Szaud-Arábia tudnivalók, beutazás

Szaudi tudnivalók 2022

Az utunk programja:

https://vandorboy.com/event/szaud-arabia-korut/

A vízum kitöltéséhez útmutató itt.

Időjárás:

Az ország klímája a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hideg éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben megközelítheti a 30-35°C-t, éjjel 25 C. Az ország középső területein száraz a klíma, a tengerparti részeken igen magas a páratartalom.   optimális időzítés az időjárási viszonyok miatt ezek: április, május és szeptember-november. 

Az országban az épületek és a gépkocsik légkondicionáltak. Az erős napsugárzás miatt ajánlott napszemüveg viselése, naptej használata, + fejvédő sapka, kalap és tartózkodni kell a hosszabb napozástól.

Pénzügyek: 

Szaúd-Arábia fizetőeszköze a szaúdi riál. A riál árfolyama az USD-hez kötött, egy amerikai dollár 3,75,- szaúdi riált ér. Kb 1 riál 105 ft. A szaúdi riál váltásra csak a bankokban, szállodákban van lehetőség. De szerencsére az országban nagyon elterjedt a bankkártyák használata.

Útiokmányok: 

Magyar állampolgárok csak vízum birtokában utazhatnak Szaúd-Arábiába. Az útlevélben lévő izraeli pecsét vagy bejegyzés a belépés megtagadását vonja maga után! Az útlevélnek a hazaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!

Beutazás feltételeiről a külügy honlapján lehet tájékoztatni

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szaud-arabia

Vízum online igényelhető már: https://visa.visitsaudi.com/  kitöltéséről majd később küldök útmutatót.

A vízumnak díja van: 440 Rial 120 USD. Csak bankkártyával (PayPal-lal is) lehet fizetni. A turisztikai célú vízum díja egységesen 440 szaúdi riál (300 riál vízumdíj és 140 riál biztosítási díj), ehhez jön még eljárási díj és az általános forgalmi adó. A vízumkérelem elutasítása esetén nem térítik vissza a vízumdíjat.

A turista vízum egyszeri belépésre és maximum 30 napos tartózkodásra érvényes.

Információként meg kell adni az utazó teljes nevét, címét, születési adatát, az útlevél releváns adatait, az utazás időpontját és információt az előre lefoglalt szállásról, valamint írni kell az úti tervről és programok jellegéről. Az utazó egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre is válaszolni kell. Nyilatkozni kell a büntetlen előéletről is.

Meg kell még adni egy e-mail címet is.  A vízum nem jogosítja fel a nem muszlim utazókat, hogy ellátogassanak Mekkába és Medinába!

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaud-Arábiába. 25 év fölötti, férfi kíséret nélkül utazó turista nőknek adhatnak vízumot.

Libanon körút – a felfedezendő Közel-Kelet

Egy, útlevélbe való méretben (200 x 200 pixel), színes fényképet kell csatolni (fehér háttérrel). A fotón az egész arcnak kell látszódni, és a kamerába kell nézni egyenesen.

Érkezéskor is kérhető vízum öt repülőtéren, tovább az Emirátusok, illetve Bahrain felől közúton. Jordánia és Omán felől belépőknek előzetesen kell kérelmezniük az elektronikus vízumot.

Bahrein:

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok on-arrival vehetik fel a vízumot a repülőtéren. Vízumkérelmezés lehetséges még elektronikus úton is, 

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/bahrein

Kommunikáció:  A lakott településeken általában van térerő, a magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek helyi roaming partnerekkel, de drágán, 400ft/ perc. A Wi-Fi rendelkezésünkre áll a szállásaink többségén, de számítsunk rá, hogy a kapcsolat lassú lesz. Időeltolódás: +2 óra. Lesz nálunk walky talky, így a kocsik közötti kommunikáció megoldott lesz. Lehet venni SIM kártyát akinek munkája miatt fontos a kapcsolat.

Csomag

Legyen egy hátizsák / bőrönd (50-60 literes) és egy kicsi hátizsákja napközbenre (25-30 literes). A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található. 

https://www.bud.hu/utazas/utazas_elott/poggyasz_es_biztonsagi_ellenorzes/poggyaszszabalyozas

A nagy poggyász súlykorlátja – ritka kivétellel – a szokásos 20 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a mérvadó. Nem kell felesleges dolgokat pakolni!  Legyen hely visszafele az ajándékoknak is. Pár hasznos tanács túravezetőnktől:  https://vandorboy.com/mit-pakoljunk-utazashoz/

Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen a járműben és az aktuális szállásokon tudjuk hagyni. Az ország nagyon biztonságos, lopásra nem kell számítani.

A repülőn a folyadékellátást úgy oldjuk meg, hogy a kézipoggyászába mindenki betesz egy teljesen üres kulacsot, amelyet a biztonsági ellenőrzés után a tranzit mosdójában megtöltünk vízzel

Egészségügy, higiénia:

Coronavírus aktuális infók: Oltottság kell, pcr nem kell.

https://rijad.mfa.gov.hu/page/informaciok-a-koronavirusrol-szaud-arabiaban

Regisztrálni szükséges még itt: https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol előfordulhatnak emésztési zavarok. A csapvíz iható, de a palackozott víz fogyasztását javasoljuk! Emellett minden mecsetben van szűrt vizes ivókutak, ott is feltölthetjük palackjainkat.

Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk, hogy kérje ki szakorvos véleményét a szokásos általános védőoltásokról, ha 10 éven belül megy esetleg veszélyeztetettebb helyre ( Hepa A és B, diftéria, tífusz tetanusz).

Konzultáljanak a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-476-1364, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között.

A közvécék zömében guggolósak. Kényelmetlen, de higiénikus megoldás. WC papírral bizonyosan nem szolgálnak. A szállásainkon lesz.

Nincs igazán szúnyog, de rovarcsípések ellen általában a megelőzést javasoljuk, tehát a magas DEET tartalmú (30-40%) szúnyogriasztók beszerzését és használatát. Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk, és mindig palackozott vizet igyunk annak ellenére, hogy a higiénia elég jó errefelé. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni.

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő-szert, kötszert és ragtapaszt.

Az országban – a tiltott termékeken kívül (alkohol, sertéshús) – mindenfajta élelmiszer, tartós fogyasztási cikk kapható. S nincs rajta ÁFA!

Elektromos áram: 

Szaúd-Arábiában többféle aljzat elterjedt, a hálózat 220 V és 60 Hz. Szállásainkon és bérelt autóinkban lesz lehetőségünk akkumulátoraink feltöltésére — érdemes egy univerzális átalakítót, egy egyszerű elosztót és egy szivargyújtós töltőt magunkkal hozni.

A Csatlakozók Avagy G típusúak, vékonyabb villa mint a magyar szabvány, de a teló töltőnek pont jó. Van még a G- típus is, ott egy tollal nyitjuk a zárat és akkor teló töltő bedugható. Vagy átalakítót hozni érdemes, vagy enyémre teszünk hosszabbítókat s úgy töltünk.

http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-a-vilagban

Szállás

Hoteljeink helyi színvonalúak, a tisztaságra természetesen figyelni szoktak itt is. A zuhanyzók és vécék állapota jó, meleg víz mindenhol lesz. A helynek megfelelő jó ár-érték arányú lehetőséget a legjobb tudásunk szerint biztosítjuk. Szállásaink apartmanok és hotelek, speciális esetektől a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában kétágyasak (esetleg lesz 3 ágyas), így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Az érzékenyebbeknek érdemes egy hálózsák huzatot, esetleg egy vékony nyári hálózsákot hozni (ez a sivatagi szálláson jól jöhet, de nem kell).  Célszerű füldugót (kora hajnali müezzin miatt), ha érzékeny a zajokra.

Mire figyeljünk:

Szaúd-Arábiában a hivatalos vallás és egyedüli elismert vallás az iszlám. A mecsetekbe történő belépés, a két iszlám szenthely, Mekka és Medina meglátogatása, nem-muszlimok számára tilos.  

Tilos a disznóhús, az abból készült készítmények, az alkohol tartalmú italok bevitele, és fogyasztása. A kábítószer és alkohol csempészetet halállal büntetik. Úgyszintén tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek behozatala, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen, vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

NŐK:

A nők fényképezése: az utcán érdemes megkérdezni. A fiatalok liberálisabbak, idősebbek elutasítják majd. Legutóbb már egy női eladó megszólított.

25 év alatti nők nem utazhatnak egyedül Szaúd-Arábiába. Viszont már nők is vezethetnek autót.

A turista nőkre vonatkozóan már nem mindenhol teszik kötelezővé a fejkendő viselését, de elvárják a helyi szokásokhoz azért alkalmazkodó, visszafogott öltözködést (semmi dekoltázs, fedetlen váll, combmutogatás), harsány viselkedéstől való tartózkodást.

 Nők egyedül nem közlekednek az országban. A szaúdi nőknek csoportban utaznia, vagy egy  férfi családtagnak kell kísérnie. A szigorú vallási szabályok miatt a viselkedési és öltözködési normák, különösen a helyi nők számára konzervatívak. Turistának egyszerűbb.

Öltözködés nőknek:

 A nadrágnak vagy szoknyának boka alá érőnek kell lennie. A felső ruházatnak vállat takarónak kell lennie, és nadrág viselése esetén a feneket is takarnia kell a nadrágon felül. A ruházat nem lehet szűk, testhezálló!    A haj kendővel történő lefedése is még illendő. Persze ez a szabályozás is lazulgat, de legyen kendőtök.

A nők olyan nyilvános helyekre, mint az éttermek, (kivéve a nagy szállodákban található létesítményeket) csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az ún. „family section”-ben tartózkodhatnak. A nők a bankokban is csak a külön bejáratú, szeparált helyiségben intézhetik hivatalos ügyeiket (pl. pénzváltás).

A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek (hivatalosan térdet fedő nadrág kell.).

Szokások

A szaudiak nagyon udvariasak, barátkozóak, segítőkészek. Nekik érdekes a külföldi s ha tud kommunikál vele, de egy barátságos köszöntésre mindig számíthatunk. 

Vallás

Az iszlám vallás előírásai szerinti napi ötszöri ima idején a hivatalok, üzletek bezárnak. Az országban nyilvános mozik, színházak nem működnek, nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene. (De persze az élet más, de hivatalosan ez van.)

A böjti hónap, a Ramadán idején a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás. A viselkedési és öltözködési előírások betartását a vallási rendőrség felügyeli. Habár e téren is sok lazulás volt a liberális fordulat után. Ramadán alatt az üzleti élet, az ügyintézés lelassul.

Ramadán 2023-ban: március 22 – április 20

Nyelv

Az országban az arab mellett igen elterjedt az angol nyelv használata. Vagy a google translatet használják. A lakosság egyharmadát az itt dolgozó, elsősorban az ázsiai országokból érkezett munkavállalók és családtagjaik teszik ki.

Közlekedés. 

Az országon belül mi csak gépkocsival közlekedünk. Lehet még repülőgéppel is közlekedni, és egyetlen vasútvonal működik. Az ország úthálózata kiváló, a főbb útvonalakon autópályák épültek, de sok a trafipax.

Viselkedés:

Nem szabad elfelejtenünk, hogy bárhol járunk, vendégek vagyunk, ahol ennek megfelelően, kulturáltan kell viselkednünk. Amint megérkezünk utazásunk helyszínére, azonnal egy más kultúrkörben találjuk magunkat, ahol a mienktől teljesen eltérő szokások, világnézet, életritmus, értékrend és vallás van érvényben. Ezekkel szemben kellő toleranciával kell viseltetnünk! Az eltérő mentalitás miatt a helyiektől nem szabad ugyanazt a rugalmasságot várnunk, mint amit esetleg idehaza megszoktunk.

A magyarországinál jóval szigorúbb öltözködési és viselkedési szabályok honosak, amiket a külföldi utazóknak is kötelező betartani! A résztvevőknek utastársaikkal szemben is kellő toleranciával kell lenniük, mivel nincs olyan ok, ami bárkit feljogosítana arra, hogy elrontsa, megnehezítse vagy ellehetetlenítse a csoport bármely tagjának utazását, kikapcsolódását.

Túravezetés: A túravezető feladata, hogy a csoportot koordinálja és a megfelelő helyszínekre eljuttassa, a programokat megvalósítsa, a felmerülő problémákat megoldja, elősegítse a közösségépítést, és mindenben a segítségedre legyen.

Biztosítás

Kötelező! 
részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! 

A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják.

Gyakran a bankoknak is van kártyához kötődő biztosítása, évi 7-8 ezer Ft díjért, mely minden alkalommal 2 hónap kiutazásig él. Érdeklődj bankodnál.

Ha bármi kérdésetek még van, akkor keressék az idegenvezetőt.

  • A közel-keleti Szaúd-Arábia az Arábiai-félszigeten terül el. Északon Jordániával, Irakkal és Kuvaittal határos, keleten az Egyesült Arab Emírségekkel, Délen Jemennel és Ománnal.
  • Hatalmas ország a maga 1,96 négyzetkilométeres területével. 21-szer nagyobb Magyarországnál. Az arab országnak 20,6 millió állampolgára van, de a lakosság része pluszban a kb. 9 millió „vendégmunkás”. Egy 2022-es becslés szerint kb. 35,8 millióan élnek ott.
  • Szaúd-Arábiában az arab a hivatalos nyelv. A lakosság 100 százaléka muzulmán.
  • Az abszolút monarchia államformájú Szaúd-Arábia fővárosa Rijád 3518 kilométerre van Budapesttől. Nincs közvetlen repülési lehetőség a két ország között.
  • Amúgy Szaúd-Arábia nincs is felkészülve infrastruktúra terén a külföldi látogatók fogadására.
  • Szaúd-Arábia a világ egyik legjobb közbiztonságú országa. gyakorlatilag nincs bűnözés a rendkívül szigorú törvények és rendőrségi ellenőrzések miatt.

Követség Bp-en

Cím: 1016 Budapest, Bérc u. 16.
Tel: 436-9500, 436-9501
Fax: 453-3554
E-mail: huemb@mofa.gov.sa
Web: www.saudiembassy.org.hu 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*