wadirum Jordan

Jordánia – A Nabateusok földjén

Most a Covid miatt elővettem tizen pár éve megírt Jordán programomat, mert téli messzebbi desztinációimra (Namib- Botswana -Zambia-Zimbabwe, Laosz-Kambodzsa-Vietnam stb.) macera eljutni a szabályozások és korlátozások miatt.

Így télre Jordánia, Marokkó és Egyiptom Sinai félsziget és a Fehér, Fekete sivatagok, oázisok programokat teszem ki. Ezek közeliek, korlátozásmentesek és aránylag olcsón berepülhetőek.

Ha bármelyik utam érdekel, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém itt,

illetve ha a Jordán részletes program érdekel, akkor olvass tovább itt:

Jordánia,

Jordánia Időpont: dec 26 – jan 2 (lehetőség van dec 23 indulni 4 ezer ft. a repjegy kifele wizz, s akkor Aqababan pihenünk 2 extra napot.

A repjegy most retur 20-30 ezer ft + csomag

Étkezésre napi 20 Eu

Belépőkre kb. 120 Euro (de Jordan pass-al kiváltható majd mindegyik és a vízum is)

Az út ára létszámtól is függ, így kérlek írj ha érdekel, de 670 Euró körül lesz.

Jordánia, wádik, kanyonok,
Jordánia, wádik

Jordánia – változatos tájak, világörökségi helyszínek, Holt tenger és a közeli wádik, Wadi Rum sivatagi milliő és sziklaképződmények, ókori városok maradványai egy országban.

Ki ne akart volna átutazni évmilliókat a földtörténet kezdeteitől és évezredeket a történelem lapjain a nagy civilizációk nyomdokain utazni?

Ki ne akarna a világ legizgalmasabb kultúráinak találkozási pontján eltölteni pár napot? Utunk során pontosan ezt kínáljuk fel, hiszen fantasztikusan szép helyekre kalauzolunk el benneteket klasszikus Jordánia utunkon.

Jordánia, Holt tenger
Jordánia, Holt tenger

A 3000 évvel ezelőtti Nabateus kultúra nyomain épült csodálatos, UNESCO világörökség részét képező Petra utunk egyik csúcspontja, ám ezen kívül is rengeteg látnivalót tartogat az ország. Itt vonultak keresztül a zsidók az Ígéret Földjére, itt keresztelték meg Jézust, s még számtalan bibliai táj és történet helyszínét érintjük. A római hódítás nyomai, a keresztesek várai mind egy időutazás részét képezik.

Jordánia, Wadi Rum
Jordánia, Wadi Rum

S a történelmi emlékek fényét csak kiemeli, hogy olyan csodálatos természeti tájakat érintünk, mint a Wadi Rum felejthetetlen vöröses homok- és sziklasivataga, hőforrások, szédületes kanyonok, az ezeket összefogó Holt-tenger, valamint a búvárok paradicsoma, a Vörös-tenger. Irány hát Jordánia!

Jordánia, Wadi Rum
Jordánia, Wadi Rum

Kiemelt látnivalók utunk során:

– Madaba: a Szentföld legszebb mozaiktérképe, Bizánc korabeli bazilikák és emlékek
– Jerash: a római kor egyik legnagyob romvárosa (UNESCO listára jelölve)

 Holt-tenger: lebegés a világ legismertebb sós tavában, mely egyben Földünk legmélyebb szárazföldi pontja
– Nébó-hegy: ahonnan Mózes meglátta az Ígéret Földjét

Jordánia, Wadi Rum
Jordánia, Wadi Rum


– Petra: a Nabateusok világhíres fővárosa (UNESCO Világörökség)
 Wadi Mujib vagy Numeira: izgalmas kanyontúra
– Dana Természetvédelmi Terület: túra Jordánia legnagyobb természetvédelmi területén vadregényes tájakon
– Wadi Rum: kalandozások a Közel-Kelet egyik legszebb sivatagi ökoszisztémájában, alvás beduin sátrakban a csillagos ég alatt
– Aqabai-öböl: merülés korallok és színes halak között a Vörös-tengerben

Jordánia,
Jordánia,
 1. nap  Amman, Jerash, Madaba

A repülőgép érkezése után indulunk az ország északnyugati részére, ahol is Jordánia legfontosabb római kori romvárosába, Jeras-ba látogatunk. A fővárostól 35 km-re északra fekvő, UNESCO Világörökség javaslati listáján található komplexumban gyönyörű állapotban megmaradt templomok, diadalívek, színházak várnak ránk. Kedvünkre bóklászhatunk a 2000 éves romok között, ahol átélhetjük Jerash görög -római romjainak egyedülálló hangulatát.

Jordánia, Jerash

Ezután indulunk Madabába, s maradék időnkben ismerkedünk a város látnivalóival. Elsőként a Szent György bizánci korban épült ortodox templomhoz indulunk, ahol a Közel-Kelet térképét, a Szentföldet ábrázoló mozaikot nézhetünk meg. A város templomai és múzeumai további csodás mozaikokat rejtenek, amik közül a legjelentősebbeket közösen felkeressük.

Szállás: Madaba

Jordánia

2. nap  Madaba, Nébó-hegy, Holt-tenger, Wadi Mujib, Dana

Reggel bepakolunk buszunkba és elindulunk Madaba környékén. A keresztelő Szent János templom harangtornyából csodálatos panoráma kilátás nyílik a környező városra. A következő megállónk a Nébó-hegy lesz, amely 1000 méterre magasodik ki a Jordán folyó felett. Több kilátóponton is megállunk. Az Ószövetség írása szerint Isten e hegy tetejéről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, látta meg az ígéret földjét, Jerichót és Kánaánt. A bibliai helyszínről ma is remek kilátás nyílik Palesztina irányába. Már innen is jól látszik következő úti célunk a Holt-tenger.

Jordánia, Holt tenger
Jordánia, Holt tenger

Természetesen nem állhatjuk meg, hogy ne mártózzunk meg ebben a különleges élményt nyújtó sós esszenciában.

Kipróbáljuk saját magunk is, milyen a vízen lebegni itt, ahol a víz kristálytiszta, és a só kirakódások kápráztatják a szemünket. Bekenhetjük egész testünket a gyógyhatású iszappal, majd egy újabb fürdőt vehetünk a kellemes tengervízben.

A wadi jadidnál a dolmen, Main Hammam (termálfürdő, 20 euro), Dead sea fürdés (20 euro), Mukawir – A bibliai Jánost fejezték ott le, shobak castle a környéken még látnivalók, így ha belefér időnkbe, akkor megnézzük amit tudunk.

Jordánia, Holt tenger
Jordánia, Holt tenger

A Holt tenger környékén sok vizes kanyon van, amelyek száraz idő esetén nyitva vannak a látogatóknak. A téli hónapokban csak akkor engednek be, ha nincs eső veszély, mert a villámár veszélyes lehet. A természetjárást egy túrával kezdjük a Wadi Mujib (vagy mellette 37 km-re levő Wadi Numeira, vagy Kerak melletti Wadi Bin Hammad) különleges szurdokában.

Az évmilliók és az esős évszakban lezúduló víz simára mosta falait, a kőlerakódás különböző csíkos szintjei látszanak az oldalában a 2 órás, 4 km-es túránk során, ahol néhol a vízben is gázolunk, hogy eljussunk a végén levő vízesésig.

Jordánia, Holt tenger kanyonok
Jordánia, Holt tengeri wádik

A pár órás szurdoktúra során hol szárazon, hol pedig bokáig vagy derékig vízben gázolva haladunk majd, többször is megállva vízeséseknél és fotópontoknál.

A megfelelő mennyiségű adrenalint adó 2-3 órás túránk után továbbindulunk, és az esti órákban érkezünk Karak városkájához, mely a keresztes váráról híres.

Szállás: Karak (itt csak több helyen tudom elhelyezni az embereket)

Jordánia, Holt tengeri wádik,
Jordánia, Holt tengeri wádik,

3. nap  Dana Természetvédelmi Terület, Kis Petra (Siq al-Barid), Wadi Musa

Délelőtt Jordánia egyik kevésbé ismert természeti látványosságát keressük fel. Panorámatúránk egy XV. századi apró falucskából indul, könnyű túra, ami végig fantasztikus kilátást kínál az alattunk nyíló méretes szurdokra és a környező homokköves kősivatagos sziklavilágra. A Dana Természetvédelmi Terület csodálatos világában elveszünk, és egy 3- 4 órás hegyi túra keretében fedezzük fel a mesés sziklavilágot.

Dana, Jordania
Dana, Jordania

Ebédünk után folytatjuk utunkat Petra felé, majd délután a Petra „elővárosaként” ismert, nabateus karavánok pihenőhelyéül szolgált Kis Petrával (Siq al-Barid) hangolunk a következő napunk látnivalóira. A késő délutáni órákban érkezünk meg Wadi Musa településen lévő szállásunkra, ahol két éjszakát töltünk.

Túratáv: 8-10 km, szint: 200 m, menetidő: 3-4 óra.

Szállás: Petra

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

4. nap  Petra (UNESCO Világörökség)

Jordánia fő kulturális látványosságát fedezzük fel a mai napon, ahol már 9 ezer éve laktak Edomiták, s így a világ egyik legrégebbi letelepedett, növénytermeléssel foglalkozó közösségének adott otthont. A római kor előtt az arab eredetű, nomád Nabateusok fővárosa volt, akik a karavánutak adóiból gazdagodtak meg és  egy pezsgő, 20 ezer fős város emlékeit hagyták hátra a modern kori utazónak.

Csodálatos sokszínű kőformációk köré, a Wadi Musa (Mózes-völgye) kanyon vonalán épült város még ma is elgondolkodtatja a látogatót, hogy milyen minőségű életet éltek elődeink pár ezer évvel ezelőtt. Az Indiana Jones filmből is ismert szűk szurdokvölgy felől közelítjük meg a leghíresebb épületet, a Kincstárat.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Petra, Kincstár

A fő látványosság a kincstár, a monostor, a királysírok, a Nabateus múzeum, az áldozó helyek, az obeliszkek, a barlangok, a színház, az oszlopokkal szegélyezett utcák, a börtön, a ciszternák és csatornák.

A 80-as évekig éltek itt beduinok, akik élvezhették a barlangok nyújtotta védelmet, hiszen ekkoriban még nem kapott UNESCO világörökségi besorolást Petra, a későbbiekben azonban védettség alá helyezték. Petrai napunkon a híres siq-et (az ősi városba vezető kanyon), a kincstárt, a csatornákat, a kőből kivájt színházat, a templomromokat és egy hosszú kaptató végén (500 méter felfele) a kolostort keressük fel.

Aki ezt a hegyet kihagyná, több lehetőség is van teázni, suvenireket válogatni, sőt aki korábban elfárad az a belvárosi szállásunkhoz korábban is elmehet, nem kell zárásig bóklászni (habár érdemes)

Szállás: Petra ismét

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

5. nap  Wadi Musa, Wadi Rum homok- és kősivatag

Kora reggel leutazunk Wadi Rumba, ahol már vár minket a jeepünk, akivel másnapig leszünk. Wadi Rum a Rif-völgy és a Negev-sivatag határán fekszik, ez kétségtelenül a legszebb sivatagi táj Jordániában. Izgalmas kőformációkat kőhidakat látunk, völgyekben sétálunk, s távoli hegyek teszik változatossá a homokos sivatagi tájat, melynek túloldalán Szaud-Arábia van már.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

Ez a változatosság és könnyű elérhetőség teszi népszerű desztinációvá kalandozó kedvű utazóknak, ahogy a sziklamászóknak, túrázóknak, tevegelni vágyóknak és a romantikus pároknak is, akik a kimerítő nap után a háborítatlan csendben, a természet ölén, csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban szeretnék tölteni az éjszakát.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

Arábiai Lawrence legendás felfedező mondta erről a helyről, hogy aki volt itt, annak életszemléletében változás lesz. Tényleg ritka adomány a világtól távoli, örök csendben tölteni az éjszakát.

Jordánia, Wadi rum nomád sátor,
Jordánia, Wadi rum

Wadi Rum egy komplex ökoszisztéma, igen ritkán, de néhol látható az éjszakai életet élő sivatagi macska, róka, sakál, farkas, orix, vadkecske, sas, keselyű, hogy csak a nagyobbakat említsük. Egész napos túránk során részint jeepjeinkkel, részint gyalogosan derítjük fel a Wadi Rum kanyont, a vörös dűnéket, a híd kőformátumot és egyéb látványosságokat.

 Szállás: Wadi Rum, beduin sátor; ellátás: reggeli, vacsora.

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

6. nap  Wadi Rum, Aqaba

Kora reggel még tehetünk egy kis sétát a sivatagban, ahol mindig döbbenetes átélni a napkelte fényeit. Reggel jeepjeinkkel visszatérünk Rum faluba, majd amint befejeztük sivatagi akciónkat, elindulunk közösen Aqaba felé. A délutáni órákban megérkezzünk a Vörös-tenger Aqabai-öböl nyúlványához, mely csak egy lépésre van Szaúd-Arábiától és Izraeltől is.

A szállásunkat elfoglaljuk, ahol egy éjszakát fogunk tölteni. Az este folyamán Aqaba városát, piacát derítjük fel.

Itt B opcióként felajánlom, hogy aki inkább Amman és sivatagi környéke romjait, UNESCO site-jait nézné meg, azok innen Amman fele vennék az irányt, s holnap egy teljes nap lenne a világörökségek, kulturális emlékek meglátogatására. Taxit (minibuszt bérelnénk közösen, s azzal mennénk.)

Szállás: Aqaba

Jordánia, Wadi rum
Jordánia, Wadi rum

7. nap Aqaba, Vörös-tenger

A mai napunk első fele a pihenésé, amit Vörös-tenger szépségeinek felderítésére használunk fel. Egy déli parti privát tengerpartra lehet kimenni Aqabából, ahol a partvonaltól 5-10 méterre már kezdődnek a korallzátonyok. Szabadon választhatunk a Vörös-tenger nyújtotta lehetőségek közül.

(Itt C opcióként ma 18h-kor lehetne Ammanba jönni, ha nem akarsz a másnapi repülő indulása miatt hajnali 5 kor kelni, s még 4h-t utazni a reptérig.)

Raja-Ampat-szigetei korallok
Aquaba, korallok

Lehet csak pihenni és élvezni a napsütést, fürdőzni, de lesz módunk sznorkelezésre, palackos búvármerülésre, de igény szerint lehetőség lesz üvegfenekű hajóval megfigyelni a tenger gazdag koralltelepeit, a színes élővilágot. A késő délutáni órákban aztán transzfer a főváros közeli, már ismerős Madabába.

Szállás: Aqaba ismét

Aqaba tengerpartja
Aqaba

8. nap Amman

Transzfer a reptérre, ahonnan megkezdjük haza utunkat Budapest felé.

Az utunk a térképen: https://goo.gl/maps/c298FNfuHyjeZ9FU9

Aki jönne tovább Egyiptomi 2×1 hetes blokkra, az itt olvasson tovább. Sínai-Félsziget és Egyiptom oázisai programunk szintén változatos és érdekes.

21 érv, hogy miért utazz velem?

Képgaléria böngészése itt alul. Kattints a nyilra és léptessed a képeket , 120 kép látható az útról.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Amit tudunk jelenleg:
  Egyiptomba való belépés szabályai és feltételei:
  https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?egyiptom

  1. Már beoltott személyek
  Egyiptom 2021.06.24.-től PCR teszt nélkül fogadja azon utasokat, akik:
  – legalább 14 napja megkapták az utolsó oltásukat. Vagyis a 2. dózist a 2 adagos vakcinákból: Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V illetve az 1 dózist a Johnson & Johnson vakcinából.
  – rendelkeznek angol nyelvű QR kóddal ellátott igazolással arról, hogy a szükséges oltásokat megkapták (milyet és mikor, bizonyítva, hogy elfogadott oltást kaptak, mindkettőt megkapták vagy Johnson esetében 1-et és az utolsót 14 legalább napja).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies