Tajik Pamir journey

Tadzsik Pamír körutazás

Tajik Pamir journey
Tajik Pamir journey

Közép Ázsia Szíve, a világ teteje

– dzsippes kalandtúra, sok trekkingel.

időpontja: 2021 aug 1 p – aug 15

Idén lesz egy Üzbég előhosszabbítás.

Pamír elé kapcsolódik a + 6 nap Fann mountain, Iskander kul, és a 7 tó vidéke.

Utána ha a földi határok nyitva, ehet folytatni a  kirgiz úttal , illetve utána kazah út.

13 nap Tadzsik Pamír  (12 éj) programot itt olvashatod alább:

Marco Polo nyomdokain fogjuk megismerni közép Ázsia legizgalmasabb területeit, érintve a Pamír hegység legszebb és aránylag könnyen de csak Jeepel elérhető helyeit. Utunk során látunk két közép ázsiai fővárost, 3 kultúrát (tadzsik, kirgiz, üzbég), többször túrázunk 3800 méteres magasságokba.

Tadzsikisztán, Pamír
Tadzsikisztán, Pamír

Több tengerszemhez túrázunk fel, végig utazunk a híres Vakhan folyosón, 4 ezres hágókon kelünk át, látunk Afgán piacot, erődöket, sziklarajzokat, buddhista sztúpát  ősi temetőket, történelmi és muzulmán zarándok helyeket látogatunk meg.

Megismerkedhetünk a barátságos pamíri izmaeli muszlimokkal és lakhatunk a híres pamíri épületeikben, látunk kirgiz nomádokat, jurtabeli életet, ellovagolhatunk egy tengerszemhez, hogy átérezzük a nomád létforma izét.

Utunk során gyakran hőforrásokban mártózunk majd meg, hogy az út és a túra fáradalmait kipihenjük és növeljük utazásunk élvezeti értékét, de színes és változatos utazásunk minden pillanata intenzív, érdekes élmény lesz.

avagy olvass a blogomon:  http://vandorboy.com/tajikistan/

Szándékodat jelezzed felém itt az űrlapon ha velünk tartanál.

Tadzsikisztán, Dushanbe
Tadzsikisztán, Dushanbe

Szóval a program:

Tajik, Dushanbe
Tajik, Dushanbe

1 nap – indulás Budapestről Dusanbe-be érkezés

hajnalban este ismerkedés a helyi élettel, szovjet időkre való nosztalgiázás egy helyi sör kíséretében..

2. nap Dusanbe

Dusanbe Tajikisztán fővárosa, élő piacok, a sugárutak, trolibusz, Nemzeti Múzeum, a nemzeti ereklyék kiállítása, hangszer múzeum, Opera ház, mecset és madrasza, s egyéb emlékművek és érdekes szoc-barokk épületek megtekintése. Alvás egy hostelben.

Tadzsikisztán, Khorog National day
Tadzsikisztán, Khorog National day

3. nap KhorogPamír,

Tajik, Khorog national day
Tajik, Khorog national day

Reggel elindulunk Khorog fele, utazás egész nap. (504 km, kb. 10h), végigkövethetjük, hogy a lankás termékeny nyugati országrész hogyan változik át meredek hegyek, nagy folyok övezte tájjá.

Éjjel érkezünk Khorog-ba, Pamír autonóm területek fővárosába, mely egy kisvároska csupán a hegyek között, de van nagy helyi piac, s itt minden lehetőség meglesz, hogy bevásároljunk élelmiszereket a következő egy hétre, mert ezen túl gyakorlatilag nincs vásárlási lehetőség.

Természetesen utunk során a szállásokon lesz reggeli és vacsora. Leves, joghurt, sajt, kenyér, keksz – ezt eszik a helyiek 365 napon keresztül, így ha színesíteni akarjuk étkezésünket, akkor be kell vásárolni. Este jön a megérdemelt pihenés, s felkészülés a nagy kalandra.

Szállás egy vendégszálláson Khorogban.

Lehet repülővel is érkezni, 60 dollár, s gyönyörű hegyek felett repülnek. Igaz a világ egyik legveszélyesebb reptere, csak gyakorlott orosz pilóták szállják. Megéri, mert nem kell zötykölődni egész nap, 10 kg csomag lehet csak, de lemaradnak az első trekkingről)

Tadzsik, wakhan korridor
Tadzsik, wakhan korridor
Tajik, Wakhan area
Tajik, Wakhan area

4. nap   Wakhan Korridor

Az afgán határfolyó melletti völgyben indul Jeepes túránk, pakisztáni jellegű hegyek, békés tajik emberek, igazi élmény minden km.-re az utazásunknak. Indulás  Khorogból reggel , majd felmegyünk Garam Chasma gyógyító termál forrásához, majd útközben láthatjuk koh i lal drágakő bányáját, majd eljutunk Ishkasim-ba, ahol a heti Afgán piacot tartják. A közelben van a majd 2300 éves Khakha erőd — hogy Marco Polo útját kövessük tovább.

Szállásunk helyi családoknál Ishkashim-ban.

Wakhan area Garam Chasma hot spring
Wakhan area Garam Chasma hot spring

5. nap  Wakhan Korridor

Tajik, Wakhan korridor, Garam Chasma hot spring
Tajik, Wakhan korridor, Garam Chasma hot spring

Yamchum erőd 600 m magasan a hegy oldalában, s a közelében levő Baba Fatima hőforrásnál mártózhatunk ismét egyet, mely termékenységjavító hírében áll.  Yamg faluja, szufi szent sírja, koponyákkal díszített temető a következő látványosság.  

Vrang faluja: a buddhizmus egészen Türkmenisztánig jutott el, ennek egyik állomása itt volt, melynek tanúbizonysága a sztupa. Közelében remetelakok a hegyoldalban, illetve a faluban még vízimalmok is vannak amit megnézhetünk.  Langar faluja – ahol a wakhan folyó találkozik a Pamír-ral. itt 6000 sziklarajz várja azokat akik 40 perces emelkedőn felkapaszkodnak, s itt van a sírja annak a szentnek aki az ismaili vallást behozta a Pamírba. Mind a mai napig népszerű zarándokhely.

Szállásunk Langar faluban helyi családoknál, hagyományos pamíri házban.

Wakhan area, Tadzsik
Wakhan area, Tadzsik
Tajik, Geisir, Bulun kul
Tajik, Geisir, Bulun kul

6. nap Bulunkul, Yashil Kul tava

Khargush-tól a Chokur tó– ig felfele megyünk  a hegyekbe, lélegzetelállítóan szép környezetben. Elérjük a Pamír Highway-t, pár sós tó fogad minket, majd indulunk tovább Bulun-kul fele, 3800 méter magasan, sok kirgiz jurtával, a pásztorok lakják a nyári hónapokban. Itt is kiáztathatjuk magunkat egy hőforrásnál, a  fantasztikusan kék tó, beagyazva a hegyek közé felejthetetlen élménybe részesíti a kirándulót. Szállás helyi családoknál kőházakban. (Aki jurtában szeretne aludni kirgiz családnál, annak lehetősége lesz kipróbálni igény esetén)

Tajik Pamir, Bulun kul
Tajik Pamir, Bulun kul
Bulun Kul Tadzsik
Bulun Kul Tadzsik

7 .  nap Alichur, Jelandy

Innen megyünk tovább egy kevesek által ismert belső úton a hegyek mellett, érintünk egy gyönyörű környezetben kanyargó folyót, a közelében megnézünk egy gejzírt, végig csodálatos környezetben haladunk,  s a napi utazásunk vége Alichur települése lesz 4000 méter magasan ismét a Pamír Highway mellett.

Tajikistan, Bulunkul
Tajikistan, Bulunkul

Délután elindulunk Jelandy fele, hogy egy  hőforrásnál megpihenjünk és felkészüljünk a másnapi túrára. Szállásunk egy Szovjet szanatórium épületében lesz, egy hőforrásra épült, így bármikor csobbanhatunk egyet a kellemes meleg vízben, s éttermében jót vacsorázhatunk.

Tajik, Turuntai kul
Tajik, Turuntai kul

8.  nap – Turuntai Kul tava

Túránkat a szállásunktól kezdjük, fel a Turuntai tóhoz. Elképesztően gyönyörű, fél tundra környezetbe vágunk neki egy újabb tengerszem túrához, 900 méter folyamatos emelkedőn törünk felfele, hogy elénk táruljon a Pamír egyik háborítatlan kék tengerszeme, a hatalmas Turuntai kul.

Itt  ismét 3800 méteres hágókat ostromlunk kirándulásunk során, ami felejthetetlenné teszi a mai napot. Majd visszamegyünk a szanatóriumba.

700 méter szint fel, kb. 7 óra túra, 3 bakancs

(aki nem szeretne részt venni ezen a túrán, bevár minket a szálláson, fürdőzhet vagy kisebb sétákat tesz a közelben, eszik az étteremben.

Tajik, Pamir, Rostakala
Tajik, Pamir, Rostakala

9. nap Turuntai kul túra, Shokh Dara völgyön

Tajik, Rostakala, Shokh dara valley
Tajik, Rostakala, Shokh dara valley

Reggel elindulunk jeepünkkel, hogy ismét 2500 méterre ereszkedjünk Shokh Dara völgyben, ahol már találunk tanyákat, később falvakat, láthatjuk a hegyi Tajik népek mostoha körülmények között töltött mindennapi pásztorkodó életét, ahol a hó mentes időszak csak pár hónapra korlátozódik, s még a krumpli sem terem meg. A teljesen izolált Shokh Dara völgyön keresztül indulunk Nyugatnak, erőd maradványok, igazi nyugat pamíri elszigetelt faluk, természetben elrejtett hőforrások lesznek útközben, ahol ismét ellazíthatjuk fáradt izmainkat.

Tajik, Durum kul
Tajik, Durum kul

Alvás helyi családoknál.

Durum Kul , Tadzsik
Durum Kul , Tadzsik

10. nap  Shokh Dara völgye, Durum Kul

Shokh Dara völgye még sok érdekességet tartogat számunkra: meglátogathatunk falusi iskolákat, ahol még úttörő nyakkendőben járnak a nebulók iskolába, s lenini idézetek díszítik az iskola folyosóját. Utána láthatjuk Rostaqala erődjét, Javshanguznál rápillanthatunk a Marx és Engels 6-7000-es csúcsaira.  Mai nap is lesz egy kisebb kirándulás, pár órás túrával feljutunk a  Durum Kul tóhoz (600 méter szint fel), Shasbuvand és Deruj faluk meglátogatása is érdekes időutazás.

5 óra kirándulás, 600 méter fel, le, 2 bakancs

Rosthkala area, Tadzsik
Rosthkala area, Tadzsik

11. nap – Khorog, Bharatang völgy

Mai nap visszaérünk Khorog-ba, pihenő nap lesz, vagy csinálunk egy egynapos trekkinget.

Tajik, Barathang - Ghisev
Tajik, Barathang – Ghisev

50 km re Khorogtol, lehetséges fakultatív programként elmenni a  Gheisev és  Bharatang völgybe.

Itt egy gyönyörű kirándulást teszünk. Függőhídon, vagy ha elmosta a tavaszi áradás, akkor kábelen függő, kézzel húzható kocsin átkelünk a zúgó folyón, majd fantasztikus környezetben, meredek hegyek völgyében egy zubogó kis patak mentén túrázunk fel  3 (kitartóbbaknak 4) tengerszemhez.

(kb. 7 óra oda vissza. 700m. szintemelkedés, 3 bakancs)

Tajik Pamir, Alichur - Murgab
Tajik Pamir, Alichur – Murgab

Este visszatérünk Khorogba, bázisunkra, vásárlás, piac, s készülünk ismét a Pamír highway-re.

Rosthkala area, Tadzsik
Rosthkala area, Tadzsik

12. nap Khorog – Murghab

Tajik Pamir, Murghab
Tajik Pamir, Murghab

Átutazunk a  Pamír Highway-en, immáron megállók nélkül. A hajdani szovjet hadiúton, melyet az afganisztáni háború utánpótlás vonalaként építettek, átkelünk 4667 méteres Bazar Dara hágón is.  

Célunk Murghab, Kelet Pamír központja, ahova még pár  4200 méteres hágókon keresztül jutunk el. Útközben gyönyörű völgyek, folyók, tavak, letisztult formák, kicsit Ladakh fennsík hangulatú táj, jó fotó témák. Ezen a területen már kirgizek élnek, más öltözet, más életforma, egyre több a mongolos arc, jurta, a kirgiz fejfedő, s mostantól kumiszt is napi szinten fogyaszthatunk. Alvás Mughab-ban.

13. nap Murghab környékének felfedezése,

több kiváló kirándulóhely, vízesés van 30-60 km körzetében. Ezekhez megyünk el, kis túrákat is beiktathatunk. majd este ismét Murghabban alszunk, mely egy Kirgiz kissebbség lakta terület, szovjet feeling van keverve egy világháború utáni kihaltsággal. Kevesen élnek itt, több 100 km-re ez a legnagyobb település, ahol a piac és a boltok is kamion konténerekben vannak.

Alvás Murghab

14. nap – Murghab – Belépés Kirgizisztánba, Osh

Itt 2 kifejlet lehet.. vagy visszamegyünk Khorog, Dushanbe jeepel.. 2 nap. Vagy Osh – Bishkek fele, ami kb 2-3 nap. Itt a 2. leírása történik, mert 1.-et bejártuk.

Jeepunk hajnalban indul Murghabból a Kara -kul tóhoz, kis séta a faluban, majd ismét egy 4 ezres hágón kelünk át ahol megtörténik életünk legmagasabb határátlépése Sary Tash-nál 4100 méteren. Tiszta időben láthatjuk a kommunizmus csúcs 7 ezres ormait is, de van esélyünk havazásra is.

Majd irány vissza a tengerszint fele, ahol már érezni fogjuk a sűrűbb levegőt, a kellemes nyarat, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt vehetünk. Osh városa fele igyekszünk, de egy kis kitérőt teszünk Gulcha falujába, ahol egy  hőforrás található, hogy a hideg kalandot feloldjuk a meleg vízben.

Ha szerencsénk van, még elcsípjük a ló és állat vásárt egy közeli piacon.  Szállásunk Osh városában lesz.

(Murgab  – Osh  412 km, kb. 8-10 óra )

15. nap Osh  – városnézés

Osh – Rövid városnézés ebben a többségi üzbég területen, amelyet még Sztálin hozott létre, hogy legyen elegendő lakosság egy önálló tagköztársaság létrehozásához. Ez a döntése rengeteg etnikai feszültséget okozott a Szovjetunió felbomlása után, s a legutóbbi konfliktus nyomai még ma is láthatóak Osh-ban, a pár évvel ezelőtti választások előtti pogromnak köszönhetően.

Megnézzük a látványosságokat, belvárost, temetőt, a hatalmas piacot, a megmaradt Lenin szobrot, parkokat, mecseteket.

Majd délután átrepülünk Bishkekbe, s másnap hajnalban repülünk.

16. nap Bishkek- Budapest repülés / OSh – Toktogul -Bishkek autó

Akik kalandosabb verzióban érkeznének a reptérre, azok földön kocsival jutnak Bishkekbe. Kb. 700 km.

Reggel indulunk Özgön városkájába ahol az üzbég történeti építészet pár épségben maradt épülete (12. sz.-i mauzóleum és minaret) ad képet a selyem út hajdan volt pezsgő kultúrájáról.

Kirgiz,  özgun
Kirgiz, özgun

Toktogul tó partja festői környezet, kapkodjuk a fejünket a szép természeti formák s tavak láttán. Utána indulunk tovább, útközben találkozunk nomádokkal, jurtákkal, lehetőségünk lesz megkóstolni eredeti környezetében készült kumiszt.

Tundra jellegű magasföldön haladunk, fantasztikus panoráma utak. Majd felkapaszkodunk Ala Bel  hágó  3100 méteres, majd egy másik hágó 3500 méteres átjárójához, mely szédítő  magasságban ezer kanyaron keresztül juttat át minket Kirgizisztán északi részébe, hogy Bishkek-ben végre megpihenjünk a hosszú utazással töltött napok után.

Ma 700 km-t autózunk.

Egyenesen a reptérre megyünk ,ahonnan a repülőnk hajnalban indul vissza Budapestre.

https://goo.gl/maps/JQd8sakHJerArZ6t7

17. nap Bishkek – Budapest a kocsival érkezőknek

Hajnalban indul a repülő, megfelelően fáradtak és nyügösek leszünk.

Ha érdekel ez az utazás, kérlek szándékodat jelezzed felém itt az űrlapon.

A Tadzsik blogom 
A kirgiz kalandjaim 

https://picasaweb.google.com/107909684286332002609/Tajikistan

https://picasaweb.google.com/107909684286332002609/KIRGIZISTAN

avagy olvass bele a blogomba

Alul a részletes itiner:

   Üzbég programAlvás
szerda21-Jul1Ind. Bp-ről Turkish air 20hrepülőn
csütörtök22-Jul2Taskent érk 8h. majd  17h. KhivaKhiva
péntek23-Jul Khiva  1 napos városnézésKhiva
szombat24-Jul3Khiva  1 napos városnézéséjjeli busz Buhara
vasárnap25-Jul4Bukhara városnézésBukhara
hétfő26-Jul5Bukhara majd du busz SzamarkandSzamarkand
kedd27-Jul6de. Szamarkand, este TaskentTaskent
szerda28-Jul7repülés Dushanbeba, majd jeep indulásDushanbe repulés
 dátumnapTadzsik Fan hegység 5 napsleeping
szerda28-Jul1flight from Taskent, Varzob, Iskander KulIskander Kul
csütörtök29-Jul2Iskander kul, Marguzor, 7 lake areaPanjekent
péntek30-Jul3Artush, tengerszemek, Artush
szombat31-Jul4trekking, majd du.  FerganaIstaravshan
vasárnap01.aug5Fergana, Khujand, IstaravshanDushanbe
   Pamír program  
vasárnap1-Aug0Bud ind este turkish – érk reggel  Taskentsleeping
hétfő2-Aug1day trip around DushanbeDushanbe
kedd3-Aug2Dushanbe sightseeingDushanbe
szerda4-Aug3Dushanbe- Pamir, jeepKhorog
csütörtök5-Aug4 Bharatang völgyKhorog
péntek6-Aug5Wakhan korridorIshkasim
szombat7-Aug6Yamchum, Vrang, LangarLangar
vasárnap8-Aug7Khargush-Chokur tó- Bulun kulBulun kul
hétfő9-Aug8Pamír Highway, Alichur, Murghab
kedd10-Aug9Murghab régióMurghab
szerda11-Aug10Pamír Highway JelandyJelandy
csütörtök12-Aug11Túra, Turuntai kulJelandy
péntek13-Aug12Shokh Dara völgyDurum kul
szombat14-Aug13Rostaqala, Durum kulKhorog
vasárnap15-Aug14Dushambe fele nappal vagy  éjszakaDushanbe
hétfő16-Aug15REPÜLÉS Taskent Dushanbe – taskent reggel 9.30h
kedd17-Aug16Hajnal repül BudTaskent – Bud  reggel 02.40h és 08.50h-kor

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Szia,

    A nyári Tajikistan – kirgizistan tour iránt szeretnék érdeklödni.
    Egyedül csatlakoznék. Tudnál árat mondani hogy kb mennyibe kerülne az út?
    köszönöm
    Robert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies