Spa, Izland, Hveravellir

Izland – Spa tour 4 nap 3 éj

Izland spatour – termálfürdőzés felső fokon 4 napban.  

Izland utóvulkanikus tevékenységének áldásos terméke a termál víz.  Ebből  van jó sok az országban. Ha kevesebb túra, több melegben ázás, beszélgetés a célod, akkor ez a te utad. Alul a leírás.

Született egy 7 napos folytatás is, azokkal akik a nyugat fjordok felé vennék az irányt.. a program itt olvasható.

Spa, Izland, Hveravellir
Spa, Izland, Hveravellir

Hosszú hétvégés opcióra csináltam, ami meghosszabbítható. 

Az alap út 4 nap 3 éj,  jórészt a déli régióban utazunk.  Erre épül rá egy másik 3-4 napos nyugati utazás, ahol szintén sok fűrdési lehetőség van, miközben utazunk és látjuk az országot. 

Ha érdekel az utunk, szándékodat jelezzed felét itt az űrlapon.

 A program: Aug 21 indulással

  1. nap Két földrész híd, Blue Lagoon, Hafnaberg, Thornbjörn domb, Seltún geotermikus mező, Krýsuvíkurberg

Reggel amint lehetséges kisbuszainkba szállunk és – ellentétben a legtöbb érkezővel, mi nem a főváros felé vesszük az irányt – hanem máris belevetjük magunkat a várva várt tájba!

A Reykjanes-félszigeten kezdjük utazásunkat, rövid szakaszon több látnivalót is megnézünk. Az ország déli nagy félszigete tulajdonképpen Izland földtörténeti magja, az őssziget egy darabja. Az óceán mélyén, húzódó és kőzetlemezeket elválasztó észak-atlanti hátság itt a felszínre került: megszületett Izland.

Az első megálló Két földrész híd ahol sétálunk egyet. A felszínen lévő tektonikus hasadékvölgy egyik fele geológiailag eurázsiai eredetű, a másik oldal észak-amerikai, ezt kötötték össze egy gyalogbürüvel. Néhány lépéssel kontinensnyi távolságot tehetünk meg J

Gunnuhver (Grindavik halászfalu közelében) geotermikus sármedencéket látunk, fortyogó pici tavacskákat. Gyakorlatilag megkaptuk Izland geológiájának alapismeretét.

Valahnúkur sziklái Izland
Valahnúkur sziklái Izland

Következő állomásunk a Blue Lagon népszerű termálfürdőhelye, amit a világban mindenki ismer. Ez egy kiépített fürdő, egy erőmű kihűlt vizét vezetik ide. Mint tudjuk, Izland teljesen önellátó energiából, pont a geotermikus erők felhasználása révén, rengeteg hőerőművük van. A fürdőbe a belépő is borsos áron, 60 Eurótól felfele, de valahol Izland védjegye lett, érdemes kipróbálni.  Itt ázunk kicsit, beszélgetünk, kipróbáljuk a szaunákat és élvezzük a meleg vizet

Ha valaki inkább kirándulna a fűrdés helyett, velük addig egy 2 órás kirándulást teszünk Hafnaberg felé. A tenger fölé tornyosuló hullámvert sziklák a célunk, a helyszín fontos madár fészkelőhely: az alkák, csüllők, sirályhojszák, lundák tömegesen lakják a falak repedéseit. A parthoz közel pedig fókák és kisebb bálnák is feltűnhetnek. Az épp nyugat felé néző magaspart szép panorámát ad az óceán felé.

Utána a Grindavík fölötti Thorbjörn domb alja a célunk, mely a Blue Lagoon szomszédságában van. A csupán 220 méter magas kiemelkedés nem egy hegymászó teljesítmény, viszont odafentről messzire ellátni az alacsonyabb térszínben. A felülről szemlélt lávamezők, és kisebb dombok látványa mellett az óceáni partszakaszt és a Kék Lagúnát is megfigyelhetjük. (táv: 4km). Utána összefutunk a fürdős társasággal, és indulunk tovább kelet felé.

Elhaladunk egy geotermikus energiára épülő erőmű mellett. Az ország energiatermelése kimondottan zöld: víz-, és geotermikus alapokon nyugszik), ahol elektromos áramot és tengervízből sót állítanak elő.

Seltún hévforrásai, Izland
Seltún hévforrásai, Izland

Krýsuvíkurberg 15 km hosszú és 40 méter magas partjának sziklamélyedéseiben, évente madarak tízezrei költenek. Rövid sétát teszünk a látványos természeti környezetben.

A rövid túrát követően Seltún természetvédelmi területén a hőforrásokhoz megyünk. A területen szolfatárák, fumarólák forró patakok, és más utóvulkáni képződmények fakadnak, a gőz- és gázfelhők tövében, vöröses-sárgás környezetben. A látvány ismerős lehet a Curiosity által küldött képekről. iszapfortyogókból forró gőz száll a levegőbe. A talaj a kicsapódó kémiai anyagok miatt színpompás, kiépített járdákon mehetünk közelebb a föld alól bugyborékolva, sisteregve feltörő víz és sár látványához.

Innen Selfoss fele tartunk, mely egy 7000 lakosú település (város!!) a tágabb környék legnagyobb városa, jó infrastruktúrával – köztük az ország legkedvezőbb árú Bónus üzletlánc egyik boltjával. Itt bevásárolunk, mert szállásunkon lesz főzési lehetőség, így egy ismerkedő estet is tartunk.

A mai napot teljesen kimaxoltuk, jöhet a pihenés.

Szállás: Selfoss közelében

  1. nap Thingvellir Nemzeti Park, Geysir, Gulfoss, Secret Lagoon thermál fürdője,

A mai napon a legnépszerűbb látnivalókat felfűző un. Arany Körutat (Golden Circle) barangoljuk be.

Ha érdekel titeket hogyan működik egy geotermikus erőmű, Selfosstól nyugatra 13 km-re megnézhetjük belülről Hellisheiðarvirkjun felé, vezetett túra keretében. https://www.geothermalexhibition.com/

Thingvellir nemzeti park, Izland
Thingvellir nemzeti park, Izland

Az első természeti megállónk a Thingvellir Nemzeti Park területe. A helyszín Izland legnagyobb tava, a kristálytiszta Thingvallavatn partján terül el, és mind történelmileg, mind geológiailag igen jeles helynek számít. A világ első parlamentjének helyet adó, viszonylag sík és tágas mező 930-tól kezdve az országos gyűlések helyszíne volt. Évente találkoztak itt a nemzetségek vezetői és képviselői, ahol törvénykeztek, ítélkeztek. A beszédeket bárki meghallgatatta, a gyűlésen minden izlandi részt vehetett.

Az elfogadott törvényeket pedig a Törvénydombról (Lögberg) hirdették ki. A környéken került sor a kivégzésekre is, a vesztőhelyeknek ma már csak elnevezésük él. (Brennugjá – Égetőszakadék, Gálgaklettur – Akasztószikla, Drekkingarhylur – ahol nőket fojtottak vízbe)

Történelme mellett a térség földtanilag is jelentős: szépen tanulmányozhatjuk az eurázsiai és az észak-amerikai kőzetlemezek találkozási pontjaként a felszíni árok-, hasadékrendszert. Nagyobb szurdokvölgyek, és apróbb repedések szemléltetik a két földkéreg elem távolodását. Lesz ahová gyalogösvényen be is ereszkedünk, és megcsodálhatjuk a repedezett falakról lezúduló Öxarárfoss vízesést. Thingvellirben könnyű sétával járjuk be a látnivalókat.

Izland, Geysir
Izland, Geysir

Második állomásunk a Geysir környéke. A névadó gejzír már inaktív, de mellette a Strokkur (Köpülő) kb. 10 percenként 15-20 méterre kilövell. A hangosan felszökő vízoszlop látványa és élménye mellett a geotermikus mező több más érdekes jelenségét is megfigyeljük. A forró víz, különböző alakú és méretű üregeken át hőforrások és fortyogók formájában kerül a felszínre, szintén hanghatásokkal és gőzfelhők kíséretében.

Gullfoss, izland
Gullfoss vízesés, Izland

Nem messze innen, Izland egyik leglátványosabb zuhataga a Gullfoss (Arany-vízesés) ejt ámulatba. A Hvítá folyó sziklás medre tektonikus erőknek köszönhetően nagy lépcsőkre töredezett, és ezeken át örvénylik tovább a jelentős vízmennyiség a 70 méter mély kanyonba. A környéken sétálunk, felmegyünk

Zárásnak pedig megint egy Thermál medencét keresünk fel, ahol elfáradt  és áthűlt tagjainkat melegítjük a geotermikus medencékben. A Secret Lagoon természetes medencéihez 17 euro a belépő, és este 20h-kor zár. A víz 38-40 fok körüli, s mellette egy kis gejzír, ami 5 percenként tör ki. Amikor kipihentük magunkat, indulhatunk szállásunk fele.

Szállásunk ismét Selfoss mellett lesz.

  1. nap Lávabarlang, termál fürdőzés, Kerið kaldera, Seydishólar kráterek, Eyrarbakki

Raufarhólshellir Izland 4. legnagyobb lávabarlangja. Az ehhez hasonló un. lávaalagút- vagy lávafolyosó barlangok gyakran km-es hosszúságúak és igen tágasak, magasak.  Keletkezésük lényege, hogy a felszíni, nyitott lávacsatorna felső zónája jobban hűl, és hamarabb megszilárdulva kemény kérget képez. Későbbiekben a kőzetolvadék lecsapolódásával létrejön a föld alatti folyosó. Fejlámpáinkat elővéve látogatást teszünk a csaknem 5000 éve létrejött, sajátos formakincsű alagútba. A lávacseppkövek, erkélyek, párkányok, az egykor folyékony bazalt, különböző megszilárdulási alakzatai érdekes, ritka látványt nyújtanak. Itt egyenletlen talaj lesz egy idő után, megfelelő lábbelit  és fejlámpát kell hozni.

Raufarhólsellir lávabarlang, Izland
Raufarhólsellir lávabarlang, Izland

Második állomásunk Hveragerdi városkája, ahol már saját magunkon próbáljuk ki Izland nagy áldását, a meleg vizet. A fürdőruhát és törölközőt elővéve egy völgyhöz tartunk, ahol tucatnyi hévforrás fakad, de iszapfortyogókat és gejzírt is megcsodálhatunk. A príma környezetben lévő Reykjadalur szabadtéri thermál fürdőhelyen megmártózunk a kellemes patakban (táv: 6 km retur, kb. 2h, szint 200 méter)

Reykjadalur-patakfürdő
Reykjadalur-patakfürdő

Következő látnivalónk a 3000 éves Kerið kaldera mélyülete. Az 55 méter mély, szabályos kráterben türkiz tó vize hullámzik és a környék látványa is nagyszerű. A közeli Seydishólar kráterek, pedig vöröses színükkel bűvölnek el, ott is teszünk egy kört.

Kerid kaldera, Izland
Kerid kaldera, Izland

Szállásunkra visszatérés előtt látogatást tehetünk az egykor jelentős kereskedelmi kikötő, Eyrarbakki kisvárosba, ahol ücsöröghetünk egyet a homokos tengerparton, vagy akár megszemlélhetjük közelebbről a régi épületeket, a hajózási és néprajzi múzeumot. 

Szállás: Selfoss ismét

  1. nap Selfoss- Keflavik – Budapest hazarepülés

Kora reggel elindulunk a repülőtérre, leadjuk az autókat, majd irány vissza Budapestre

Aki jönne tovább még 7 napot, azokkal a nyugat fjordok felé vesszük az irányt.. a program itt.

Ha érdekel az utunk, szándékodat jelezzed felét itt az űrlapon.

21 érv, hogy miért utazz velem?

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*