boltokban lehet, sőt KELL is alkudni. A borravaló hozzátartozik a mindennapi élethez. A szolgáltatásokért elvárják, ha nincs a számlába beépítve. Általános javasolt mértéke az éttermekben a számla értékének 10 %-a..

2021-es tájékoztató belépő és egyéb árak:

Sinai félsziget programra:

Szent Katalin monostor belépő 5 dollár

Ras Mohammed nemzeti park 5 dollár

Tevegelés 40 dollár

Lovaglás 30 dollár

Fakultatív egész napos jeepbérlés, ebéddel a Színes kanyonhoz – 50-60 dollár/fő

palackos merülés 40-50 dollár

Pipabúvárkodáshoz maszk, pipa, uszony 5 dollár

Az oázisos-Kairos programra:  1 USA dollár =15.7 (EGP

Nemzeti Múzeum 75 Egp – 8 usd, A múmiák terme belépőjegyet (180 EGP= 10 Euro),

 Gízai piramis 200 EGP = 12 Eu,  belépő a piramis belsejébe 400 EGP= 27 Euro ( 2. és 3. 100EGP), 300 EGp a fotózás, videózás díja.

Entry to the Solar Boat Museum at Giza Pyramids100
Pyramids Sound and Light Show300
Egyptian Museum of Antiquities (at Tahrir Square)200 M / 240 N
National Museum of Egyptian Civilization (NMEC)200
Royal Mummies Gallery at the National Museum of Egyptian CivilizationN/A
Saqqara & Imhotep Museum180
Memphis80
Dahshur60
Coptic Cairo (Hanging Church-St.Sergius and Bacchus Church-Synagogue of Ben Ezra)Free
Cave ChurchFree
Coptic Museum100
Citadel of Saladin180
Sultan Hassan Madrassa and Refaai Mosque (Islamic Cairo)80
Gayer Anderson Museum60
Azhar Park25
El Matareya Obelisk60
Tombs of the Nobles at Saqqara140
Tombs of The New Kingdom at Saqqara50
The Serapeum at Saqqara150
Tomb of Mereruka at Saqqara80
The Bent pyramid at Dahshur80
  

Vám

A Sínai-félsziget Egyiptom területén fekszik, de különleges státuszának köszönhetően ide nem kell vízumot venni, ha valaki 2 hétnél rövidebb ideig tartózkodik itt. A határon csak bepecsételik az érkezés dátumát. A kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél szükséges. Belépéskor 7 dollárt fel szoktak számolni természetvédelmi adóként. Ha Kairóba érkezünk ,akkor vízum ott megváltható 20 usd körül, s az egész országra érvényes 30 napig.

Szigorúan büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét (kivéve kikészített állapotban: pl. nyaklánc). Régiségek vásárlása esetén javasolt az előzetes tájékozódás a kivitel lehetőségéről. Az esetleg szükséges engedélyeket az eladónak kell beszereznie. A drogok bevitelét a legmagasabb büntetéssel sújtják!
Magyarország egyiptomi nagykövetsége
 E-mail: mission.cai@mfa.gov.hu  Honlap: https://kairo.mfa.gov.hu/      Előhívó: +20-2 Telefon: 2735 8634, 2737 0019, 2737-0019  Ügyelet: +20-12-6575-198 ; 012-6575-198 (Egyiptomból) Cím: 29. Mohamed Mazhar Str., Zamalek, Kairó

Csomag

Legyen egy nagy (50 – 60 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. https://vandorboy.com/tura-szervezes/utazasi-tanacsadas/mi-keruljon-a-hatizsakba/

A nagy poggyász súlykorlátja – ritka kivétellel – a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. A fapados légitársaságok esetében mindig olvassák el az egyedi feltételeket, előre foglalják be a nagy csomagokat, hogy a reptéren ne érje önöket meglepetés. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon, vagy a járművekben tudjuk hagyni.

Biztosítás

Kötelező! 
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják.

A legpraktikusabb a bankkártyához kötődő biztosítás, melynek díja 7-8 ezer forint egy évre, s 2 hónapig él elindulásodtól, minden alkalommal. Érdeklődj bankodnál. Avagy itt kigyűjtöttem pár linket: https://vandorboy.com/utazasi-biztositas-dijkalkulatorok/

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*