Tadzsik Pamír körutazás

Tajik Pamir journey
Tajik Pamir journey

Közép Ázsia Szíve, a világ teteje

Aug. 18 péntek –szept. 1 szombat,

14 nap Tajik Pamír  (12 nap nettó) – (aki a kiegészítő programban is érdekelt – A kazah úthoz     és a kirgiz úthoz kapcsolódik, velük a Pamír highway- en megyünk.

Marco Polo nyomdokain fogjuk megismerni közép Ázsia legizgalmasabb területeit, érintve a Pamír hegység legszebb és aránylag könnyen de csak Jeepel elérhető helyeit. Utunk során látunk két közép ázsiai fővárost, 3 kultúrát (tadzsik, kirgiz, üzbég), többször túrázunk 3800 méteres

Tajik Pamir, khorog
Tajik Pamir, khorog

magasságokba, több tengerszemhez túrázunk fel, végig utazunk a híres Vakhan folyosón, 4 ezres

hágókon kelünk át, látunk Afgán piacot, erődöket, sziklarajzokat, buddhista sztúpát  ősi temetőket, történelmi és muzulmán zarándok helyeket látogatunk meg.. Megismerkedhetünk a barátságos pamíri izmaeli muszlimokkal és lakhatunk a híres pamíri épületeikben, látunk kirgiz nomádokat, jurtabeli életet, ellovagolhatunk egy tengerszemhez, hogy átérezzük a nomád létforma izét. Utunk során gyakran hőforrásokban mártózunk majd meg, hogy az út és a túra fáradalmait kipihenjük és növeljük utazásunk élvezeti értékét, de színes és változatos utazásunk minden pillanata intenzív, érdekes élmény lesz.

avagy olvass a blogomon:  http://vandorboy.com/tajikistan/

Szóval a program:

Tajik, Dushanbe
Tajik, Dushanbe

1 nap – indulás Budapestről Dusanbe-be,

érkezés hajnalban este ismerkedés a helyi élettel, szovjet időkre való nosztalgiázás egy helyi sör kíséretében..

2. nap Dusanbe

Dusanbe Tajikisztán fővárosa, élő piacok, a sugárutak, trolibusz, Nemzeti Múzeum, a nemzeti ereklyék kiállítása, hangszer múzeum, Opera ház, mecset és madrasza, s egyéb emlékművek és érdekes szoc-barokk épületek megtekintése. Alvás egy hostelben.

3. nap KhorogPamír,

Tajik, Khorog national day
Tajik, Khorog national day

Reggel elindulunk Khorog fele, utazás egész éjszaka. (504 km, kb. 10h), végigkövethetjük, hogy a lankás termékeny nyugati országrész hogyan változik át meredek hegyek, nagy folyok ovezte tájjá.

Este érkezünk Khorog-ba, Pamír autonóm területek fővárosába, mely egy kisvároska csupán a hegyek között, de van nagy helyi piac, s itt minden lehetőség meglesz, hogy bevásároljunk élelmiszereket a következő egy hétre, mert ezen túl gyakorlatilag nincs vásárlási lehetőség. Természetesen utunk során a szállásokon lesz reggeli és vacsora  (leves, joghurt, sajt, kenyér, keksz – ezt eszik a helyiek 365 napon keresztül, így ha színesíteni akarjuk étkezésünket, akkor be kell vásárolni). Este jön a megérdemelt pihenés, s felkészülés a nagy kalandra. Szállás egy vendégszálláson Khorogban.

a repülősöknek (repülő 60 dollár, s gyönyörű hegyek felett repülnek megéri, mert nem kell zötykölődni egész éjszaka, 10 kg csomag lehet csak, de lemaradnak az első trekkingről)

Tajik, Wakhan area
Tajik, Wakhan area

4. nap   Wakhan Korridor

Az afgán határfolyó melletti völgyben indul Jeepes túránk, pakisztáni jellegű hegyek, békés tajik emberek, igazi élmény minden km.-re az utazásunknak. Indulás  Khorogból reggel , majd felmegyünk Garam Chasma gyógyító termál forrásához, majd útközben láthatjuk koh i lal drágakő bányáját, majd eljutunk Ishkasim-ba, ahol a heti Afgán piacot tartják. A közelben van a majd 2300 éves Khakha erőd — hogy Marco Polo útját kövessük tovább.

Szállásunk helyi családoknál Ishkashim-ban.

5. nap  Wakhan Korridor

Tajik, Wakhan korridor, Garam Chasma hot spring
Tajik, Wakhan korridor, Garam Chasma hot spring

Yamchum erőd 600 m magasan a hegy oldalában, s a közelében levő Baba Fatima hőforrásnál mártózhatunk ismét egyet, mely termékenységjavító hírében áll.  Yamg faluja, szufi szent sírja, koponyákkal díszített temető a következő látványosság.  Vrang faluja: a buddhizmus egészen Türkmenisztánig jutott el, ennek egyik állomása itt volt, melynek tanúbizonysága a sztupa. Közelében remetelakok a hegyoldalban, illetve a faluban még vízimalmok is vannak amit megnézhetünk.  Langar faluja – ahol a wakhan folyó találkozik a Pamír-ral. itt 6000 sziklarajz várja azokat akik 40 perces emelkedőn felkapaszkodnak, s itt van a sírja annak a szentnek aki az ismaili vallást behozta a Pamírba. Mind a mai napig népszerű zarándokhely.

Szállásunk Langar faluban helyi családoknál, hagyományos pamíri házban.

Tajik, Geisir, Bulun kul
Tajik, Geisir, Bulun kul

6. nap Bulunkul, Yashil Kul tava

Khargush-tól a Chokur tó- ig felfele megyünk  a hegyekbe, lélegzetelállítóan szép környezetben. Elérjük a Pamír Highway-t, pár sós tó fogad minket, majd indulunk tovább Bulunkul fele, 3800 méter magasan, sok kirgiz jurtával, a pásztorok lakják a nyári hónapokban. Itt is kiáztathatjuk magunkat egy hőforrásnál, a  fantasztikusan kék tó, beagyazva a hegyek közé felejthetetlen élménybe részesíti a kirándulót. Szállás helyi családoknál kőházakban. (Aki jurtában szeretne aludni kirgiz családnál, annak lehetősége lesz kipróbálni igény esetén)

Kisebb séták, 1 bakancsos túra

Tajik Pamir,  Bulun kul
Tajik Pamir, Bulun kul

7 .  nap Alichur, Jelandy

Innen megyünk tovább egy kevesek által ismert belső úton a hegyek mellett, érintünk egy gyönyörű környezetben kanyargó folyót, a közelében megnézünk egy gejzírt, végig csodálatos környezetben haladunk,  s a napi utazásunk vége Alichur települése lesz 4000 méter magasan ismét a Pamír Highway mellett. Délután elindulunk Jelandy fele, hogy egy  hőforrásnál megpihenjünk és felkészüljünk a másnapi túrára. Szállásunk egy Szovjet szanatórium épületében lesz, egy hőforrásra épült, így bármikor csobbanhatunk egyet a kellemes meleg vízben, s éttermében jót vacsorázhatunk.

Tajik, Turuntai kul
Tajik, Turuntai kul

8.  nap – Turuntai Kul tava

Túránkat a szállásunktól kezdjük, fel a Turuntai tóhoz. Elképesztően gyönyörű, fél tundra környezetbe vágunk neki egy újabb tengerszem túrához, 900 méter folyamatos emelkedőn törünk felfele, hogy elénk táruljon a Pamír egyik háborítatlan kék tengerszeme, a hatalmas Turuntai kul. Itt  ismét 3800 méteres hágókat ostromlunk kirándulásunk során, ami felejthetetlenné teszi a mai napot. Majd visszamegyünk a szanatóriumba.

700 méter szint fel, kb. 7 óra túra, 3 bakancs

(aki nem szeretne részt venni ezen a 2 napos túrán, bevár minket a szálláson, fűrdőzhet vagy kissebb sétákat tesz a közelben.

9. nap Turuntai kul túra, Shokh Dara völgyön

Tajik, Rostakala, Shokh dara valley
Tajik, Rostakala, Shokh dara valley

Reggel elindulunk jeepünkkel, hogy ismét 2500 méterre ereszkedjünk Shokh Dara völgyben, ahol már találunk tanyákat, később falvakat, láthatjuk a hegyi Tajik népek mostoha körülmények között töltött mindennapi pásztorkodó életét, ahol a hó mentes időszak csak pár hónapra korlátozódik, s még a krumpli sem terem meg. A teljesen izolált Shokh Dara völgyön keresztül indulunk Nyugatnak, erőd maradványok, igazi nyugat pamíri elszigetelt faluk, természetben elrejtett hőforrások lesznek útközben, ahol ismét ellazíthatjuk fáradt izmainkat.

Tajik, Durum kul
Tajik, Durum kul

Alvás helyi családoknál.

10. nap  Shokh Dara völgye, Durum Kul

Shokh Dara völgye még sok érdekességet tartogat számunkra: meglátogathatunk falusi iskolákat, ahol még úttörő nyakkendőben járnak a nebulók iskolába, s lenini idézetek díszítik az iskola folyosóját. Utána láthatjuk Rostaqala erődjét, Javshanguznál rápillanthatunk a Marx és Engels 6-7000-es csúcsaira.  Mai nap is lesz egy kisebb kirándulás, pár órás túrával feljutunk a  Durum Kul tóhoz (600 méter szint fel), Shasbuvand és Deruj faluk meglátogatása is érdekes időutazás.

5 óra kirándulás, 600 méter fel, le, 2 bakancs

11. nap – Khorog, Bharatang völgy

Mai nap visszaérünk Khorog-ba, pihenő nap lesz, ahol bevárhatjuk a kirgizisztáni úthoz csatlakozókat, illetve elbúcsúzunk azoktól, akik csak a program első felére jöttek csak el.

Tajik, Barathang - Ghisev
Tajik, Barathang – Ghisev

Akik  pedig maradnak és kíváncsiak egy másik érdekes völgyre 50 km re Khorogtol, lehetséges fakultatív programkent elmenni a  Gheisev és  Bharatang völgybe, ahol egy gyönyörű kirándulást teszünk, függőhídon vagy kábelen függő kézzel húzható kocsin átkelünk a zúgó folyón (attól függ, hogy az eső elmosta-e a hidat), majd fantasztikus környezetben, meredek hegyek völgyében egy zubogó kis patak mentén túrázunk fel  3 (kitartóbbaknak 4) tengerszemhez.

(kb. 7 óra oda vissza. 700m. szintemelkedés, 3 bakancs)

Tajik Pamir, Alichur - Murgab
Tajik Pamir, Alichur – Murgab

(aki csak az alap programra fizetett be, az visszamegy  jeepel Dushanbe-be, majd a 12. napon elrepül Mo.- ra.

Akik a Kirgizisztán túrára tudnak csak eljönni, de végig akarnak menni a Pamír Highway-en azok csatlakozhatnak hozzánk itt (Bp – Dushanbe – Khorog repülőút), avagy megtehetik ezt Bishkek-ben is a 15. napon.

A  többiekkel folytatjuk utunkat Kirgizisztán fele a Pamír Highway-en, Murghabon keresztül.)

12. nap Khorog – Murghab

Tajik Pamir, Murghab
Tajik Pamir, Murghab

Átutazunk a  Pamír Highway-en, a hajdani szovjet hadiúton, melyet az afganisztáni háború utánpótlás vonalaként építettek, átkelünk 4667 méteres Bazar Dara hágón is.  Célunk Murghab, Kelet Pamír központja, ahova  4200 méteres hágókon keresztül jutunk el. Útközben gyönyörű völgyek, folyók, tavak, letisztult formák, kicsit Ladakh fennsík hangulatú táj, jó fotó témák. Ezen a területen már kirgizek élnek, más öltözet, más életforma, egyre több a mongolos arc, jurta, a kirgiz fejfedő, s mostantól kumiszt is napi szinten fogyaszthatunk. Alvás Mughab-ban.

13. nap – Belépés Kirgizisztánba,

arrival to kirgizistan

Jeepunk hajnalban indul Kara -kul tóhoz, kis séta a faluban, majd ismét egy 4 ezres hágón kelünk át ahol megtörténik életünk legmagasabb határátlépése Sary Tash-nál 4000 méteren. Tiszta időben láthatjuk a kommunizmus csúcs 7 ezres ormait is, de van esélyünk havazásra is. Majd irány vissza a tengerszint fele, ahol már érezni fogjuk a sűrűbb levegőt, a kellemes nyarat, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt vehetünk. Osh városa fele igyekszünk, de egy kis kitérőt teszünk Gulcha falujába, ahol egy  hőforrás található, hogy a hideg kalandot feloldjuk a meleg vízben. Ha szerencsénk van, még elcsípjük a ló és állat vásárt egy közeli piacon.  Szállásunk Osh városában lesz.

(Murgab  – Osh  412 km, kb. 8 óra,– )

14. nap Osh  – Özgön

Rövid városnézés ebben a többségi üzbég területen, amelyet még Sztálin hozott létre, hogy legyen elegendő lakosság egy önálló tagköztársaság létrehozásához. Ez a döntése rengeteg etnikai feszültséget okozott a Szovjetunió felbomlása után, s a legutóbbi konfliktus nyomai még ma is láthatóak Osh-ban, a pár évvel ezelőtti választások előtti pogromnak köszönhetően. Megnézzük a látványosságokat, belvárost, temetőt, piacot, a megmaradt Lenin szobrot, parkokat, mecseteket. Majd délután indulunk tovább Özgön városkájába ahol az üzbég történeti építészet pár épségben maradt épülete (12. sz.-i mauzóleum és minaret) ad képet a selyem út hajdan volt pezsgő kultúrájáról.

Szállásunk egy vendégszálláson lesz.

15. nap Toktogul – Ala Bel hágó – Bishkek

osh area

Utána indulunk tovább, útközben találkozunk nomádokkal, jurtákkal, lehetőségünk lesz megkóstolni eredeti környezetében készült kumiszt. Toktogul tó partja festői környezet, kapkodjuk a fejünket a szép természeti formák s tavak láttán. Tundra jellegű magasföldön haladunk, majd felkapaszkodunk Ala Bel  hágó  3100 méteres, majd egy másik hágó 3500 méteres átjárójához, mely szédítő  magasságban sok kanyaron keresztül juttat át minket Kirgizisztán északi részébe, hogy Bishkek-ben végre megpihenjünk a hosszú utazással töltött napok után. Szállás vendégszálláson.

(itt csatlakozhatnak be a csak a Kirgiz kiegészítő útra befizetett utasok)

https://picasaweb.google.com/107909684286332002609/Tajikistan

https://picasaweb.google.com/107909684286332002609/KIRGIZISTAN

avagy olvass:

A Tadzsik blogom 
A kirgiz kalandjaim 

About the author

The most traveled Hungarian

Comments

  1. Szia,

    A nyári Tajikistan – kirgizistan tour iránt szeretnék érdeklödni.
    Egyedül csatlakoznék. Tudnál árat mondani hogy kb mennyibe kerülne az út?
    köszönöm
    Robert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies