Afrika overland: Namíbia körutazás programja, Botswana, Viktória vízesés

By , 2016. február 17. szerda 07:08
Windhoek

Windhoek

Namíbia körutazás programja, Botswana, Viktória vízesés

Indulás okt 20, 16- 17 nap, saját járművet bérlünk.

Hosszabb verzió esetén lesz előprogram Cape Town indulással, és akkor 7 nappal hosszabb a program. okt 20- nov 11 vas  12 nap szabadságból.

A program

1 nap                                   indulás Bp- ről.

Hosszú repülő útnak  nézünk elébe, éjszaka a repülőn.

 2 nap Érkezés délután Namíbiába, Windhoek városnézés

Namíbia fővárosa ad egy kis lehetőséget, hogy az urbánus oldalát is megismerhessük Afrikának. Rendezett tiszta város, német múltja letagadhatatlan, vegyítve egy kis szocialista nosztalgiával, pl. láthatjuk a Fidel Castro, vagy R. Mugabe utcát, amelyet még élő diktátorokról neveztek el. Láthatunk múzeumokat, kézműves vásárt, német hangulatú templomokat.

Itt pénzt váltunk, s bevásárolhatunk még kiegészítő élelmiszereket, gyümölcsöket, amihez útközben nehezebben jutunk hozzá, mert innentől kezdve keveset leszünk urbán környezetben, hiszen ezt a hatalmas országot alig 2 millióan lakják. Alvás egy barátságos panzióban, német családnál. Este kis városi szórakozási lehetőség, igényes éttermek.

Sesriem kanyon

Sesriem kanyon

3 nap                      Windhoek, Naukluft Hegység, Solitaire, Sesriem Kanyon

Reggel még rövid városnézésre van lehetőség, majd elindulunk a fővárostól Dél Nyugat irányába, s 5-6 óra buszozás után farmokon, majd szavannákon keresztül elérjük első napi programunk kiindulópontját, az 1978-ban alapított Naukluft természetvédelmi területet, amely  azonos nevű hegységnek ad otthont, s gyakorlatilag egy magashegyi plató geológiai szépséggel és jelentőséggel.

Keresztülmegyünk ezen a holdbéli tájat idéző területen, meg megállunk, hogy megcsodáljuk ezt  a fantasztikus környezetet. Solitaire egy kis töltőállomás német pékséggel, kempinggel a kősivatag közepén.

Végül eljutunk nagyon fotogén Sesriem Kanyon-hoz amit az erózió alakított ki, s a mely 1 km hosszú, de néha 2 méter keskenységűre szűkül le, benne természetes vízmedencék,

Namíbia, Solitaire

Namíbia, Solitaire

melyek eső esetén eltárolják a vizet, így az állatok egész évben használhatják.

Itt a környéken teszünk egy kisebb kirándulást. Délutánra elérjük a Namib sivatag dűnéit, ahol szálláshelyünk lesz.   ( 6h út  330 km)

 1. napSossusvlei dűnéi, Swakopmund

Mai nap hajnalban a 2000 km hosszan elterülő Namíb sivatagba indulunk napfelkeltézni, amely 80 millió éves, s így a világ legidősebb sivatagja és ma a világ legszárazabb ökoszisztémája.

Sossusvlei dűnéi

Sossusvlei dűnéi

A namibiai Naukluft parkban Sossusvlei dűnéire mászhatunk fel, ami a maga 325 méteres magasságával a világ legmagasabb ilyen jellegű homok képződménye, s itt megismerkedhetünk a különböző dűne típusokkal és kialakulásukról kapunk élő képet, melyet fényképezőnkkel megörökítve megoszthatunk szeretteinkkel is.

Ahogy véget ér az aszfalt, lehetőség van egy rövid jeep útra, hogy eljussunk a Dead Vlei (Holt völgy) és a Hidden Vlei (rejtett völgy) szemgyönyörködtető völgyéhez, ahol átélhetjük a világ leges-legvége érzését.

Dead Vlei

Dead Vlei

Barangolhatunk egy kicsit kietlen kiszáradt, repedezett sós felszínű tájakon, ahol 900 éves kiszáradt magányos fák merednek az ég felé az örökkévalóság végéig.

De ha egy kis időt adunk a tájnak, megfigyelhetjük, hogy ilyen kietlen körülmények között is milyen gazdag az élővilág, láthatunk rovarokat, gyíkokat, fűcsonkokat, melynek gyökere körül ökoszisztémák alakultak ki.

Itt láthatóak a vízre nyíló magházat tartalmazó bokrok is. S kis szerencsével még afrikai antilopot

Quiver fák Namíbiából

Quiver fák Namíbiából

is láthatunk, mely alkalmazkodott az ilyen mostoha körülményekhez.

Miután végeztünk, a nagy melegben indulunk tovább a kősivatagon keresztül a tengerparti Swakopmund fele. Útközben átszeljük a baktéritőt, látunk egy törzseket elválasztó határzónát, mely egy kanyon.  Ennek közelében láthatjuk a ritka őshonos Quiver fákat, amely igen ritka látványosság. Estére érünk Swakopmundba.

 1. nap Walvis Bay, Swakopmund

Ma lenne egy kis pihenő nap, ajándék vásárlás. Walvis Baybe is ellátogatunk, hisz csak 30 perc utazásra van Swakopmund-tol, ahol az ornitológus vénával megáldottak találják meg időtöltésüket a sok madár láttán: a tenger menti lagúnákban flamingókat és pelikánokat figyelhetünk meg sok más egyéb fajta mellett. Ez a sivatagi terület nevezetes a rendszeres reggeli ködjéről, mely létfontosságú volt a sivatagi növények túlélése szempontjából.

.

swakopmund

swakopmund

 Innen visszatérünk Swakopmundba, amely a német gyarmatosítás pazar példája: pálmafákkal díszített tengerparti városka, rendezett utcákkal, németes hangulatú koloniális házakkal ezen a csöppnyi oázisszerű területen a tenger és a sivatag közé beékelődve.

Szabad program keretében ki-ki választhat magának, hogy pihen a tengerparton, vagy ellátogat galériákba, múzeumokba, kávézókba,vagy a sörfőző üzembe vagy egy neighbourhood-ba, kvázi szegény negyedbe. De emellett hódolhatunk az extrém sportoknak is:

Fóka kolóniák

Fóka kolóniák

homoksiklás (send board), ejtőernyőzés, quad-motorozás a sivatagba, hajókirándulás keretében delfineket is lehet látni, avagy magánrepülővel tehetünk sétarepülést a sivatag felett.

 Az utastalalkozón eldönthetjük, hogy amennyiben van plusz szabadságotok, a csontváz partot beillesztjük-e a programba, ami plusz egy nap lenne!

 1. nap Cape Cross, Twyfelfontein,  bushman sziklarajzok

Elindulunk a Skeleton coast-n felfele Damaraland

Sziklarajzok Namíbiában

Sziklarajzok Namíbiában

irányába. Megállunk Cape Cross településnél, ahol a németek először partot értek. Ez a hely híres a foka kolóniáiról, mely még ma is eléri a 80 ezres egyed számot, s kicsit beleélhetjük magunkat, milyen is lehetett az ember által érintetlen természeti környezet.

Október-decemberben hozzák világra kicsinyeiket, s ha szerencsénk van, láthatjuk ezeknek a 180 kilósra is megnövő állatoknak utódait. Innen folytatjuk utunkat Uis fele, amely bányaváros, s ahol bevásárolhatunk, mielőtt újra beleveszünk a végtelen kősivatagos szavannás tájba.

Bazalt orgonák

Bazalt orgonák

Útközben láthatjuk Brandberg és Spitzkoppe gránit csúcsait, Namíbia legmagasabb hegyeit, ahogy 2573 és 1728 méteres csúcsaival kiemelkednek a lankás tájból. Délutánra megérkezünk a területre ahol Afrika legtöbb sziklafestménye található, némelyik bushman sziklarajz 5-10 ezer éves s a ritka, sivatagi környezetben élő  Welwitcha növényeket is látunk a közelben.  Twyfelfontein közelében szállunk meg.

118 km 2h + 304 km   4h 20 p

Burnt mountains

Burnt mountains

 1. nap                               Damaraland, megkövesedett erdő, Burnt Mountain, 

Ma reggel Twyfelfontein-től egy óra utazásra megnézünk egy 260 millió éves megkövesedett erdőt. De még tovább utazunk vissza az időben, mert a környező táj még tartogat érdekes geológiai formációkat, mint például a vulkáni múltat tanúsító fekete Burnt Mountain (kiégett hegy) és a bazalt Organ Pipes (Orgona sípok)nevezetű bazalt szikla alakzatot, illetve érdekes víznyelő formációkat. Erre még találni sivatagi elefántokat is, múltkori utunkon

Fosszilis erdő

Fosszilis erdő

belefutottunk egy arra kószáló csordába..

Innen hosszabb utazás után jutunk Kaokoland felé.  Szállásunk a gepárd park mellett lesz, így esti meg reggeli etetésen, illetve simogatáson is részt lehet venni.

Damaraland – Opuwo  307 km  4.5h

 1. nap                                Himba törzs, Etosha Nemzeti Park

Reggel a közelben Himba törzseket látogatunk meg. Láthatjuk, hogyan élnek túl ezek az

Namíbia, Himba törzs

Namíbia, Himba törzs

évszázadok óta állattartással foglalkozó félnomád törzsek, hogyan készítik eszközeiket mindennapi élelmüket, s hogyan nem adoptálódtak a globalizáció kétes értékű vívmányihoz. Tolmácsunk segítségével pedig kérdezhetnek tőlük életükről, múltjukról.

Ismét pár óra buszozás után délutánra elérjük az Etosha Nemzeti Parkot, mely Afrika egyik jelentős érintetlenül maradt ökológiai rendszere, mely egy 20 ezer négyzetkilométeres paradicsom az állatoknak illetve a szafarin résztvevőknek. 114 emlős, 340 madárfaj, 16 hüllő, számtalan hal és rovarközösségnek ad otthont ez a szép és rendezett park. Mi délről közelítjük meg, s az engedélyek beszerzése után elindulunk első szafarinkra. Nem hagyhatjuk el a kijelölt utat, de ember által érintetlen területen megyünk keresztül, s rengeteg állatot látunk majd testközelből a természetes lakhelyükön. Elefántok, zsiráfok, bivalyok, hegyi zebrák, gazellák, illetve egyéb kisebb növényevőket biztosan, illetve kis szerencsével rinocéroszt is megpillantunk szafarink során.

Gepárd simogatás, cicák testközelből

Gepárd simogatás

 Lesz lehetőség éjszaka is látni az állatokat az itatók környékén.

348  Km 6h

 1. nap Etosha Nemzeti Park

Ma hajnaltól ismét az Etosha Nemzeti parkban Szafarizunk, s próbálunk minél több állatot megpillantani, hiszen a hajnali és a napnyugta körüli időpontok a legalkalmasabbak arra, hogy a vadon élő állatokat aktív állapotban találjuk, s kis szerencsével ilyenkor láthatjuk, ahogy a gepárd, leopárd vagy oroszlán elkapja áldozatát.

Etosha Park itatói körül

Etosha Park itatói körül

A vízgyűjtők körül pedig láthatjuk hogyan éli mindennapjait együtt ennyi állatfaj, s így mindenki kedvére kaphatja lencsevégre kedvenc állatait. Délben kis szieszta a meleg miatt, fürdőzés a kemping medencéjében, az étteremben sörrel öblítjük le az út porát. Majd délután indulunk újabb vadlesre. Este pihenés, lazulás.

 1. nap Etosha park, Rundu   (etosha – rundu 325km, 4.5h)

Ma hajnalban szafari alatt szeljük át a parkot, s búcsúzunk a gazdag élővilágtól. Egész nap

Zebrák népesítik be a szavannát

Zebrák népesítik be a szavannát

autózunk félsivatagos tájon keresztül. Útközben ha időnk lesz rá, megnézzük a világ egyik legnagyobb meteorit kövét. Runduban megállunk vásárolni, s onnan 25 km-re egy kellemes kempingben töltjük éjszakánkat, ahol bungallokat is lehet bérelni.

 1. nap Botswana, Okavango delta

Ma egy hosszabb utazás után megérkezünk Botswanaba, hogy elérjünk az Okavango folyó deltájához, ahol fokozatosan színesedik a táj, s kalandjaink folytatódnak.

Okavango delta, Mokoro safari

Okavango delta, Mokoro safari

A 15 ezer négyzetkilométeren szétterülő Okavango delta régiója  egy lagúnákkal, csatornákkal és szigetekkel teletűzdelt fantasztikus természetes vízi  paradicsoma, mint  az állatvilágnak, mint az odalátogató kalandot kereső utazónak.  A delta érdekessége, hogy soha nem éri el a tengert, hanem fokozatosan eltűnik a folyó a sivatagban. Itt két opció is lehetséges, 1 vagy 2 napos mokoró ( kenu) túra helyi evezősök segítségével.

 1. nap Okavango delta,
A vizi vadvilág felbukkan

A vizi vadvilág felbukkan

Első állomásunk a lagúnák világa lesz. Itt töltünk el két napot ebben a mesebeli környezetben, ahol vízilovak, krokodilok és számtalan madárfaj megfigyelésével töltjük napunkat. A keskeny öblökben jól manőverező fából vájt kenu (mokoro) segítségével, illetve gyalog fedezzük fel a számunkra még ismeretlen vízi vadvilágot, majd a vadonban kempingezünk, hogy teljes legyen a természettel való egyesülés élménye.

 1. nap Okavango delta, Maun

Még egy napot töltünk az érintetlen természetben, hogy a

Termesz várak

Termesz várak

krokodilok, vízilovak, s számtalan madárfaj tanulmányozására és megismerésére minél több időnk jusson. A tapasztalt nemzeti park dolgozók segítségével sok történetet hallhatunk az állatok szokásairól és életviteléről, látunk nyomokat, s egy kis gyalogos kiránduláson is részt veszünk. Visszatérünk bázisunkhoz, s délután elindulunk egy hosszabb szavannás-sivatagos útvonalon a Chobe folyó fele, ahol következő táborunk lesz.

Maun – Chobe 350 km 7h

 1. nap Chobe Nemzeti park
Chobe madárvilága is változatos

Chobe madárvilága is változatos

Ismét egy szavannás környezetben találjuk magunkat, s a Chobe Nemzeti parkban láthatunk bivalyokat, elefántot, oroszlánt, gazdag madárvilágot, majd másnap reggel ismét szafarizunk a gazdag élővilágot védő parkban. Délután pedig napnyugtás hajóúton veszünk részt, hisz a folyóról szintén ‘testközelbő’l szemlélhetjük a nagyvadakat és a több száz madárfaj zavartalan életét.

Este részt vehetünk egy zenés-táncos showműsoron is egy étteremben.

Bivalycsordákat is megfigyelhetünk

Bivalycsordákat is megfigyelhetünk

Chobe -livingstone  100 km Zambia vízum a határon kapható

 1. nap   Zambia – Livingstone

Indulunk tovább Zambiába a Viktória vízesés felé. Átkompolunk, vízum formalitások intézése, majd irány Livingstone.

 Már 10 km távolságból látni a Zambézi folyóból felcsapódó párát, de megnézzük testközelből is a lenyűgöző nagyságú és erejű vízesést, amely két km hosszan zúdul alá 100 méteres mélységbe, s a visszacsapódó pára is zivatarként ér minket a

Viktória vízesés a száraz évszakban is lenyűgöző Zambiából

Viktória vízesés a száraz évszakban is lenyűgöző Zambiából

vízesés felett, így készüljünk esőkabáttal! Kis kirándulást teszünk, bejárjuk a nemzeti parkot.

 1. 16 nap Victoria vízesés

Ki-ki vérmérsékletétől függően választhat a fakultatív szabad programok közül: a kalandra vágyók egy lélegzetelállító kemény rafting túrán vehetnek részt vagy a bungee jumpingot választók – a folyót átívelő hídról leugorva élvezhetik a szabadesést, de lehetőség van kenuzásra, lovon vagy elefánton lovaglásra, esetleg sétarepülés, vagy napnyugtás hajókázás is lehet az időtöltés része.

Aki szeretne, az átsétálhat a folyó zimbabwei oldalára, hogy az ottani nemzeti parkból is megcsodálja ezt a különleges természet nyújtotta élményt, s az ördög medencéjéből szemlélhesse az alázúduló zuhatagot.

 1. nap Livingstone, indulás Bp-re                                            Reggel indulás busszal Livingstone repterére, s ha lesz időnk, akkor rövid városnézés, majd  délután a menetrendszerű járattal
páviánok mindenhol ott pózólnak

páviánok mindenhol ott pózólnak

repülnek haza Etiópián vagy Johanesbourg-on keresztül Bp-re.

Akik a kiegészítő Zimbabwe programra maradnak, azoknak a mai nap pihenés, szabad programok és felkészülés a következő öt nap intenzív programjaira.

 1. nap reggel érkezés Budapestre

 Ha csontváz partot belevesszük, akkor plusz 1 nap lesz.

INNENTŐL KIEGÉSZITŐ PROGRAM lehet  Zimbabwe (ez azoknak akiknek rengeteg az ideje), s azokkal Dél -Afrikáig autózunk vissza, tehát Johannesbourgból szállnak haza 5 nap múlva.

Ha valóban érdekel, az út, akkor itt jelezzed szándékodat

Vagy itt töltsd ki az űrlapot:

 

2 hozzászólás “Afrika overland: Namíbia körutazás programja, Botswana, Viktória vízesés”

 1. Pataticsné S. Györgyi szerint:

  Szia Gábor! jelentleznénk 2018 as útra!!!

Leave a Reply

*

Panorama Theme by Themocracy

Facebook Like Button for Dummies